Friday, September 02, 2016

IZYAN MASRI IS BACK !

Salam guys !

aku bukan lah jenis perempuan sistematik and rajin. nak iron baju pegi mana mana pun malas. kalau kau pernah dengar crumple shawl yang tak payah iron ambik dari bakul terus pakai tu, aku harapkan seluruh baju kat dunia ni pun dicipta dari material yg sama mcm crumple shawl tu so i can just wear anything without the help of iron !!!! wow! sukanya ! sampai ke situ tahap malas kau jahh. hehe

so level malas update blog pun bergerak seiring dgn level malas iron baju. last entry aku update kat sini was 2 years back ! omg omg ! sampai lupa aku ada blog. mata aku pun sakit bila bukak blog asyik entry sama je. haha.

ceritanya aku baru teringat yang aku ada blog bila tadi aku di ayam ayam kan oleh kawan aku lepas dia tunjuk gambar2 aku yg dia google kat blog. cis ! gambar 3-5 years back. dengan tudung punya kedepan dah mcm awning rumah nak elak kena tempias hujan, mulut muncung sedepa, tangan piece kat mata ala ala kawaaii jepun. arghh myspace sangat ! aku pun pelik lantas aku duduk kat corner side of my room sambil fikir mana pulak dia dapat gambar kat google. last last aku pun ingat yg aku masih ada blog. tsk tsk T_T

so aku pun dengan adrenaline yg pantas terus try sign in blog ni. rasa nervous dia mcm nak give birth baby you olsss. tapi alhamdulillah boleh jugak sign in sbb aku pun lupa email and password apa aku pakai since dah 2 years kan. kalau tak boleh mati lah nakk. habis sampai 10 keturunan aku tengok gambar mespesss tu . kekeke

so insha Allah from today onwards, i'll be more consistent in updating my blog . jangan kecam sis kalau sis pos hari2 setiap satu jam. sis cuma nak lepas kan rindu. LOL kbye


Thanks for spending your time !

Monday, August 04, 2014

Raya dulu dengan Sekarang

Hello bloggers !
Peace be with you guys :)

Tadi time tengah duduk sorang sorang layan perasaan terus terfikir asal sekarang ni raya rasa mcm tak best je? Korang pun mesti rasa benda yang sama. Ke takkk? Haha.
Actually bukan apa,kalau compare balik raya dulu dengan sekarang banyak sangat beza dia. Kalau boleh rasa nak buat U-turn patah balik ke zaman 90an dengan awal 2000an. (Ade ke istilah cenggini ? ) lol. I have short listed few things yang buat raya dulu dengan sekarang beza benau. Let's check it out.



opening punya photo haruslah gambar yg menunjukkan sifat keibuan ya adik adik. taktik untuk memarket kan diri we ollls. haha



1. Kad Raya
Sekarang semua masing masing moden je. Wish hari raya guna whatsapp ,facebook,twitter,instagwamm. Tapi kan,tak rasa ke wish guna cara moden ni sangat tak ada sentimental value dia ? Beza tauu kalau guna kad raya,semangat dia nak beli kad raya tu Allah je tau, baru seminggu puasa dah buat list siapa yg bertuah dapat kad raya tahun ni. And of course,those yang tak balas balik kad raya tahun lepas,takkan dapat dah lah tahun ni. Usah harap kite nak bagi kat engko (bisik hati kecilku) .budak budak sangat. I olss le tuww. Kihkih. Pastu en,bila dah buat list pulak,mula lah ajak abah pegi kedai buku.oh lupa ! Nak bagi kad raya pun kena ikut darjat tau. Kalau best friend,kad haruslah mahal sikit,kartun yang cantik cantik,size pun kena ambik kira. Kalau yang kawan biasa,beli yang sepeket Ada 5 keping tu je.sonang cito. Nak nak tahun tu tiba tiba mcm banyak pulak kawan nak kena bagi kad raya,terus beli sepeket sepuluh keping tu. Sama je size,corak je lain sikit. Kalau cikgu pulak,kad raya terus beli yg mcm nampak matang sikit,bentuk square tu, kalau korang ingat lah. Please lah ingat tengah seronok cerite ni. Haha



rindu nyaa zaman mengarang ayat untuk kad raya. rasa mcm habis sophisticated dan bombastic ayat yang di buat time tu. - photo dari google


Pastu mulalah mengarang ayat yang sama sampai sepuluh kali.Antara soalan famous

" aslmkm. Jawab dpt pahala tk jawab dosa." (Mukadimah)

1. "Puasa penuh tak tahun ni ? Hehe, kita penuh ". - (nampak sangat kelentong nyaa. Bagi kad raya pun time baru dua Minggu puasa)
2. "Banyak ke Buat kuih raya tahun ni? Berapa jenis ? Kita dua belas." - (well,taknak kalah harus lah exaggerate sikit)
3. "Datang lah raya rumah kita tahun ni." - (padahal dalam hati kalau tak datang lagi bagus jimat duit bapak kite)

So lepas siap tulis semua kad raya dengan jayanya,terus kumpulkan,esok bawak pegi sekolah time kawan pegi toilet masukkan kad raya dalam bag dia atau laci meja.



bagi kat kawan sekelas dan sepermainan je,so takyah stem dik noonn oii - sumber dari google


So bermula dengan saat tu lah,hati jadi nervous lain mcm,adrenaline pulak kencang je sebab konon konon nya harap dapat kad raya banyak.bukan apa,sapa dapat banyak,normally,she/he will be considered as orang yang paling famous di rantau Asia dan di abad ini.cenggitu lah. Haha. Ahh rugi budak budak skrg sebab tak dapat nak feel indah nya tulis kad raya.



2. Decoration Raya
Yang ini satu hal lagi. Dulu dulu selalu time raya rumah orang mesti tengok decoration kat rumah dia.especially rumah kat kawasan kampung. most houses akan decorate rumah dia dengan gantung kad raya atau sampul duit raya. Epic sungguhh ! . Pastu mulalah buat benda yg sama tahun depannya. Ambik kad raya tahun lepas yg kawan bagi,susun cantik cantik,pap ! Tampal kat dinding guna selopentep. Curlass kauu jahh.



ni cukup baiklah tampal punya kemas. kalau i oll lintang pukang,kad pulak koyak koyak sebab dah beribu kali tampal bukak tampak bukak sebab tak puas hati. ekekeke. :p


Well,obviously benda tu merosakkan dinding sebab bekas gam tu susah nak hilang,tapi apakan daya,my mom can't even stop it  sebab anaknya terlalu excited nak tiru decoration rumah orang lain. Hello, Eric Leong Casa Impian pun tak boleh mcm tu tauu. Kekeke. Yang paling tak tahan bila balik kampung,tengok bumbung zink rumah kampung tu ada yang sangkut sarung ketupat. Haaa kau hado ? Betapa punya semangat raya dulu segala mcm jenis nak buat deco rumah. Nasib baik tak sangkut kuali periuk belanga sekali.


3. Baju Kurung
Baru baru ni time first day raya,secara tak sengaja,sambil kepochi kepochi dengan adik beradik dalam kereta sebelum sampai rumah sedara mara,sempat lah scroll Instagram,nampak lah gambar sorang cik akak ni pakai baju punjabi dengan shawl. (Not pretty sure what kind of attire was that actually) Tapi jujur nya memang tak berapa nak ngam dengan raya.maybe for some,being rare adalah azam raya diorang tahun ni. Tapi rasa mcm tak best gila tengok hari raya first orang pakai baju punjabi dan mermaid dress kelip kelip mak ngahhh. Eh hai,kalau Dato Aliff Syukri terlajak Lariss tengok pun confirm dia surrender tauu,simpan semua baju kelip kelip dia. It's not that I wanna make fun of it,Tapi kan,lagi manis klau pakai baju tradisi kita baju kurung.



baju kurung biasa je dikk noon. save bajet lah katekan. LOL

Kalau rasa pakai baju kurung biasa tu akan jadi underdress,pakailah kurung moden contemporary ye dokk? Kalau bukan kita yang teruskan tradisi baju kurung ni siapa lagi? Adakah kita nak harap anak cina bertempiaran lari time Chinese New Year pakai kebaya,Atau tengok ibu ibu berbangsa Tamil ke kuil di pagi Deepavali sambil berbaju kurung kedah ? Renung renung kan dan selamat beramal !

Monday, April 28, 2014

Kejadian di bulan puasa.

