Wednesday, March 16, 2011

Japan earthquake and Tsunami

Hello friends
Peace be with you guys (:

Entry kali ni kita kena serius.Wajib serius.Muka tu kalau boleh bia masam sikit.Dahi tu kerutkerut.I nak meluahkan sikit rasa simpati kat Orang2 Jepun yang baru je dilanda musibah.2 in 1.Gempa bumi dengan Tsunami.Ala-ala kat Acheh 2004 hari tu.

Kesiankan ? Ramai yang meninggal,hilang,tada tempat tinggal lagi.Syukur sangatlah tinggal kat Malaysia ni.Walaupun kadangkadang nak jugak rasa bergambar sebelah pokok sakura kat Jepun tu.

Kita kat sini gelak terbahak bahak,diorang menangis,takut sebab earthquake susulan masih banyak lagi.Bekalan makanan,minyak,elektrik pon dah makin kurang,contohnya kat bandar Yamagata.Sesiapa yang dah lama terfikir,mana lah nak taburkan duit anda yang banyak tu,boleh hulurkan tangan ke Tabung Bencana Tsunami Jepun.Janganlah hulurkan tangan je.Maksudnya dengan duit sekali lah.

Kat bawah ni i bagi sikit info pasal antara tsunami terburuk kat dunia.Dah macam Majalah 3 pulak i rasa.

1 November 1755
Tsunami ni melanda kebanyakan bandar dan negara kat Eropah.Lisbon dan Portugal antara yang paling teruk dilanda tsunami waktu tu.This tsunami killed more than 60 THOUSAND people.See,ramai tak ramai ?

27 August 1883
Tsunami besar ni berlaku kat Sumatera Indonesia.Tsunami ni dan ombak waktu tu memang kuat till it can drag coral weighing 600 tonnes to the beach.Kalau setakat manusia macam kita ni,ombak tu jentik je.36 RIBU meninggal.kesian kan.

15 June 1896
Tsunami ni kat Jepun.Jepun memang famous sangat dah dengan tsunami niasal nama tu pon dari Jepun.27 RIBU orang mati disebabkan ombak setinggi 30 kaki.kesian jugak kan ?

26 December 2004
Yang ni semua tau.Berlaku kat Acheh.Tapi Malaysia pon heboh jugak.yelah,Pantai2 kat Malaysia pon terkena tempias tsunami.Contohnya Kat Penang.This is the largest Tsunami with all powerful earthquake with a strength of 9.3 magnitude.Habis semua pantai Acheh,Sumatera,Sri Lanka,East Coast of India,West Coast of Peninsular Malaysia and even the Africa was rocked by the strong Wave.Kesian sangatkan ? Syukur rumah i bukan tepi pantai.

11 Mac 2011
Kali ni pon agak teruk.habis bersepah bandar di Pulau Honshu dan pantai Sindai.Gempa sekuat 8.9 skala ritcher dan ombak setinggi 10 meter.Setakat ni lebih 200 orang terkorban.Beribu lagi yang masih hilang.Kesian sangat kan.



Kesian kan ? Harap sangatlah bencana macam ni tak berlaku kat Malaysia.Mana nak lari kak ? malaysia ni dahlah sekangkang kera.Kangkang kera lagi besar kot.Renung renungkan dan selamat beramal .(:

2 comments:

Aretikz said...

Muhasabah diri apa yg berlaku.. sebelum terlambat.. ^_^

Entri Lelatest
Ku Bertanya Dan Tertanya: Dari Lelaki Buat Wanita

Izyan Nasuha Masri said...

betul tu aretikz (:

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, March 16, 2011

Japan earthquake and Tsunami

Hello friends
Peace be with you guys (:

Entry kali ni kita kena serius.Wajib serius.Muka tu kalau boleh bia masam sikit.Dahi tu kerutkerut.I nak meluahkan sikit rasa simpati kat Orang2 Jepun yang baru je dilanda musibah.2 in 1.Gempa bumi dengan Tsunami.Ala-ala kat Acheh 2004 hari tu.

Kesiankan ? Ramai yang meninggal,hilang,tada tempat tinggal lagi.Syukur sangatlah tinggal kat Malaysia ni.Walaupun kadangkadang nak jugak rasa bergambar sebelah pokok sakura kat Jepun tu.

Kita kat sini gelak terbahak bahak,diorang menangis,takut sebab earthquake susulan masih banyak lagi.Bekalan makanan,minyak,elektrik pon dah makin kurang,contohnya kat bandar Yamagata.Sesiapa yang dah lama terfikir,mana lah nak taburkan duit anda yang banyak tu,boleh hulurkan tangan ke Tabung Bencana Tsunami Jepun.Janganlah hulurkan tangan je.Maksudnya dengan duit sekali lah.

Kat bawah ni i bagi sikit info pasal antara tsunami terburuk kat dunia.Dah macam Majalah 3 pulak i rasa.

1 November 1755
Tsunami ni melanda kebanyakan bandar dan negara kat Eropah.Lisbon dan Portugal antara yang paling teruk dilanda tsunami waktu tu.This tsunami killed more than 60 THOUSAND people.See,ramai tak ramai ?

27 August 1883
Tsunami besar ni berlaku kat Sumatera Indonesia.Tsunami ni dan ombak waktu tu memang kuat till it can drag coral weighing 600 tonnes to the beach.Kalau setakat manusia macam kita ni,ombak tu jentik je.36 RIBU meninggal.kesian kan.

15 June 1896
Tsunami ni kat Jepun.Jepun memang famous sangat dah dengan tsunami niasal nama tu pon dari Jepun.27 RIBU orang mati disebabkan ombak setinggi 30 kaki.kesian jugak kan ?

26 December 2004
Yang ni semua tau.Berlaku kat Acheh.Tapi Malaysia pon heboh jugak.yelah,Pantai2 kat Malaysia pon terkena tempias tsunami.Contohnya Kat Penang.This is the largest Tsunami with all powerful earthquake with a strength of 9.3 magnitude.Habis semua pantai Acheh,Sumatera,Sri Lanka,East Coast of India,West Coast of Peninsular Malaysia and even the Africa was rocked by the strong Wave.Kesian sangatkan ? Syukur rumah i bukan tepi pantai.

11 Mac 2011
Kali ni pon agak teruk.habis bersepah bandar di Pulau Honshu dan pantai Sindai.Gempa sekuat 8.9 skala ritcher dan ombak setinggi 10 meter.Setakat ni lebih 200 orang terkorban.Beribu lagi yang masih hilang.Kesian sangat kan.



Kesian kan ? Harap sangatlah bencana macam ni tak berlaku kat Malaysia.Mana nak lari kak ? malaysia ni dahlah sekangkang kera.Kangkang kera lagi besar kot.Renung renungkan dan selamat beramal .(:

2 comments:

Aretikz said...

Muhasabah diri apa yg berlaku.. sebelum terlambat.. ^_^

Entri Lelatest
Ku Bertanya Dan Tertanya: Dari Lelaki Buat Wanita

Izyan Nasuha Masri said...

betul tu aretikz (: