Friday, April 01, 2011

Bila Brownies bertukar menjadi Kawah Gunung Berapi

Hello love!
Peace be with you guys (:

Panjang nya tajuk macam nak buat karangan SPM bukan ?Ke macam tajuk cerekarama tv3 ?tak kisahlah janji hati berbunga2.Aipp,bukan sebab baru balik date dengan boypren sambil jalan2 pegang tangan dekat tamain permainan,Bukan jugak menang duit sebaldi sebab masuk contest.Bukan2.Tapi semuanya sebab perut kenyang disumbat dengan berdozen satay kegemaran.Semuanya gara2 semalam Yan tak dapat part yang sedap dalam roasted chicken sebab dilicinkan dengan rakusnya oleh adik yang satu T_T.So,sebagai balasan,abah ganti dengan bukan segolek,tapi bergolek2 satay sedap,lazat lagi kau memang debomb.ni yang rasa nak buat baik dengan abah selama sebulan tanpa henti ni.hikhik.

Tadi sapa yang baca entry awal pagi,mesti tau Yan akan jual brownies kat carrefour prai kan.Tapi dengan penuh dukacita bukan Yan akan lelong muka kat situ,mungkin akan bagi orang lain yang jaga booth tu.Lain kali lah nampaknya kita date ye orang2 penang ? Bila bukak email malam ni,dah berdoyon pulak yang hantar email nak order brownies.Terharu dan kembang hidung nan comel ni tahap dewa.Dalam banyak2 email tu,Yan paling minat dengan satu email yang tanya soalan,macam mana yan boleh minat nak jual benda tu ? Belajar mana ? sebab dia kata,dia tak reti buat benda2 macam tu.Haish.takmo tak reti,mesti reti jugak.wajib.

Sebenarnya,yan pon bukanlah pro macam chef wan ataupun macam pokcik mokcik yang buat kek kat secret recipe tu,semuanya Yan belajar guna buku resipi je.dik.Tapi kenalah pandai2 campur resipi sana sini,bancuh dengan penuh kasih sayang,sambil bancuh tu buat muka paling comel,senyum dengan selebar mungkin,kalau boleh sampai ke telinga agar brownies suka kita dan dia tak meragam.See?senang je kan?Tapi kan,bila cakap pasal bancuh brownies,Yan teringat first experience waktu buat brownies,penuh emosi dan drama tahu ?

Alkisahnya macam ni.waktu tu idea datang melimpah2 macam mencurah air ke daun keladi untuk buat brownies ni.So,yan dengan semangat yang kemain tinggi buatlah brownies tanpa ditolong sapa pon.Kononnya nak tunjuk eksen lah kat mak,kakak dengan adik yang satu tu.So,bancuh punya bancuh,mata bukak sebelah je,sukat barang pon dengan sesedap rasa,laju dan tak tengok kiri kanan pon,buku resipi tu pon letak jauh2,Malulah kalau orang nampak yan tengok buku.jatuh lah saham dan taraf izyan masri si terel masak.kan? jadi setelah bertungkus lumus dengan berbekalkan peluh yang mengalir ibarat sungai sebab panas kemain kat dapur tu,last2 siap pon,masuk acuan,campak dalam oven dengan berhemah lepas tu bakar.

tepuk2 bangga sampailah 30 minit lepas tu.Yan pon panggil lah mak,kakak dengan adik yang satu untuk tengok hasil kerja izyan masri yang pastinya hebat walaupun baru first time tengok.JENGJENG.bukak2,HOMAIGOD.APE NI ???

hello,ni bukan yang kawah gunung berapi tu tahu ? ni yang dah jadi.sedap lagi ^^

ye,berdekak2 berkekek mengalahkan ayam berkokok mak dan seisi rumah yang lain bila tengok brownies Yan yang pertama tu."Ni brownies ke Kawah gunung berapi ?bhahahaha" ye.terima kasih kepada semua sebab gelak dengan berhemah.Rupa-rupanya,brownies tadi yang disangka akan jadi comel gebu bertukar jadi leper,rendah di tengah,berminyak2,dan membuak2 minyaknya kat tengah2 tu.Bapak sedih ! wa cakap sama lu lah kan bro,memang wa rasa macam nak campak brownies tu bagi kat rabbit wa kat la rumah je.tu pon kalau dia nak lah kan.
Bila tengok balik,memang sebiji macam kawah gunung berapi yang bakal meletup bila2 masa.Ye,terpaksa angguk jugak dengan cakap mak yang brownies tu bertukar jadi kawah gunung berapi.

So,as a conclusion lah kan,yan pon awal2 buat brownies memang tak menjadi jugak.Bukannya awal2 try dah berjaya.Jadi,kepada Amalin yang tanya tu,try dulu banyak2 kali ye sampai lah menjadi,sedap,dan yang paling penting,tak berkawah di tengah.T_T cheers !

19 comments:

sarah mohamad said...

hihi. memula kan. lama2 mesti dah boleh agak2 nak bubuh takat mana. saya first time buat cheesecake, memang tak jadi. manis terlampau. buat kali kedua, baru hokey sikit.

Izyan Masri said...