Hello bloggers !
Peace be with you guys :)


Sebenarnya tak ada lah cerita pasal bulan puasa sangat,benda ni baru je jadi sebelum subuh tadi. About 4 hours back. Hahaha. Tapi sebab konon nak acah acah suspen  biar selambak readers datang termasuklah reader's digest,(macam tak masuk je,macam tak lawak je) so buat lah tajuk gempak kononnya. Akekeke. Kotor tak permainan I olls?


Tadi sebelum subuh alhamdulillah berjaya jugak bangun sahur,tapi itu pun dengan bantuan omak den,(Makasih omak).


ni lah mak yang paling setia bangunkan sahur. tu mak siap siap nak pegi bangunkan sahur letteww.

Niat di hati mulia nak puasa sunat isnin lah kate kooo. Bangun lah around 5:15 am with no idea of what should i telan for sahur.dah lah mamai mengantuk tak terkata,ye lah tidur pukul 2 lebih pukul 5 dah bangun. So dengan separuh sedar tu,masak air,dan bancuh lah green tea untuk sahur. (tapi guna honey with habbatus sauda instead of sugar tau.haaa healthy tak air itteww?) so smntara nk tunggu green tea sejuk,terfikir dari mamai mamai kat dapur lagi baik buat solat hajat ke pape lagi pekdah ye dok ? So I left the kitchen with a quite noble intention.

So pegilah ambik wudhu,solat hajat. Buat lah solat dua rakat,hmm khusyu' sangat solat pejam pejam mata gituu.fefeeling je rasa. Bila dah rakaat kedua, something crossed my mind. Eh bukan ke tadi aku niat solat subuh ?????? Dangg. Omjeee omjeee . Tapi sebab kan time tu dah tahyat akhir,so i just let it be and gue settle kan aja solat nya. Disebabkan rasa tak puas hati sebab tadi dah niat solat subuh instead of hajat,so I decided to perform it once again. Kali ni lebih khusyu' . Hati hati sangat time niat tadi,

"sahaja aku solat sunat hajat dua rakaat Kerana Allah Taala" 

pheww lepas Alhamdulillah. So sembahyang lah dengan khusyu'. Kali ni pun solat pejam pejam mata gitu.dalam pejam punya pejam, tiba tiba rakaat kedua lepas rukuu' dengan tanpa fikiran yang sedar,izyan masri dengan bangganya baca doa qunut. Lepas dah selesai semua termasuklah bagi salam,I finally realized yang aku dah baca doa qunut pulak solat kali niii. Dangg. Tapi sebab kan time tu dah 5:35am yg mana memang dah lambat sebab subuh 5:45 so bergegas lah ke dapur.


kalau lah sahur makan mcm ni,hilang ngantuk :')

Tengok mak I olsssssss panas kan sambal Tempe goreng with kentang and pedal ayam last night punya.so tumpang lah ratah sekali. Mula mula makan lemah gemalai sebab Ada lagi 7-10 minit time tu plus mata yg masih berat sbb tidur lambat semalam tak membolehkan mulut bergerak dgn kadar maksima. tapi tiba tiba dengar bunyi dah nak azan.dengan air sebesar telaga tak minum lagi,pedal ayam puluh ketul dalam mulut,kau ingat sempat nak habis kan ? Tapi nasib baik lah gua peminat Fear Factor so dengan kentalnya gua follow cara diorang time makan lelaju tu even though it shouldn't be practiced at home. Tapi apakan daya. Ditelan mati pedal ayam,diluah membazir pulak.so with all efforts,yan pun gigit dua kali telan,gigit dua kali telan and I keep repeat peat peat peat peat peat (baca dgn tone love song Selena Gomez) finally,nothing left in my mouth ! I'm a happy kid! Kid lah sangat.. Cam ni nak masuk fear factor lah mcm boleh menang je.akeke. Lepastu dgn penuh hawa nafsu terus minum green tea with honey yg konon acah acah healthy padahal cara kau makan gelojoh sangat tak ada maknanya healthy lifestyle.

Moral of the story or something that we may conclude from this not-so-interesting story is jangan tidur lambat kalau esoknya nak puasa,jadi lah mcm ni.solat kelaut,makan pun jadi kelaut.stay cool,pretty and handsome . Bye !

