Sunday, February 20, 2011

siput sedut (:

Hai dear !
Peace be with you guys (:

Baca tajuk tu . siput sedut.ni bukan pasal siput ehem2 si spongebob tu okay. ahah.minggu ni,i dah dicabar * erm,taktaulah nak sebut cabar ke tak* oleh jejaka ni : Muhammad Faiz Mujahid (: untuk masak SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API . masakan ni makanan favourite beliau . so i pon berusaha gigih untuk menjayakan misi kali ni .cewahh :P


oh , lemme tell you this , dengan bangga i mencari siput sedut kat pasar.thanks god sebab ada jugak siput ni.macam tau2 je kita cari dia kan.untuk menyenangkan kerja sedut menyedut , i pon belilah siput kecik.siput besar i jeling je. so , dah beli , i pon bawak balik dan get ready untuk cuci semua kotoran degil yang melekat kat siput ni .masa untuk potong pulak ! dush ! yang besar cengkerang dia memang keras nak potong.to be exact,susah ! tapi yang kecik pulak , senang nak potong cengkerang , yang leceh nya nak pegang ,tak muat2 tangan.i pulak dengan bangga guna pisau saiz paling BESAR untuk memotong.so,pisau tu je dah tutup keseluruhan cengkerang siput.pandai tak pandai ? -.-'


siput yang belum dipotong pon lagi :D

siaplah semua2 tu , i dengan bangga,start lah masak SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API.tapi i tak masak ikut style orang perak masak masak lemak cili api.i ikut orang nogori sembilan.waah.ada beza ke kak ? of course ada dik . masak lemak mereka2 ni tak guna bawang.kunyit,serai,cili api.yang kecik2 lagi bagus.bia merah mulut bila makan.fuuh -.-
Dipendekkan cerita,maka setelah beberapa minit bermain dengan api,menjaga santan biar tak berminyak,akhirnya,PAP ! siaplah MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT version izyan masri . hellloo.terel tak terel ? :D

waktu makan , i dengan berdebar2 nya , mengadaplah masak lemak ni.to be frank,i tak reti makan siput sedut . i pon try lah dengan bersungguh sungguh . sedut punya sedut . tak dapat2 jugak.okay,i bagitau my mom.tak boleh nak sedut.mak i pon tanyalah " sedut bahagian mana ? "
okay,i dengan bangga jawab " bawahlah.mana lagi. " lepas dengar je jawapan tu,the whole table gelak . rupa rupanya kena sedut bahagian atas . patutlah tak keluar2.yang keluar pon sikit je dan sangat susah . ohtuhansaya.maluuuuuuuuuuuuuuuunyaaaaaaaaaaaaaaaaaa.tu lah izyan,dulu orang makan,taknak cuba langsung.sekarang kan dah malu =.='

dah tau cara sebenar , i pon sedut bahagian atas.sedut punya sedut.sampai satu siput tu,tersedak.*gulp* "peritnyaaaa tekakk ! " so,lebih dari 3 cawan i telan air untuk hilangkan tahap kepedasan yang dah menusuk nusuk tekak i ni.pedasnya.rasa macam nak nangis pon ade.nak gelak pon ade jugak.betapa teruknya i bab makan siput sedut ni . :D
i tengok,orang lain berpuluh2 ekor siput dah berjaya ditelan,i pulak berusaha nak sedut seekor.tak dapat2.setelah lebih dari 20 minit,berapa ekor yang berjaya ditelan ? teka teka ? 3 EKOR SAHAJA okay . worth tak pengorbanan menyedut siput ? jawapannya,sama sekali tidak .

Despite the fact that i cant even eat well , so , i just eat other stuff . last last , i pon makan jelah ikan keli untuk baikkan balik mood i yang dah terbang pergi sebab tak dapat dapat nak sedut siput ! so , kepada siput sedut sekalian , terima kasih sebab tak keluar dari cengkerang kalian diwaktu saya memerlukan anda.nasib baik i tak pecahkan je cengkerang tu kannnn =.='
so,credit to Muhammad Faiz Mujahid a.ka. Moja, siput sedut masak lemak cili api ni memang sedap dan 'senang' sangat nak makan. :p kepada yang rasa tak reti tu , tak payahlah nak rasa diri hebat,tak pasal2 karang,tersedut cengkerang dia . dush ! i'm leaving now and cheers ! :D


Love

Photobucket


5 comments:

Mira Amirudin said...

this is myyyyyyyy favouriteee ;)
masak boleh,tapi potong muncung siput tu,kerja mama la.hehe

Izyan Masri said...

MIRA:KEHKEH.YAN TRY SENDIRI KONONNYA TAPI SUSAH KEMAIN XD

Aku tEtaP aKu said...

hai yan...sy bru boleh komen blog anda..haha..

Aku tEtaP aKu said...

haha...yan2..sy baru boleh komen la entry ni...bru ade blog la kata kn..haha..