HAHA.BAGUSLAH JUGAK SARAH SEBAB TERLEBIH MANIS.YAN DAH SAMPAI JADI KAWAH GUNUNG BERAPA MACAM KAT INDON TU.KESIAN SUNGGUH KAN ? T_T

fad ali said...

err....banjir ke?

hahah...

sumaiyah mokhtar said...

wahhhhhh chocolate :) bestnyeeee

... said...

as salam..
ziarah tengah malam~
wee~ baru habis kerja~

woh! berniaga kat carefour~
semoga mendapat rezeki yang melimpah ruah~ yang penting, mesti sedap! yeah!
kalua murah, lagi laa suka. ekeke~

oo..buat sendiri sampai jadi kawah. ekeke~ saya pun tak pandai sangat buat brownies ni. tapi kalau bab2 cara nak bagi ia marbeles, boleh je~

hasil dari merujuk kepakaran chef mat gebu ;)

tiffinbiru.blogspot.com

buat sendiri tu yang bagus. melatih skill~ dari kosong,dengan tekad dan usaha ler baru menjadi seratus.hoho~

Syimir said...

wawawawa..seyes lapar deyh memalam bute nie..hehee

Bird Fizousz said...

x trun prai?? alahai, x dpt la nk jmpe nk brknalan dgn yan..huhu..:(
btw, nmpk sdap la itu br0wnies.. laen kali blnje 1 0k.. hahaha..;)

Izyan Masri said...

fad:jahatt.haha

Izyan Masri said...

sumaiyah:meyh makan meyh xD

Izyan Masri said...

... tu lah,tu zaman dulu awal2 belajar buat sendiri mcm kawah gunung berapi.sekarang dh maveles :D

Izyan Masri said...

syimir :haha.lapa eyh.rasa sikit situ :D

Izyan Masri said...

bird:haha.sokay,next time bolehlah tu jumpa kankan ? :D aipp,bukan setakat 1,2,3,4 pongg boleh rasa xD

Syimir said...

hahaa..nak rase kat situ ja ka?..ehe

... said...

haha~
ni boleh bukak kedai kek ni. brownies popular~
hoho~

=p

cikcleopatra said...

adoi! lapa ohkey!

Izyan Masri said...

syimir:boleh jugak.xD

Izyan Masri said...

... : boleh ganti secret recipe nanti.kehkeh :D

Izyan Masri said...

cikcleopatra:haha.hambik la tu,rasa barang secubit dua xD

Mira Amirudin said...

kih3...len macam je rupa brownies tu ;)
tp nampak sedap! ;)

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, April 01, 2011

Bila Brownies bertukar menjadi Kawah Gunung Berapi

Hello love!
Peace be with you guys (:

Panjang nya tajuk macam nak buat karangan SPM bukan ?Ke macam tajuk cerekarama tv3 ?tak kisahlah janji hati berbunga2.Aipp,bukan sebab baru balik date dengan boypren sambil jalan2 pegang tangan dekat tamain permainan,Bukan jugak menang duit sebaldi sebab masuk contest.Bukan2.Tapi semuanya sebab perut kenyang disumbat dengan berdozen satay kegemaran.Semuanya gara2 semalam Yan tak dapat part yang sedap dalam roasted chicken sebab dilicinkan dengan rakusnya oleh adik yang satu T_T.So,sebagai balasan,abah ganti dengan bukan segolek,tapi bergolek2 satay sedap,lazat lagi kau memang debomb.ni yang rasa nak buat baik dengan abah selama sebulan tanpa henti ni.hikhik.

Tadi sapa yang baca entry awal pagi,mesti tau Yan akan jual brownies kat carrefour prai kan.Tapi dengan penuh dukacita bukan Yan akan lelong muka kat situ,mungkin akan bagi orang lain yang jaga booth tu.Lain kali lah nampaknya kita date ye orang2 penang ? Bila bukak email malam ni,dah berdoyon pulak yang hantar email nak order brownies.Terharu dan kembang hidung nan comel ni tahap dewa.Dalam banyak2 email tu,Yan paling minat dengan satu email yang tanya soalan,macam mana yan boleh minat nak jual benda tu ? Belajar mana ? sebab dia kata,dia tak reti buat benda2 macam tu.Haish.takmo tak reti,mesti reti jugak.wajib.

Sebenarnya,yan pon bukanlah pro macam chef wan ataupun macam pokcik mokcik yang buat kek kat secret recipe tu,semuanya Yan belajar guna buku resipi je.dik.Tapi kenalah pandai2 campur resipi sana sini,bancuh dengan penuh kasih sayang,sambil bancuh tu buat muka paling comel,senyum dengan selebar mungkin,kalau boleh sampai ke telinga agar brownies suka kita dan dia tak meragam.See?senang je kan?Tapi kan,bila cakap pasal bancuh brownies,Yan teringat first experience waktu buat brownies,penuh emosi dan drama tahu ?