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, September 02, 2016

IZYAN MASRI IS BACK !

Salam guys !

aku bukan lah jenis perempuan sistematik and rajin. nak iron baju pegi mana mana pun malas. kalau kau pernah dengar crumple shawl yang tak payah iron ambik dari bakul terus pakai tu, aku harapkan seluruh baju kat dunia ni pun dicipta dari material yg sama mcm crumple shawl tu so i can just wear anything without the help of iron !!!! wow! sukanya ! sampai ke situ tahap malas kau jahh. hehe

so level malas update blog pun bergerak seiring dgn level malas iron baju. last entry aku update kat sini was 2 years back ! omg omg ! sampai lupa aku ada blog. mata aku pun sakit bila bukak blog asyik entry sama je. haha.

ceritanya aku baru teringat yang aku ada blog bila tadi aku di ayam ayam kan oleh kawan aku lepas dia tunjuk gambar2 aku yg dia google kat blog. cis ! gambar 3-5 years back. dengan tudung punya kedepan dah mcm awning rumah nak elak kena tempias hujan, mulut muncung sedepa, tangan piece kat mata ala ala kawaaii jepun. arghh myspace sangat ! aku pun pelik lantas aku duduk kat corner side of my room sambil fikir mana pulak dia dapat gambar kat google. last last aku pun ingat yg aku masih ada blog. tsk tsk T_T

so aku pun dengan adrenaline yg pantas terus try sign in blog ni. rasa nervous dia mcm nak give birth baby you olsss. tapi alhamdulillah boleh jugak sign in sbb aku pun lupa email and password apa aku pakai since dah 2 years kan. kalau tak boleh mati lah nakk. habis sampai 10 keturunan aku tengok gambar mespesss tu . kekeke

so insha Allah from today onwards, i'll be more consistent in updating my blog . jangan kecam sis kalau sis pos hari2 setiap satu jam. sis cuma nak lepas kan rindu. LOL kbye


Thanks for spending your time !

Monday, August 04, 2014

Raya dulu dengan Sekarang

Hello bloggers !
Peace be with you guys :)

Tadi time tengah duduk sorang sorang layan perasaan terus terfikir asal sekarang ni raya rasa mcm tak best je? Korang pun mesti rasa benda yang sama. Ke takkk? Haha.
Actually bukan apa,kalau compare balik raya dulu dengan sekarang banyak sangat beza dia. Kalau boleh rasa nak buat U-turn patah balik ke zaman 90an dengan awal 2000an. (Ade ke istilah cenggini ? ) lol. I have short listed few things yang buat raya dulu dengan sekarang beza benau. Let's check it out.



opening punya photo haruslah gambar yg menunjukkan sifat keibuan ya adik adik. taktik untuk memarket kan diri we ollls. haha



1. Kad Raya
Sekarang semua masing masing moden je. Wish hari raya guna whatsapp ,facebook,twitter,instagwamm. Tapi kan,tak rasa ke wish guna cara moden ni sangat tak ada sentimental value dia ? Beza tauu kalau guna kad raya,semangat dia nak beli kad raya tu Allah je tau, baru seminggu puasa dah buat list siapa yg bertuah dapat kad raya tahun ni. And of course,those yang tak balas balik kad raya tahun lepas,takkan dapat dah lah tahun ni. Usah harap kite nak bagi kat engko (bisik hati kecilku) .budak budak sangat. I olss le tuww. Kihkih. Pastu en,bila dah buat list pulak,mula lah ajak abah pegi kedai buku.oh lupa ! Nak bagi kad raya pun kena ikut darjat tau. Kalau best friend,kad haruslah mahal sikit,kartun yang cantik cantik,size pun kena ambik kira. Kalau yang kawan biasa,beli yang sepeket Ada 5 keping tu je.sonang cito. Nak nak tahun tu tiba tiba mcm banyak pulak kawan nak kena bagi kad raya,terus beli sepeket sepuluh keping tu. Sama je size,corak je lain sikit. Kalau cikgu pulak,kad raya terus beli yg mcm nampak matang sikit,bentuk square tu, kalau korang ingat lah. Please lah ingat tengah seronok cerite ni. Haha



rindu nyaa zaman mengarang ayat untuk kad raya. rasa mcm habis sophisticated dan bombastic ayat yang di buat time tu. - photo dari google


