Monday, April 04, 2011

Budak dulu dan Sekarang

Hello there !
Peace be with you guys (:

Budak kecik : mummy,boy nak blackberry bold lah,taknak curve tu,tak best.
Ibu taktau umur berapa : Okay sayang,nanti kita suruh daddy ambik yang tu okay
Budak kecik : cepat tau mummy

Tu lah perbualan yang Yan terdengar waktu kat kedai telefon tadi.Pergh, wa cakap sama lu lah kan bro,wa dah umur 19 tahun baru boleh guna berry hitam,budak zaman sekarang,baru 7,8 tahun dah mintak berry hitam macam nak beli cikedis kat kedai runcit ah Leong je.Ganas bukan?Bila fikir balik,sungguh berdoyon-doyon beza budak2 sekarang dengan dulu kan ? Jom kita merungkai masalah ini dengan lebih mendalam.*ayat tak boleh nak lagi skema ke izyan ? * -.-

First lah kan,kalau bab2 makan,dulu zaman yan kecik2 time darjah 1,2 macam tu,nak makan fast food macam kfc,mekdi,pizza hut segala bagai tu,kena tunggu mak dengan abah dapat gaji yakni hujung bulan,takpon time special occasion macam birthday abang ke,kakak ke,takpon birthday sendiri.Selain dari waktu2 macam ni,usah harap lah dapat makan,bila lalu depan restoran dia mesti tengok dengan muka yang paling toya lepastu lambai2 je dengan harapan ada miracle lah kononnya.Kotkot lah tiba2 muncul kepsi depan mata.Tapi budak2 sekarang,Breakfast kat resipi rahsia,Lunch kat stesen victoria,dinner pulak dekat TGI Jumaat.Bila sebut fast food biasa macam carls junior ke,mekdi ke,kepsi ke,siap keluarkan ayat kerek tahap dewa lagi " alaah mummy,boi boringlah makan semua tu" Dahhhsyat sungguh kan ?

Kalau bab Permainan pulak,zaman tok kaduk macam zaman yan kecik2 dulu je,balik sekolah mulalah mencari geng taman takpon yang paling dekat iaitu jiran sebelah untuk buat pasukan polis entry,maka,huru haralah satu taman perumahan dengan bunyi kanak2 riang sedang asyik menjerit2 sambil melarikan diri takut ditangkap polis bertugas.Takpon yang keperempuanan sikit mesti main aci tikus,takpon zero point,siap pegi kedai ah leong beli getah sepeket.Kalau yang rajin, main tuju kasut,Maka,semua kasut akan dirembat untuk disusun,termasuklah heels mak dan kasut kerja abah yang berkilat2 tu.Kalau diorang tau,timbullah merah kat telinga sebab kena piang sebiji.Tapi budak sekarang,petang2 main PSP,PS3,4,5,6 selagi ada PS lah senang cerita,tak pon yang perempuan main barbie doll,barbie dalam internet,main game facebook,Takpon yang mata duitan mesti main monopoly,jutaria dan sekaum dengan tu.Pemalas sungguh bukan ? Haish.

Gadget.Bab gadget ni pon wa jeles gak lah bro.Mana taknya,kalau dulu2,cakap je kat mak,nak beli gameboy kat pasar malam tu,mulalah mak lepaskan peluru berpandu secara besar-besaran.Nak beli gameboy pon susah dik,akak dulu dapat gameboy pon bila dapat cabun uban abah lebih dari 20 helai.Kononnya upah lah kan.sampai kecik mata nak mencari uban yang tak berapa nak nampak tu.Budak sekarang,bukan setakat gameboy,PS,ipod,ipad,iphone,semua i yang adalah dia nak rembat.MP3,4,5 tu diorang tak pandang dah.nampak macam semut api je keciknya siap keluarkan ayat berbau bongkak " boy nampak mp3 tu kecik besar,kecik besar" see? kalau setakat berry hitam,dslr,laptop,semua tu dalam tangan je,tunggu masa nak buang je.Kemain hebat kan ?

Kartun alaf baru

Dulu zaman kecik2 sangat,tengok kartun pun semua nya kartun yaang ada kat tv je.Tengokla doraemon ke,anak2 sidek ke,kluang man ke,siap berebut2 sebab takdapat tengok karyun faveret,maka bermulalah kisah sedu sedan dan tangisan rintihan sebab yang besar akan menguasai keseluruhan tv dan rangkaiannya.See?tragis kan ? Budak2 sekarang,kalau tak dapat tengok kartun kat tv,boleh tengok naruto dalam you tube,hebat sungguh.Sape yang lagi up to,bila ada keluar movi kartun macam Shrek tu laju je pegi GSC,TGV dan Big Cinema berhampiran.Perghh,wa cakap sama lu lah kan derr,wa kecik2 taktau pon macam mana rupa cinema tu.Mungkinkah seperti bilik tidurku yang kecik ? atau pon master bedroom abah dengan mak yang besar ?

So,as you guys read just now,banyak betul beza budak2 zaman dulu dengan sekarang kan ? Kalau zaman dulu tu,parents betul2 aja dan didik anak2 ikut cara timur,but nowadays,there are less of us who really used with such kind of life kan ?Most of us are proud of modenism and urban lifestyle.Kalau boleh dengan anak2 pon nak speaking omputih 24 jam.So,cheers ! (:

43 comments:

IJAT360 said...

bab kartun memang tak boleh tinggal..usop sontorian dengan yokies la terbaekkkk..ngeh..ngeh..^_^

Arif Azmi said...

Zaman sudah berubah.. :).. Agak2 lepasni cmne ek? HAHA

Shiro Petta Petto said...

aku rasa zaman kecik2 kita lagi best laa... teringat post aku pasal zaman kanak2 aku... aihh... jom main tuju selipar... sumpah rindu dowh...

Nabila Shamsudin said...

betol betol...
dlu xmerase pn nak pegang or makan makanan yg agk standard cm skg ni...
da besar baru la nk merase...
sedih pulak.. heee

maisarah said...

tapi budak budak zaman sekarang tak best. segala benda dpn mata. tu sebab bolat bolat budak nye. hihi. kita dulu balik sekolah terus campak beg, keluar panggil jiran sebelah main lompat tikus lah, main anak ayam lah, main polis sentri paling best. secara tak langsung kita exercise sebab berlari-lari. alahai. rindu nak balik zaman kanak kanak. hehe. :)

Mira Amirudin said...

setuju..berbeza betul bebudak zaman sekarang ngan zaman dulu..
nanti zaman anak2 kita ape ntah lg kan.huhu

Izyan Masri said...

IJAT:AAH.LUPA LAK PASAL USOP SONTORIAN.WAJIB TENGOK DULU2 :D

Izyan Masri said...

ARIF AZMI:LEPAS NI SEMUA MAIN UFO JE XD

Izyan Masri said...

SHIRO:BETUL.AKU SOKONG SANGAT.ZAMAN KECIK2 KITA BEST KOT.MERIAH JE.JOM MAIN.SIAPKAN BANYAK2 SELIPAR XD

Izyan Masri said...

NABILA:HAHA.BETUL SANGATLAH TU.KALAU NAK MAKAN SEDAP2 SAMPAI NANGIS2 BARU DAPAT.KEHKEH.XD

Bird Fizousz said...

bt0l2.. budak2 skang sgt bruntung.. n mnja.. sbb tu adek aku dpt iph0ne dulu sbl0m aku.. s0bs2.. haha..;)

aNiss :):) said...

zaman sudahb berubah :) budak budak makin maju mengalahkan kite :)

Jay said...

hehehe..betul2...dulu masa kecik2 nak minta robot pun susah nak dpt..apatah lagi mkn sedap2 ni...main pun mainan kampung je..kalau x main polis sentri,main sembunyi2..hehehe...bab main zero point aku mmg terrer kalau kalangan budak llaki lah..hehehe..rindunye nak balik zaman budak2 dulu..

... said...

Peace be with you too~

hoho~. sebab zaman sekarang, orang dah senang lenang. sebab tu harga minyak senang je naik. ekekee~

tu la..zaman kita, memang rasa susah lagi..semua benda diosekeliling kita, bukan la secanggih mana macam yang sekarang ni. hoho~

bab makan, memang payah sikit. ekeke~ =p

Izyan Masri said...

BIRD:BIAA BETUL ADIK KAU DPT IPHONE DULU?JELES TAHAP DEWA T_T

Izyan Masri said...

ANIS:BETUL SANGAT.BUDAK2 SKRG OVER MAJU KAN XD

Izyan Masri said...

JAY:KALAU YAN LAH NAK MINTAK ROBOT MEMANG TAKLAH NAK DAPAT KAN.MINTAK GAMEBOY PON SUSAH XD

Izyan Masri said...

... : BETUL,ZAMAN SKRG SEMUA PETIK JARI DH DAPAT,ZMN KITA DULU YANG BETUL2 PERLU JE KAN :D

Eyda Sayyeeda said...

tu laa. diorg dah dpt mcm2 tapi still, bukan nak hormat parents sgt pun. main tgking2 jee. *baru tgk td kat shop. ;)

Izyan Masri said...

eyda:tau tape.kita yg ta dapat ape2 dulu lagi baik kot xD

♥sophie♥ said...

sokong semua kat atas tu .. huhu
sy membayangkan zaman ank saya kelak ?? omaigod
*pengsan

Mrs . umiy's said...

setuju :)

Izyan Masri said...

sophie:anak2 kita nnti mesti main ufo je.xD

Izyan Masri said...

umiy:good :D

kAmi dAn mEreKa!! said...

dulu2 kite suke main polis entri!!
seronok giler weh,
tp sekarang,
adik kite lg suke tgok tb je,
hehe =)

Shiro Petta Petto said...

selipar siapa nak jadi mangsa? haha... lepas final aku takde hal nak organise... XP

nananane said...

kids nowadays, haihhh. i'm still using my cap ayam&itik phone. sedih.

cikmima said...

bdak skang dah advance..huhu

fad ali said...

takut zaman anak kite nt dorang terus men lumbe kete jek..

real punye..hahahah

d_LA said...

dla ms keje baru start pakai hp tp puas sbb hsl titik peluh sndiri..mmg beza skang ni, bdk2 terperap dlm rmh je..main dlm rmh je..nak2 plak skang mcm2 bnda x elok trjadi so mak bpk pun x brani nak lpskan anak sesuka ati..itulah prubahan masa kan..

rindu zmn 80-an dulu^^

Izyan Masri said...

kami dan mereka:tu lah pasal.yan kecik2 dulu tak habis2 main kat lua je.budak skrg tgk upin ipin.xD

Izyan Masri said...

shiro:kau mintak semua selipar budak blog 1.japjap.kau 1 kan ? xD

Izyan Masri said...

nananane:tu lah,mine pon baru je dapat yg okay bila dah 19,before this tapehape je xD

Izyan Masri said...

cik mima:tau tape.jeles pulak xD

Izyan Masri said...

fad ali : tau takpe.takpon main ufo xD

Izyan Masri said...

d_la: betulbetul.budk2 skrg tak main kat lua dah because of parents takut nak bagi lepas.tapi ada reason jugak kan :D

TINA said...

Assalamualaikum

budak2 yang dilahirkan zaman moden mcm 2 la

asybedazzle said...

tp sbenarnya zaman berubah, bukan budak2 yg berubah. kalau dulu mane ade iphone kan. jadi xkan budak2 dulu nk mntak iphone puleek. cipta sendiri la mcm tu. haha. klau budak2 dlu yg kaya2 pun stil perangai demanding tp in their way la. dolu2 way. eh btw, ada apa2 komen tak psal berry hitam tuh, rase teringin nk beli. hehe

Shiro Petta Petto said...

ko salah eja blog... zzz... -__-"
anyway... aku blok 5 daa... atas cafe ibu jek bilik aku... rajin usha?

Izyan Masri said...

TINA:TU LAH,AGAK UNTUNG COMPARE TO US KAN :D

Izyan Masri said...

ASYBEDAZZLE:KAULAH SATU2 NYA YANG BAGI COMMENT MCM NI.LAMA AKU TUNGGU.BERNAS.HAHA.TAPI TAK PUAS HATI JUGAK BAB MAINAN TU ASAL DIORANG TAK MAIN MAINAN MCM KITA JE XD

Bulan said...

dunia byk berubah.dah byk sgt bende2 bru timbul.eheee

Izyan Masri said...

bulan:sokong sangat tu :D

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, April 04, 2011

Budak dulu dan Sekarang

Hello there !
Peace be with you guys (:

Budak kecik : mummy,boy nak blackberry bold lah,taknak curve tu,tak best.
Ibu taktau umur berapa : Okay sayang,nanti kita suruh daddy ambik yang tu okay
Budak kecik : cepat tau mummy

Tu lah perbualan yang Yan terdengar waktu kat kedai telefon tadi.Pergh, wa cakap sama lu lah kan bro,wa dah umur 19 tahun baru boleh guna berry hitam,budak zaman sekarang,baru 7,8 tahun dah mintak berry hitam macam nak beli cikedis kat kedai runcit ah Leong je.Ganas bukan?Bila fikir balik,sungguh berdoyon-doyon beza budak2 sekarang dengan dulu kan ? Jom kita merungkai masalah ini dengan lebih mendalam.*ayat tak boleh nak lagi skema ke izyan ? * -.-

