Tuesday, February 08, 2011

Oh maii gosh.tak nak make up lah !

Hello dear !
Peace be with you guys (:


Well,today hasn't exactly been productive at all.All i did was sleeping like a dog,thus,i'm onlining and blogging rather than sleep.so,as usually,blog ni lah yang pertama sekali i lawat.ada pertambahan follower.terima kasih banyak2lah pada yang lalu dan click butang follow tu.lain kali datang lagi.bawak kawan2 sekali.erti kata lain,promote lah blog ni.haa.kan i dah over.

pinky sangat ke ? -.-'

entry kali ni i nak sembang and bagitau sikitlah pasal make up.akak2,adik2,jangan excited.i bukan nak bagitau cara make up yang perfect sebab i pon jarang make up.kalau make up pon tak tebal mane.i nak bagitau bad effect sekarang atau jangka panjang kalau selalu sangat pakai make up.lagi2 yang tebal macam opera cina dulu2 tu kan.maybe lah ada yang cakap "ala,muka i without make up buruklah.kusam." "kalau tak make up,tak modernlah,tak cantik.muka kampung" "make up lah baru cool.nampak segar.orang lain pun suka tengok." ohh em ji ! akak2,mana akak nak ? cantik sekarang yang tak permanent ke,atau muka rosak dah tua2 nanti dan kesihatan tak elok ? haa.renung2 kan dan selamat beramal !

1.Lipstick
Memang cantik bila pakai.lagi2 merah atau pink.oh mai gosh.nampak menyerlah bibir kan.seksi lagi.Tapi korang tau tak lipstick is actually can be harmful to your dental health.Buktinya,pakar dari Universiti Sao Paulo,Brazil dah pon buat kajian.Beliau dapati setelah mencuba 10 lipstick jenama terkenal,kebanyakannya boleh meningkatkan risiko dental plague dan juga masalah2 lain berkaitan gigi.(skemanya ayat kan).Kebanyakan gincu ni mengandungi wax dan bahan melekit yang boleh melekat dengan senang kat gigi,bercampur dengan food particles,bacteria sekali.Keadaan ni merupakan persekitaran paling baik untuk bakteria membiak.ohh mann,ni gincu jenis ape ni ? i pakai lip balm dengan lip gloss,termasuk jugaklah eyh ?sebab sticky jugak.eyh,orang tua2 kata,selalu pakai lipstick boleh buat bibir jadi lebih hitam.betul ke ?

2.Compact Powder
Okay.yang ni pon sama.i memang paling tak boleh tak pakai atau erti kata lainnya wajib pakai compact powderlah.well,orang tak berapa nak cerah macam i ni,powder lah yang paling banyak tolong.kan.tapi,bedak ni boleh mengeringkan kulit dan buatkan si pemakainya nampak lebih tua.Lagi2 yang kurang peratusan minyak dalam bedak tu.so,lain kali,sebelum beli bedak,tengok dulu label bedak tu ye.Dalam bedak ni sebenarnya mengandungi talkum,kanji,karbonat inorganik,zink stearat,kaolin,pewangi,dan pengawet.uish.banyaknya bahan kan.Bedak ni kalau kita hidu dengan banyak dan kerap,boleh menyempitkan saluran pernafasan.oh em ji.muka dah putih2,cantik,tiba2 susah pulak nak nafas.pakai tepung boleh ?

3.Eyeliner,Maskara
haa.yang ni paling best sebab mata yang kecik+sepet boleh nampak bulat macam guli bila pakai eyeliner dengan maskara kan.nak tau apa pulak side effect bila pakai eyeliner dengan maskara ni ? ni diaa.Eye liner ni selalunya mengandungi lampblack,petrolatum,parafin,aluminium silikat,asid stirat.Sebenarnya pakai eyeliner bawah mata ni tak elok menurut pakar perubatan,sebab boleh menjadikan pigmentasi pada lapisan mukosa mata,mata boleh jadi merah,radang,berair,pandangan kabur.silap haribulan,rosak mata kita kan.eyeliner jugak boleh menyebabkan lingkaran gelap bawah mata dan menyebabkan kulit bawah mata lebih cepat tua(dah macam iklan pulak).Si maskara ni pulak,side effect dia,akan menipiskan bulu mata.maskara ni mengandungi garam asid stearik,pigmen,lanolin,parafin dan lilin carnauba.kalau ada mata yang jenis sensitif,boleh jadi melecur atau berair.haish.dari nak cantik,jadi buta pulak nnti kan.