AQu FiKry said...

memang sedap siput masak lemak..btw nice blog. :)

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, February 20, 2011

siput sedut (:

Hai dear !
Peace be with you guys (:

Baca tajuk tu . siput sedut.ni bukan pasal siput ehem2 si spongebob tu okay. ahah.minggu ni,i dah dicabar * erm,taktaulah nak sebut cabar ke tak* oleh jejaka ni : Muhammad Faiz Mujahid (: untuk masak SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API . masakan ni makanan favourite beliau . so i pon berusaha gigih untuk menjayakan misi kali ni .cewahh :P


oh , lemme tell you this , dengan bangga i mencari siput sedut kat pasar.thanks god sebab ada jugak siput ni.macam tau2 je kita cari dia kan.untuk menyenangkan kerja sedut menyedut , i pon belilah siput kecik.siput besar i jeling je. so , dah beli , i pon bawak balik dan get ready untuk cuci semua kotoran degil yang melekat kat siput ni .masa untuk potong pulak ! dush ! yang besar cengkerang dia memang keras nak potong.to be exact,susah ! tapi yang kecik pulak , senang nak potong cengkerang , yang leceh nya nak pegang ,tak muat2 tangan.i pulak dengan bangga guna pisau saiz paling BESAR untuk memotong.so,pisau tu je dah tutup keseluruhan cengkerang siput.pandai tak pandai ? -.-'


siput yang belum dipotong pon lagi :D

siaplah semua2 tu , i dengan bangga,start lah masak SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API.tapi i tak masak ikut style orang perak masak masak lemak cili api.i ikut orang nogori sembilan.waah.ada beza ke kak ? of course ada dik . masak lemak mereka2 ni tak guna bawang.kunyit,serai,cili api.yang kecik2 lagi bagus.bia merah mulut bila makan.fuuh -.-
Dipendekkan cerita,maka setelah beberapa minit bermain dengan api,menjaga santan biar tak berminyak,akhirnya,PAP ! siaplah MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT version izyan masri . hellloo.terel tak terel ? :D

waktu makan , i dengan berdebar2 nya , mengadaplah masak lemak ni.to be frank,i tak reti makan siput sedut . i pon try lah dengan bersungguh sungguh . sedut punya sedut . tak dapat2 jugak.okay,i bagitau my mom.tak boleh nak sedut.mak i pon tanyalah " sedut bahagian mana ? "
okay,i dengan bangga jawab " bawahlah.mana lagi. " lepas dengar je jawapan tu,the whole table gelak . rupa rupanya kena sedut bahagian atas . patutlah tak keluar2.yang keluar pon sikit je dan sangat susah . ohtuhansaya.maluuuuuuuuuuuuuuuunyaaaaaaaaaaaaaaaaaa.tu lah izyan,dulu orang makan,taknak cuba langsung.sekarang kan dah malu =.='

dah tau cara sebenar , i pon sedut bahagian atas.sedut punya sedut.sampai satu siput tu,tersedak.*gulp* "peritnyaaaa tekakk ! " so,lebih dari 3 cawan i telan air untuk hilangkan tahap kepedasan yang dah menusuk nusuk tekak i ni.pedasnya.rasa macam nak nangis pon ade.nak gelak pon ade jugak.betapa teruknya i bab makan siput sedut ni . :D
i tengok,orang lain berpuluh2 ekor siput dah berjaya ditelan,i pulak berusaha nak sedut seekor.tak dapat2.setelah lebih dari 20 minit,berapa ekor yang berjaya ditelan ? teka teka ? 3 EKOR SAHAJA okay . worth tak pengorbanan menyedut siput ? jawapannya,sama sekali tidak .

Despite the fact that i cant even eat well , so , i just eat other stuff . last last , i pon makan jelah ikan keli untuk baikkan balik mood i yang dah terbang pergi sebab tak dapat dapat nak sedut siput ! so , kepada siput sedut sekalian , terima kasih sebab tak keluar dari cengkerang kalian diwaktu saya memerlukan anda.nasib baik i tak pecahkan je cengkerang tu kannnn =.='
so,credit to Muhammad Faiz Mujahid a.ka. Moja, siput sedut masak lemak cili api ni memang sedap dan 'senang' sangat nak makan. :p kepada yang rasa tak reti tu , tak payahlah nak rasa diri hebat,tak pasal2 karang,tersedut cengkerang dia . dush ! i'm leaving now and cheers ! :D


Love

Photobucket


5 comments:

Mira Amirudin said...

this is myyyyyyyy favouriteee ;)
masak boleh,tapi potong muncung siput tu,kerja mama la.hehe

Izyan Masri said...

MIRA:KEHKEH.YAN TRY SENDIRI KONONNYA TAPI SUSAH KEMAIN XD

Aku tEtaP aKu said...

hai yan...sy bru boleh komen blog anda..haha..

Aku tEtaP aKu said...

haha...yan2..sy baru boleh komen la entry ni...bru ade blog la kata kn..haha..

AQu FiKry said...

memang sedap siput masak lemak..btw nice blog. :)