First lah kan,kalau bab2 makan,dulu zaman yan kecik2 time darjah 1,2 macam tu,nak makan fast food macam kfc,mekdi,pizza hut segala bagai tu,kena tunggu mak dengan abah dapat gaji yakni hujung bulan,takpon time special occasion macam birthday abang ke,kakak ke,takpon birthday sendiri.Selain dari waktu2 macam ni,usah harap lah dapat makan,bila lalu depan restoran dia mesti tengok dengan muka yang paling toya lepastu lambai2 je dengan harapan ada miracle lah kononnya.Kotkot lah tiba2 muncul kepsi depan mata.Tapi budak2 sekarang,Breakfast kat resipi rahsia,Lunch kat stesen victoria,dinner pulak dekat TGI Jumaat.Bila sebut fast food biasa macam carls junior ke,mekdi ke,kepsi ke,siap keluarkan ayat kerek tahap dewa lagi " alaah mummy,boi boringlah makan semua tu" Dahhhsyat sungguh kan ?

Kalau bab Permainan pulak,zaman tok kaduk macam zaman yan kecik2 dulu je,balik sekolah mulalah mencari geng taman takpon yang paling dekat iaitu jiran sebelah untuk buat pasukan polis entry,maka,huru haralah satu taman perumahan dengan bunyi kanak2 riang sedang asyik menjerit2 sambil melarikan diri takut ditangkap polis bertugas.Takpon yang keperempuanan sikit mesti main aci tikus,takpon zero point,siap pegi kedai ah leong beli getah sepeket.Kalau yang rajin, main tuju kasut,Maka,semua kasut akan dirembat untuk disusun,termasuklah heels mak dan kasut kerja abah yang berkilat2 tu.Kalau diorang tau,timbullah merah kat telinga sebab kena piang sebiji.Tapi budak sekarang,petang2 main PSP,PS3,4,5,6 selagi ada PS lah senang cerita,tak pon yang perempuan main barbie doll,barbie dalam internet,main game facebook,Takpon yang mata duitan mesti main monopoly,jutaria dan sekaum dengan tu.Pemalas sungguh bukan ? Haish.

Gadget.Bab gadget ni pon wa jeles gak lah bro.Mana taknya,kalau dulu2,cakap je kat mak,nak beli gameboy kat pasar malam tu,mulalah mak lepaskan peluru berpandu secara besar-besaran.Nak beli gameboy pon susah dik,akak dulu dapat gameboy pon bila dapat cabun uban abah lebih dari 20 helai.Kononnya upah lah kan.sampai kecik mata nak mencari uban yang tak berapa nak nampak tu.Budak sekarang,bukan setakat gameboy,PS,ipod,ipad,iphone,semua i yang adalah dia nak rembat.MP3,4,5 tu diorang tak pandang dah.nampak macam semut api je keciknya siap keluarkan ayat berbau bongkak " boy nampak mp3 tu kecik besar,kecik besar" see? kalau setakat berry hitam,dslr,laptop,semua tu dalam tangan je,tunggu masa nak buang je.Kemain hebat kan ?

Kartun alaf baru

Dulu zaman kecik2 sangat,tengok kartun pun semua nya kartun yaang ada kat tv je.Tengokla doraemon ke,anak2 sidek ke,kluang man ke,siap berebut2 sebab takdapat tengok karyun faveret,maka bermulalah kisah sedu sedan dan tangisan rintihan sebab yang besar akan menguasai keseluruhan tv dan rangkaiannya.See?tragis kan ? Budak2 sekarang,kalau tak dapat tengok kartun kat tv,boleh tengok naruto dalam you tube,hebat sungguh.Sape yang lagi up to,bila ada keluar movi kartun macam Shrek tu laju je pegi GSC,TGV dan Big Cinema berhampiran.Perghh,wa cakap sama lu lah kan derr,wa kecik2 taktau pon macam mana rupa cinema tu.Mungkinkah seperti bilik tidurku yang kecik ? atau pon master bedroom abah dengan mak yang besar ?

So,as you guys read just now,banyak betul beza budak2 zaman dulu dengan sekarang kan ? Kalau zaman dulu tu,parents betul2 aja dan didik anak2 ikut cara timur,but nowadays,there are less of us who really used with such kind of life kan ?Most of us are proud of modenism and urban lifestyle.Kalau boleh dengan anak2 pon nak speaking omputih 24 jam.So,cheers ! (:

43 comments:

IJAT360 said...

bab kartun memang tak boleh tinggal..usop sontorian dengan yokies la terbaekkkk..ngeh..ngeh..^_^

Arif Azmi said...

Zaman sudah berubah.. :).. Agak2 lepasni cmne ek? HAHA

Shiro Petta Petto said...

aku rasa zaman kecik2 kita lagi best laa... teringat post aku pasal zaman kanak2 aku... aihh... jom main tuju selipar... sumpah rindu dowh...

