Sunday, February 13, 2011

Balik balik cerita shisha !

Hello sayang !
Peace be with you guys (:

My gastric is torturing me like hell.i'll go to the clinic earliest by another fortnight perhaps . -.-
Malam semalam,i mimpi apa pon tak tahulah boleh tengok BULETIN UTAMA dari pukul 8 sampai 9.selalunya,tak sampai 5 minit.tv yang tengok i.tu normal.tiba2 tengah seronok tengok tu,ada iklan pasal shisha dan keburukannya.ohhh emm jayy ! *gulp* dalam hati i .wajib tengok ni ! sempatlah gadoh2 dengan abah sebab beliau nak tengok berita tv1 . i pulak nak tengok berita shisha tu.last2 i menang *evil laugh* .


Memandangkan i ni penghisap atau pelanggan sisha tegar , so ,i rasa tertarik ya Rabbi nak tengok berita tu .mungkin ada yang kata,weyh kau,dahlah perempuan,shisha lak tu.ok,kalau pegi restoran2 arab ke,mamak ke,restoran melayu pon dah ade sekarang , memang nak tengok perempuan shisha tu dah berterabur . pandang kiri,kanan,depan,belakang,semua ada *over sikit* .

Bagi yang tak pernah shisha atau shisha sekali dua tu mungkin tak dapat nak 'feel' shisha tu.actually,bagi yang tak biasa,mungkin sekali dua tarik rasa pening yang teramat sangat atau rasa macam orang mabuk.kalau banyak sangat hisap pon boleh rasa macam mabuk.bagi yang tak reti nak tarik pulak,mungkin korang rasa " der,,tak sedap doeh benda ni,sakit tekak la der " bukan shisha tu yang tak sedap dik , tapi ekau yang tak nghoti tarik .shisha ni pulak ada macam2 flavour.berry melon,strawberry melon,banana vanilla *tak sedap langsung* dan macam2 lagilah.sambil shisha ni pulak,alangkah indahnya kalau ada barbican strawberry dan kebab arabo.uisk.rasa taknak balik dah.flavour shisha tu tadi diletakkan dalam sebiji mangkuk kecik yang berbungkus aluminium foil.atas tu pulak adalah arang.wahh.kemain.macam boleh bisness pulak kan.


harga si mr shisha ni selalunya lebih kurang 10 ringgit ke 20 ringgit je bagi satu set.murah.
boleh tarik banyak2 kali sampailah flavour tu menyampah dengan tuan dia.maksudnya,habis.maybe lah ada yang tanya kan,"bro bro,ape yang bestnya shisha ni bro ? "
meyh wa cerita sama lu derr. actually,bagi bukan perokok , shisha ni untuk fun je.yang bestnya bila kita tarik dalam2 atau lama2,pastu fuuuuuuuuuh.hembus kuat2.asap tu dah macam asap kebakaran dah.tak pon,main dengan kawan2,sorang tarik dan hembus,sorang lagi sambut,simpan kejap then hembus balik.puas.satu lagi cara main asap dia ni , tarik banyak2,then hembus dalam cawan atau tin air.then terbalik kan.waah,asap berkepul2 dalam cawanlah ! *okay,tu ayat org jakun,bahasa kasarnya batak!*



kebiasannya,i bershisha shishakan di tropicana city-MJ Cafe,damansara-Al-Madina,Al-safa-sri damansara,atau ampang-Rawsha,atau di Pavi , tempat shisha exclusive plus mahal gila -.- , atau Hartamas square atau shisha seksyen 7 shah alam,dan di heaven of shisha-ing AL-andalus jalan damai,ampang.memang situ sentiasa full,pack segala bagailah.especially weekend.

dahdah.tu pengalaman i shisha-ing.sekarang i nak cerita keburukan shisha ni sebenarnya *drum roll pleasee* taraaa !

" first time layan wa pening bro,rasa macam nak pengsan je bro.layann"

Rasa nak kick je budak bagi statement macam ni kann.ok.Kenapa pening ? sebab dalam shisha terdapat karbon monoksida.karbon monoksida dalam darah bukan perokok adalah 1% .Manakala,dalam darah org shisha,8-12%.Keracunan karbon monoksida boleh menjejaskan sistem pengangkutan oksigen dengan berkesan.Kekurangan bekalan oksigen tadi boleh menyebabkan tergendalanya sistem saraf sentral, lepastu mula lah sakit kepala,pening!