Pastu mulalah mengarang ayat yang sama sampai sepuluh kali.Antara soalan famous

" aslmkm. Jawab dpt pahala tk jawab dosa." (Mukadimah)

1. "Puasa penuh tak tahun ni ? Hehe, kita penuh ". - (nampak sangat kelentong nyaa. Bagi kad raya pun time baru dua Minggu puasa)
2. "Banyak ke Buat kuih raya tahun ni? Berapa jenis ? Kita dua belas." - (well,taknak kalah harus lah exaggerate sikit)
3. "Datang lah raya rumah kita tahun ni." - (padahal dalam hati kalau tak datang lagi bagus jimat duit bapak kite)

So lepas siap tulis semua kad raya dengan jayanya,terus kumpulkan,esok bawak pegi sekolah time kawan pegi toilet masukkan kad raya dalam bag dia atau laci meja.



bagi kat kawan sekelas dan sepermainan je,so takyah stem dik noonn oii - sumber dari google


So bermula dengan saat tu lah,hati jadi nervous lain mcm,adrenaline pulak kencang je sebab konon konon nya harap dapat kad raya banyak.bukan apa,sapa dapat banyak,normally,she/he will be considered as orang yang paling famous di rantau Asia dan di abad ini.cenggitu lah. Haha. Ahh rugi budak budak skrg sebab tak dapat nak feel indah nya tulis kad raya.



2. Decoration Raya
Yang ini satu hal lagi. Dulu dulu selalu time raya rumah orang mesti tengok decoration kat rumah dia.especially rumah kat kawasan kampung. most houses akan decorate rumah dia dengan gantung kad raya atau sampul duit raya. Epic sungguhh ! . Pastu mulalah buat benda yg sama tahun depannya. Ambik kad raya tahun lepas yg kawan bagi,susun cantik cantik,pap ! Tampal kat dinding guna selopentep. Curlass kauu jahh.



ni cukup baiklah tampal punya kemas. kalau i oll lintang pukang,kad pulak koyak koyak sebab dah beribu kali tampal bukak tampak bukak sebab tak puas hati. ekekeke. :p


Well,obviously benda tu merosakkan dinding sebab bekas gam tu susah nak hilang,tapi apakan daya,my mom can't even stop it  sebab anaknya terlalu excited nak tiru decoration rumah orang lain. Hello, Eric Leong Casa Impian pun tak boleh mcm tu tauu. Kekeke. Yang paling tak tahan bila balik kampung,tengok bumbung zink rumah kampung tu ada yang sangkut sarung ketupat. Haaa kau hado ? Betapa punya semangat raya dulu segala mcm jenis nak buat deco rumah. Nasib baik tak sangkut kuali periuk belanga sekali.


3. Baju Kurung
Baru baru ni time first day raya,secara tak sengaja,sambil kepochi kepochi dengan adik beradik dalam kereta sebelum sampai rumah sedara mara,sempat lah scroll Instagram,nampak lah gambar sorang cik akak ni pakai baju punjabi dengan shawl. (Not pretty sure what kind of attire was that actually) Tapi jujur nya memang tak berapa nak ngam dengan raya.maybe for some,being rare adalah azam raya diorang tahun ni. Tapi rasa mcm tak best gila tengok hari raya first orang pakai baju punjabi dan mermaid dress kelip kelip mak ngahhh. Eh hai,kalau Dato Aliff Syukri terlajak Lariss tengok pun confirm dia surrender tauu,simpan semua baju kelip kelip dia. It's not that I wanna make fun of it,Tapi kan,lagi manis klau pakai baju tradisi kita baju kurung.



baju kurung biasa je dikk noon. save bajet lah katekan. LOL

Kalau rasa pakai baju kurung biasa tu akan jadi underdress,pakailah kurung moden contemporary ye dokk? Kalau bukan kita yang teruskan tradisi baju kurung ni siapa lagi? Adakah kita nak harap anak cina bertempiaran lari time Chinese New Year pakai kebaya,Atau tengok ibu ibu berbangsa Tamil ke kuil di pagi Deepavali sambil berbaju kurung kedah ? Renung renung kan dan selamat beramal !

Monday, April 28, 2014

Kejadian di bulan puasa.