Alkisahnya macam ni.waktu tu idea datang melimpah2 macam mencurah air ke daun keladi untuk buat brownies ni.So,yan dengan semangat yang kemain tinggi buatlah brownies tanpa ditolong sapa pon.Kononnya nak tunjuk eksen lah kat mak,kakak dengan adik yang satu tu.So,bancuh punya bancuh,mata bukak sebelah je,sukat barang pon dengan sesedap rasa,laju dan tak tengok kiri kanan pon,buku resipi tu pon letak jauh2,Malulah kalau orang nampak yan tengok buku.jatuh lah saham dan taraf izyan masri si terel masak.kan? jadi setelah bertungkus lumus dengan berbekalkan peluh yang mengalir ibarat sungai sebab panas kemain kat dapur tu,last2 siap pon,masuk acuan,campak dalam oven dengan berhemah lepas tu bakar.

tepuk2 bangga sampailah 30 minit lepas tu.Yan pon panggil lah mak,kakak dengan adik yang satu untuk tengok hasil kerja izyan masri yang pastinya hebat walaupun baru first time tengok.JENGJENG.bukak2,HOMAIGOD.APE NI ???

hello,ni bukan yang kawah gunung berapi tu tahu ? ni yang dah jadi.sedap lagi ^^

ye,berdekak2 berkekek mengalahkan ayam berkokok mak dan seisi rumah yang lain bila tengok brownies Yan yang pertama tu."Ni brownies ke Kawah gunung berapi ?bhahahaha" ye.terima kasih kepada semua sebab gelak dengan berhemah.Rupa-rupanya,brownies tadi yang disangka akan jadi comel gebu bertukar jadi leper,rendah di tengah,berminyak2,dan membuak2 minyaknya kat tengah2 tu.Bapak sedih ! wa cakap sama lu lah kan bro,memang wa rasa macam nak campak brownies tu bagi kat rabbit wa kat la rumah je.tu pon kalau dia nak lah kan.
Bila tengok balik,memang sebiji macam kawah gunung berapi yang bakal meletup bila2 masa.Ye,terpaksa angguk jugak dengan cakap mak yang brownies tu bertukar jadi kawah gunung berapi.

So,as a conclusion lah kan,yan pon awal2 buat brownies memang tak menjadi jugak.Bukannya awal2 try dah berjaya.Jadi,kepada Amalin yang tanya tu,try dulu banyak2 kali ye sampai lah menjadi,sedap,dan yang paling penting,tak berkawah di tengah.T_T cheers !

19 comments:

sarah mohamad said...

hihi. memula kan. lama2 mesti dah boleh agak2 nak bubuh takat mana. saya first time buat cheesecake, memang tak jadi. manis terlampau. buat kali kedua, baru hokey sikit.

Izyan Masri said...

HAHA.BAGUSLAH JUGAK SARAH SEBAB TERLEBIH MANIS.YAN DAH SAMPAI JADI KAWAH GUNUNG BERAPA MACAM KAT INDON TU.KESIAN SUNGGUH KAN ? T_T

fad ali said...

err....banjir ke?

hahah...

sumaiyah mokhtar said...

wahhhhhh chocolate :) bestnyeeee

... said...

as salam..
ziarah tengah malam~
wee~ baru habis kerja~

woh! berniaga kat carefour~
semoga mendapat rezeki yang melimpah ruah~ yang penting, mesti sedap! yeah!
kalua murah, lagi laa suka. ekeke~

oo..buat sendiri sampai jadi kawah. ekeke~ saya pun tak pandai sangat buat brownies ni. tapi kalau bab2 cara nak bagi ia marbeles, boleh je~

hasil dari merujuk kepakaran chef mat gebu ;)

tiffinbiru.blogspot.com

buat sendiri tu yang bagus. melatih skill~ dari kosong,dengan tekad dan usaha ler baru menjadi seratus.hoho~

Syimir said...

wawawawa..seyes lapar deyh memalam bute nie..hehee

Bird Fizousz said...

x trun prai?? alahai, x dpt la nk jmpe nk brknalan dgn yan..huhu..:(
btw, nmpk sdap la itu br0wnies.. laen kali blnje 1 0k.. hahaha..;)

Izyan Masri said...

fad:jahatt.haha

Izyan Masri said...

sumaiyah:meyh makan meyh xD

Izyan Masri said...

... tu lah,tu zaman dulu awal2 belajar buat sendiri mcm kawah gunung berapi.sekarang dh maveles :D

Izyan Masri said...

syimir :haha.lapa eyh.rasa sikit situ :D

Izyan Masri said...

bird:haha.sokay,next time bolehlah tu jumpa kankan ? :D aipp,bukan setakat 1,2,3,4 pongg boleh rasa xD

Syimir said...

hahaa..nak rase kat situ ja ka?..ehe

... said...

haha~
ni boleh bukak kedai kek ni. brownies popular~
hoho~

=p

cikcleopatra said...

adoi! lapa ohkey!

Izyan Masri said...

syimir:boleh jugak.xD

Izyan Masri said...

... : boleh ganti secret recipe nanti.kehkeh :D

Izyan Masri said...

cikcleopatra:haha.hambik la tu,rasa barang secubit dua xD

Mira Amirudin said...

kih3...len macam je rupa brownies tu ;)
tp nampak sedap! ;)