Wednesday, November 24, 2010

Sehari bersama opah (:

ha ! hari ni opah nak bagi petua.hehe.petua macam mana nak cantik plus segar bugar bia cun melecun sepanjang waktu (:
meyh sini dengar petua opah eyh (:

1.Petua rambut lurus (xyah rebonding2 dah) :P

  1. Daun limau purut juga boleh digunakan untuk mencantikkan rambut. Caranya
    • Ramas beberapa helai daun limau purut, sedikit air dan bunga raya.
    • Apabila sebati, tapis airnya dan lumurkan pada rambut anda.
    • Di samping memberi keharuman pada rambut ia juga menyejukkan kulit kepala.
  2. Campurkan beberapa helai daun rambutan dengan sedikit air. Ramas sehingga keluar airnya. Ketika mandi, lumurkan pada rambut dan biarkan selama 15 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

2. Petua hilangkan jerawat (xyah beli produk mahal2 )

Campur bedak sejuk dengan garam dan air asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan di muka dan di tempat jerawat. InsyaAllah, jerawat akan beransur hilang.


3. Petua kuku cantik berkilat (xyah g spa kuku dah ok )

[1] Pertama sekali, anda sediakan dulu belimbing buluh

Photobucket

ni lah belimbing buluh for those yang taktau eyh .




[2] Kemudiannya, gosokkan belimbing buluh ni ke kuku anda.
[3] Lepas dah gosok tu, cucilah tangan anda dengan air sabun dan keringkannya.
[4] Amalkan petua ni setiap hari sehingga menampakkan hasil. Setelah berhasil kelak, mungkin anda boleh buat 1-2 kali seminggu.

memangla semua ni nampak macam leceh,tapi yang penting no chemical ok.sebab all those chemical boleh bagi side effect kat muka! (:

ok lah.tu je petua nenek kali ni.lain kali,nenek bagi petua lagi eyh sayang2! selamat mencuba! (:

1 comment:

piqa da bajitos said...

suke ini :)

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, November 24, 2010

Sehari bersama opah (:

ha ! hari ni opah nak bagi petua.hehe.petua macam mana nak cantik plus segar bugar bia cun melecun sepanjang waktu (:
meyh sini dengar petua opah eyh (:

1.Petua rambut lurus (xyah rebonding2 dah) :P

  1. Daun limau purut juga boleh digunakan untuk mencantikkan rambut. Caranya
    • Ramas beberapa helai daun limau purut, sedikit air dan bunga raya.
    • Apabila sebati, tapis airnya dan lumurkan pada rambut anda.
    • Di samping memberi keharuman pada rambut ia juga menyejukkan kulit kepala.
  2. Campurkan beberapa helai daun rambutan dengan sedikit air. Ramas sehingga keluar airnya. Ketika mandi, lumurkan pada rambut dan biarkan selama 15 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

2. Petua hilangkan jerawat (xyah beli produk mahal2 )

Campur bedak sejuk dengan garam dan air asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan di muka dan di tempat jerawat. InsyaAllah, jerawat akan beransur hilang.


3. Petua kuku cantik berkilat (xyah g spa kuku dah ok )

[1] Pertama sekali, anda sediakan dulu belimbing buluh

Photobucket

ni lah belimbing buluh for those yang taktau eyh .




[2] Kemudiannya, gosokkan belimbing buluh ni ke kuku anda.
[3] Lepas dah gosok tu, cucilah tangan anda dengan air sabun dan keringkannya.
[4] Amalkan petua ni setiap hari sehingga menampakkan hasil. Setelah berhasil kelak, mungkin anda boleh buat 1-2 kali seminggu.

memangla semua ni nampak macam leceh,tapi yang penting no chemical ok.sebab all those chemical boleh bagi side effect kat muka! (:

ok lah.tu je petua nenek kali ni.lain kali,nenek bagi petua lagi eyh sayang2! selamat mencuba! (:

1 comment:

piqa da bajitos said...

suke ini :)