gambar tuan tanah tanpa make up dan edit.serabai ? buruk ? takkan main buaian pon nak make up tebal2 kot -.-'

okaylah.yang penting2 tu dulu lah i ceritakan ye.nanti,kalau i dah terbaca atau dapat maklumat lain,i inform lagilah kan.ape apepon,kalau korang nak guna kosmetik ni boleh je.tapi janganlah tebal sangat sampai mata tu dah hitam semacam,blusher dah merah macam badut,bedak dah tebal macam terjatuh dalam tepung,gincu merah macam baru lepas makan asam.sikit2 sudah.make up nipis2 je.janganlah sebab nak cantik time muda2 ni,nanti dah tua kulit macam nenek sihir.tak pon,sakit sana sini kan.rileks2 je ye bila make up tu.kalau beli make up tu pulak,cari lah yang sesuai dengan kulit.tengok label dulu.jangan main hantam saja.dahdah Izyan.awak tu bukan pakar kosmetik.Btw,the best thing you can do for yourself is investigate all products that u use.It will definitely benefit you in the long run.Cheers and kisses ! muah ! (:

Love
Photobucket

3 comments:

Nasuha Salleh said...

omaigod..ngeri la pulak.
u.u
thanks u sudi kongsi info =p
Follow ur blog^_^
My Recent Post: Contest Senyum Tak Nampak Gigi

Izyan Nasuha Masri said...

no biggie.senang je.sharing is caring kan(;

MissSyarniFarida said...

Lipstick penting juagk syggg, hehe

if takot lips x sihat boleh buat exfloiting, letak petroleum jelly every night ;D

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, February 08, 2011

Oh maii gosh.tak nak make up lah !

Hello dear !
Peace be with you guys (:


Well,today hasn't exactly been productive at all.All i did was sleeping like a dog,thus,i'm onlining and blogging rather than sleep.so,as usually,blog ni lah yang pertama sekali i lawat.ada pertambahan follower.terima kasih banyak2lah pada yang lalu dan click butang follow tu.lain kali datang lagi.bawak kawan2 sekali.erti kata lain,promote lah blog ni.haa.kan i dah over.

pinky sangat ke ? -.-'

entry kali ni i nak sembang and bagitau sikitlah pasal make up.akak2,adik2,jangan excited.i bukan nak bagitau cara make up yang perfect sebab i pon jarang make up.kalau make up pon tak tebal mane.i nak bagitau bad effect sekarang atau jangka panjang kalau selalu sangat pakai make up.lagi2 yang tebal macam opera cina dulu2 tu kan.maybe lah ada yang cakap "ala,muka i without make up buruklah.kusam." "kalau tak make up,tak modernlah,tak cantik.muka kampung" "make up lah baru cool.nampak segar.orang lain pun suka tengok." ohh em ji ! akak2,mana akak nak ? cantik sekarang yang tak permanent ke,atau muka rosak dah tua2 nanti dan kesihatan tak elok ? haa.renung2 kan dan selamat beramal !

1.Lipstick
Memang cantik bila pakai.lagi2 merah atau pink.oh mai gosh.nampak menyerlah bibir kan.seksi lagi.Tapi korang tau tak lipstick is actually can be harmful to your dental health.Buktinya,pakar dari Universiti Sao Paulo,Brazil dah pon buat kajian.Beliau dapati setelah mencuba 10 lipstick jenama terkenal,kebanyakannya boleh meningkatkan risiko dental plague dan juga masalah2 lain berkaitan gigi.(skemanya ayat kan).Kebanyakan gincu ni mengandungi wax dan bahan melekit yang boleh melekat dengan senang kat gigi,bercampur dengan food particles,bacteria sekali.Keadaan ni merupakan persekitaran paling baik untuk bakteria membiak.ohh mann,ni gincu jenis ape ni ? i pakai lip balm dengan lip gloss,termasuk jugaklah eyh ?sebab sticky jugak.eyh,orang tua2 kata,selalu pakai lipstick boleh buat bibir jadi lebih hitam.betul ke ?