Hello bloggers !
Peace be with you guys :)


Sebenarnya tak ada lah cerita pasal bulan puasa sangat,benda ni baru je jadi sebelum subuh tadi. About 4 hours back. Hahaha. Tapi sebab konon nak acah acah suspen  biar selambak readers datang termasuklah reader's digest,(macam tak masuk je,macam tak lawak je) so buat lah tajuk gempak kononnya. Akekeke. Kotor tak permainan I olls?


Tadi sebelum subuh alhamdulillah berjaya jugak bangun sahur,tapi itu pun dengan bantuan omak den,(Makasih omak).


ni lah mak yang paling setia bangunkan sahur. tu mak siap siap nak pegi bangunkan sahur letteww.

Niat di hati mulia nak puasa sunat isnin lah kate kooo. Bangun lah around 5:15 am with no idea of what should i telan for sahur.dah lah mamai mengantuk tak terkata,ye lah tidur pukul 2 lebih pukul 5 dah bangun. So dengan separuh sedar tu,masak air,dan bancuh lah green tea untuk sahur. (tapi guna honey with habbatus sauda instead of sugar tau.haaa healthy tak air itteww?) so smntara nk tunggu green tea sejuk,terfikir dari mamai mamai kat dapur lagi baik buat solat hajat ke pape lagi pekdah ye dok ? So I left the kitchen with a quite noble intention.

So pegilah ambik wudhu,solat hajat. Buat lah solat dua rakat,hmm khusyu' sangat solat pejam pejam mata gituu.fefeeling je rasa. Bila dah rakaat kedua, something crossed my mind. Eh bukan ke tadi aku niat solat subuh ?????? Dangg. Omjeee omjeee . Tapi sebab kan time tu dah tahyat akhir,so i just let it be and gue settle kan aja solat nya. Disebabkan rasa tak puas hati sebab tadi dah niat solat subuh instead of hajat,so I decided to perform it once again. Kali ni lebih khusyu' . Hati hati sangat time niat tadi,

"sahaja aku solat sunat hajat dua rakaat Kerana Allah Taala" 

pheww lepas Alhamdulillah. So sembahyang lah dengan khusyu'. Kali ni pun solat pejam pejam mata gitu.dalam pejam punya pejam, tiba tiba rakaat kedua lepas rukuu' dengan tanpa fikiran yang sedar,izyan masri dengan bangganya baca doa qunut. Lepas dah selesai semua termasuklah bagi salam,I finally realized yang aku dah baca doa qunut pulak solat kali niii. Dangg. Tapi sebab kan time tu dah 5:35am yg mana memang dah lambat sebab subuh 5:45 so bergegas lah ke dapur.


kalau lah sahur makan mcm ni,hilang ngantuk :')

Tengok mak I olsssssss panas kan sambal Tempe goreng with kentang and pedal ayam last night punya.so tumpang lah ratah sekali. Mula mula makan lemah gemalai sebab Ada lagi 7-10 minit time tu plus mata yg masih berat sbb tidur lambat semalam tak membolehkan mulut bergerak dgn kadar maksima. tapi tiba tiba dengar bunyi dah nak azan.dengan air sebesar telaga tak minum lagi,pedal ayam puluh ketul dalam mulut,kau ingat sempat nak habis kan ? Tapi nasib baik lah gua peminat Fear Factor so dengan kentalnya gua follow cara diorang time makan lelaju tu even though it shouldn't be practiced at home. Tapi apakan daya. Ditelan mati pedal ayam,diluah membazir pulak.so with all efforts,yan pun gigit dua kali telan,gigit dua kali telan and I keep repeat peat peat peat peat peat (baca dgn tone love song Selena Gomez) finally,nothing left in my mouth ! I'm a happy kid! Kid lah sangat.. Cam ni nak masuk fear factor lah mcm boleh menang je.akeke. Lepastu dgn penuh hawa nafsu terus minum green tea with honey yg konon acah acah healthy padahal cara kau makan gelojoh sangat tak ada maknanya healthy lifestyle.

Moral of the story or something that we may conclude from this not-so-interesting story is jangan tidur lambat kalau esoknya nak puasa,jadi lah mcm ni.solat kelaut,makan pun jadi kelaut.stay cool,pretty and handsome . Bye !