" siapa kata shisha bahaya bro ? tade efek lah.nikotin o.5%,tar o% .haha "


lek lek lu derr.meyh sini wa kasi clear sama lu.Nikotin, walaupun peratus kecil, tetapi selalunya penghisap shisha sedut asap shisha dalam kuantiti yang banyak menyebabkan kuantiti nikotin yang disedut,bertambah.Setiap sedutan pula mengandungi 0.15 – 0.50 liter asap.Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan American Cancer Society, sepanjang kira-kira 1 jam sesi shisha, kita menyedut 100 – 200 kali asap dan kira-kira 70% lebih nikotin berbanding dengan sekali merokok.Pasal tar pulak,memanglah tembakau tade tar,tapi tar dihasilkan oleh tembakau ! macam mane tu ?tar ni bahan hitam legap dan berminyak yang terhasil daripada pembakaran kayu, arang atau tembakau.menyelaputi paru-paru dan menyumbat sel-sel pernafasan seterusnya menyebabkan kanser paru-paru.penggemar shisha 5 kali ganda lebih berisiko untuk menghidap kanser paru-paru berbanding orang yang tidak merokok.ohh em jii! see!

Karsinogen

karsinogen yang terbebas di dalam asap shisha boleh menyebabkan kanser.risiko kanser esofagus dan gastrik meningkat di kalangan penghisap shisha berbanding orang yang tidak merokok.meninggikan risiko mendapat kanser paru-paru sebanyak dua kali ganda dan berkadar terus

Hukum

“Menghisap shisha dan rokok dan segala jenisnya termasuk dalam perkara-perkara yang diharamkan kerana kedua-duanya mengandungi kemudaratan yang banyak. Pakar-pakar perubatan telah menjelaskan kesan-kesan buruk kedua-dua perkara tersebut (shisha dan rokok)."


shisha sianglah yang paling tak best sekali -.-

6 comments:

Sharifah Nur Aina said...

haha :D ganbatte!

Izyan Nasuha Masri said...

ahooy.makaseyh ye aina :D

Syimir said...

hope all da best from u..

Izyan Nasuha Masri said...

thanks syimir (:

Mira Amirudin said...

yan,jga diri bebaik tau. jgn bershisha dah tau tau.. gd luck!

Izyan Masri said...

MIRA:ALHAMDULILLAH DAH TAK SHISHA LANGSUNG SEKARANG :D

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, February 13, 2011

Balik balik cerita shisha !

Hello sayang !
Peace be with you guys (:

My gastric is torturing me like hell.i'll go to the clinic earliest by another fortnight perhaps . -.-
Malam semalam,i mimpi apa pon tak tahulah boleh tengok BULETIN UTAMA dari pukul 8 sampai 9.selalunya,tak sampai 5 minit.tv yang tengok i.tu normal.tiba2 tengah seronok tengok tu,ada iklan pasal shisha dan keburukannya.ohhh emm jayy ! *gulp* dalam hati i .wajib tengok ni ! sempatlah gadoh2 dengan abah sebab beliau nak tengok berita tv1 . i pulak nak tengok berita shisha tu.last2 i menang *evil laugh* .


Memandangkan i ni penghisap atau pelanggan sisha tegar , so ,i rasa tertarik ya Rabbi nak tengok berita tu .mungkin ada yang kata,weyh kau,dahlah perempuan,shisha lak tu.ok,kalau pegi restoran2 arab ke,mamak ke,restoran melayu pon dah ade sekarang , memang nak tengok perempuan shisha tu dah berterabur . pandang kiri,kanan,depan,belakang,semua ada *over sikit* .

Bagi yang tak pernah shisha atau shisha sekali dua tu mungkin tak dapat nak 'feel' shisha tu.actually,bagi yang tak biasa,mungkin sekali dua tarik rasa pening yang teramat sangat atau rasa macam orang mabuk.kalau banyak sangat hisap pon boleh rasa macam mabuk.bagi yang tak reti nak tarik pulak,mungkin korang rasa " der,,tak sedap doeh benda ni,sakit tekak la der " bukan shisha tu yang tak sedap dik , tapi ekau yang tak nghoti tarik .shisha ni pulak ada macam2 flavour.berry melon,strawberry melon,banana vanilla *tak sedap langsung* dan macam2 lagilah.sambil shisha ni pulak,alangkah indahnya kalau ada barbican strawberry dan kebab arabo.uisk.rasa taknak balik dah.flavour shisha tu tadi diletakkan dalam sebiji mangkuk kecik yang berbungkus aluminium foil.atas tu pulak adalah arang.wahh.kemain.macam boleh bisness pulak kan.