2.Compact Powder
Okay.yang ni pon sama.i memang paling tak boleh tak pakai atau erti kata lainnya wajib pakai compact powderlah.well,orang tak berapa nak cerah macam i ni,powder lah yang paling banyak tolong.kan.tapi,bedak ni boleh mengeringkan kulit dan buatkan si pemakainya nampak lebih tua.Lagi2 yang kurang peratusan minyak dalam bedak tu.so,lain kali,sebelum beli bedak,tengok dulu label bedak tu ye.Dalam bedak ni sebenarnya mengandungi talkum,kanji,karbonat inorganik,zink stearat,kaolin,pewangi,dan pengawet.uish.banyaknya bahan kan.Bedak ni kalau kita hidu dengan banyak dan kerap,boleh menyempitkan saluran pernafasan.oh em ji.muka dah putih2,cantik,tiba2 susah pulak nak nafas.pakai tepung boleh ?

3.Eyeliner,Maskara
haa.yang ni paling best sebab mata yang kecik+sepet boleh nampak bulat macam guli bila pakai eyeliner dengan maskara kan.nak tau apa pulak side effect bila pakai eyeliner dengan maskara ni ? ni diaa.Eye liner ni selalunya mengandungi lampblack,petrolatum,parafin,aluminium silikat,asid stirat.Sebenarnya pakai eyeliner bawah mata ni tak elok menurut pakar perubatan,sebab boleh menjadikan pigmentasi pada lapisan mukosa mata,mata boleh jadi merah,radang,berair,pandangan kabur.silap haribulan,rosak mata kita kan.eyeliner jugak boleh menyebabkan lingkaran gelap bawah mata dan menyebabkan kulit bawah mata lebih cepat tua(dah macam iklan pulak).Si maskara ni pulak,side effect dia,akan menipiskan bulu mata.maskara ni mengandungi garam asid stearik,pigmen,lanolin,parafin dan lilin carnauba.kalau ada mata yang jenis sensitif,boleh jadi melecur atau berair.haish.dari nak cantik,jadi buta pulak nnti kan.

gambar tuan tanah tanpa make up dan edit.serabai ? buruk ? takkan main buaian pon nak make up tebal2 kot -.-'

okaylah.yang penting2 tu dulu lah i ceritakan ye.nanti,kalau i dah terbaca atau dapat maklumat lain,i inform lagilah kan.ape apepon,kalau korang nak guna kosmetik ni boleh je.tapi janganlah tebal sangat sampai mata tu dah hitam semacam,blusher dah merah macam badut,bedak dah tebal macam terjatuh dalam tepung,gincu merah macam baru lepas makan asam.sikit2 sudah.make up nipis2 je.janganlah sebab nak cantik time muda2 ni,nanti dah tua kulit macam nenek sihir.tak pon,sakit sana sini kan.rileks2 je ye bila make up tu.kalau beli make up tu pulak,cari lah yang sesuai dengan kulit.tengok label dulu.jangan main hantam saja.dahdah Izyan.awak tu bukan pakar kosmetik.Btw,the best thing you can do for yourself is investigate all products that u use.It will definitely benefit you in the long run.Cheers and kisses ! muah ! (:

Love
Photobucket

3 comments:

Nasuha Salleh said...

omaigod..ngeri la pulak.
u.u
thanks u sudi kongsi info =p
Follow ur blog^_^
My Recent Post: Contest Senyum Tak Nampak Gigi

Izyan Nasuha Masri said...

no biggie.senang je.sharing is caring kan(;

MissSyarniFarida said...

Lipstick penting juagk syggg, hehe

if takot lips x sihat boleh buat exfloiting, letak petroleum jelly every night ;D