harga si mr shisha ni selalunya lebih kurang 10 ringgit ke 20 ringgit je bagi satu set.murah.
boleh tarik banyak2 kali sampailah flavour tu menyampah dengan tuan dia.maksudnya,habis.maybe lah ada yang tanya kan,"bro bro,ape yang bestnya shisha ni bro ? "
meyh wa cerita sama lu derr. actually,bagi bukan perokok , shisha ni untuk fun je.yang bestnya bila kita tarik dalam2 atau lama2,pastu fuuuuuuuuuh.hembus kuat2.asap tu dah macam asap kebakaran dah.tak pon,main dengan kawan2,sorang tarik dan hembus,sorang lagi sambut,simpan kejap then hembus balik.puas.satu lagi cara main asap dia ni , tarik banyak2,then hembus dalam cawan atau tin air.then terbalik kan.waah,asap berkepul2 dalam cawanlah ! *okay,tu ayat org jakun,bahasa kasarnya batak!*



kebiasannya,i bershisha shishakan di tropicana city-MJ Cafe,damansara-Al-Madina,Al-safa-sri damansara,atau ampang-Rawsha,atau di Pavi , tempat shisha exclusive plus mahal gila -.- , atau Hartamas square atau shisha seksyen 7 shah alam,dan di heaven of shisha-ing AL-andalus jalan damai,ampang.memang situ sentiasa full,pack segala bagailah.especially weekend.

dahdah.tu pengalaman i shisha-ing.sekarang i nak cerita keburukan shisha ni sebenarnya *drum roll pleasee* taraaa !

" first time layan wa pening bro,rasa macam nak pengsan je bro.layann"

Rasa nak kick je budak bagi statement macam ni kann.ok.Kenapa pening ? sebab dalam shisha terdapat karbon monoksida.karbon monoksida dalam darah bukan perokok adalah 1% .Manakala,dalam darah org shisha,8-12%.Keracunan karbon monoksida boleh menjejaskan sistem pengangkutan oksigen dengan berkesan.Kekurangan bekalan oksigen tadi boleh menyebabkan tergendalanya sistem saraf sentral, lepastu mula lah sakit kepala,pening!

" siapa kata shisha bahaya bro ? tade efek lah.nikotin o.5%,tar o% .haha "


lek lek lu derr.meyh sini wa kasi clear sama lu.Nikotin, walaupun peratus kecil, tetapi selalunya penghisap shisha sedut asap shisha dalam kuantiti yang banyak menyebabkan kuantiti nikotin yang disedut,bertambah.Setiap sedutan pula mengandungi 0.15 – 0.50 liter asap.Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan American Cancer Society, sepanjang kira-kira 1 jam sesi shisha, kita menyedut 100 – 200 kali asap dan kira-kira 70% lebih nikotin berbanding dengan sekali merokok.Pasal tar pulak,memanglah tembakau tade tar,tapi tar dihasilkan oleh tembakau ! macam mane tu ?tar ni bahan hitam legap dan berminyak yang terhasil daripada pembakaran kayu, arang atau tembakau.menyelaputi paru-paru dan menyumbat sel-sel pernafasan seterusnya menyebabkan kanser paru-paru.penggemar shisha 5 kali ganda lebih berisiko untuk menghidap kanser paru-paru berbanding orang yang tidak merokok.ohh em jii! see!

Karsinogen

karsinogen yang terbebas di dalam asap shisha boleh menyebabkan kanser.risiko kanser esofagus dan gastrik meningkat di kalangan penghisap shisha berbanding orang yang tidak merokok.meninggikan risiko mendapat kanser paru-paru sebanyak dua kali ganda dan berkadar terus

Hukum

“Menghisap shisha dan rokok dan segala jenisnya termasuk dalam perkara-perkara yang diharamkan kerana kedua-duanya mengandungi kemudaratan yang banyak. Pakar-pakar perubatan telah menjelaskan kesan-kesan buruk kedua-dua perkara tersebut (shisha dan rokok)."


shisha sianglah yang paling tak best sekali -.-

6 comments:

Sharifah Nur Aina said...

haha :D ganbatte!

Izyan Nasuha Masri said...

ahooy.makaseyh ye aina :D

Syimir said...

hope all da best from u..

Izyan Nasuha Masri said...

thanks syimir (:

Mira Amirudin said...

yan,jga diri bebaik tau. jgn bershisha dah tau tau.. gd luck!

Izyan Masri said...

MIRA:ALHAMDULILLAH DAH TAK SHISHA LANGSUNG SEKARANG :D