Nabila Shamsudin said...

betol betol...
dlu xmerase pn nak pegang or makan makanan yg agk standard cm skg ni...
da besar baru la nk merase...
sedih pulak.. heee

maisarah said...

tapi budak budak zaman sekarang tak best. segala benda dpn mata. tu sebab bolat bolat budak nye. hihi. kita dulu balik sekolah terus campak beg, keluar panggil jiran sebelah main lompat tikus lah, main anak ayam lah, main polis sentri paling best. secara tak langsung kita exercise sebab berlari-lari. alahai. rindu nak balik zaman kanak kanak. hehe. :)

Mira Amirudin said...

setuju..berbeza betul bebudak zaman sekarang ngan zaman dulu..
nanti zaman anak2 kita ape ntah lg kan.huhu

Izyan Masri said...

IJAT:AAH.LUPA LAK PASAL USOP SONTORIAN.WAJIB TENGOK DULU2 :D

Izyan Masri said...

ARIF AZMI:LEPAS NI SEMUA MAIN UFO JE XD

Izyan Masri said...

SHIRO:BETUL.AKU SOKONG SANGAT.ZAMAN KECIK2 KITA BEST KOT.MERIAH JE.JOM MAIN.SIAPKAN BANYAK2 SELIPAR XD

Izyan Masri said...

NABILA:HAHA.BETUL SANGATLAH TU.KALAU NAK MAKAN SEDAP2 SAMPAI NANGIS2 BARU DAPAT.KEHKEH.XD

Bird Fizousz said...

bt0l2.. budak2 skang sgt bruntung.. n mnja.. sbb tu adek aku dpt iph0ne dulu sbl0m aku.. s0bs2.. haha..;)

aNiss :):) said...

zaman sudahb berubah :) budak budak makin maju mengalahkan kite :)

Jay said...

hehehe..betul2...dulu masa kecik2 nak minta robot pun susah nak dpt..apatah lagi mkn sedap2 ni...main pun mainan kampung je..kalau x main polis sentri,main sembunyi2..hehehe...bab main zero point aku mmg terrer kalau kalangan budak llaki lah..hehehe..rindunye nak balik zaman budak2 dulu..

... said...

Peace be with you too~

hoho~. sebab zaman sekarang, orang dah senang lenang. sebab tu harga minyak senang je naik. ekekee~

tu la..zaman kita, memang rasa susah lagi..semua benda diosekeliling kita, bukan la secanggih mana macam yang sekarang ni. hoho~

bab makan, memang payah sikit. ekeke~ =p

Izyan Masri said...

BIRD:BIAA BETUL ADIK KAU DPT IPHONE DULU?JELES TAHAP DEWA T_T

Izyan Masri said...

ANIS:BETUL SANGAT.BUDAK2 SKRG OVER MAJU KAN XD

Izyan Masri said...

JAY:KALAU YAN LAH NAK MINTAK ROBOT MEMANG TAKLAH NAK DAPAT KAN.MINTAK GAMEBOY PON SUSAH XD

Izyan Masri said...

... : BETUL,ZAMAN SKRG SEMUA PETIK JARI DH DAPAT,ZMN KITA DULU YANG BETUL2 PERLU JE KAN :D

Eyda Sayyeeda said...

tu laa. diorg dah dpt mcm2 tapi still, bukan nak hormat parents sgt pun. main tgking2 jee. *baru tgk td kat shop. ;)

Izyan Masri said...

eyda:tau tape.kita yg ta dapat ape2 dulu lagi baik kot xD

♥sophie♥ said...

sokong semua kat atas tu .. huhu
sy membayangkan zaman ank saya kelak ?? omaigod
*pengsan

Mrs . umiy's said...

setuju :)

Izyan Masri said...

sophie:anak2 kita nnti mesti main ufo je.xD

Izyan Masri said...

umiy:good :D

kAmi dAn mEreKa!! said...

dulu2 kite suke main polis entri!!
seronok giler weh,
tp sekarang,
adik kite lg suke tgok tb je,
hehe =)

Shiro Petta Petto said...

selipar siapa nak jadi mangsa? haha... lepas final aku takde hal nak organise... XP

nananane said...

kids nowadays, haihhh. i'm still using my cap ayam&itik phone. sedih.

cikmima said...

bdak skang dah advance..huhu

fad ali said...

takut zaman anak kite nt dorang terus men lumbe kete jek..

real punye..hahahah

d_LA said...

dla ms keje baru start pakai hp tp puas sbb hsl titik peluh sndiri..mmg beza skang ni, bdk2 terperap dlm rmh je..main dlm rmh je..nak2 plak skang mcm2 bnda x elok trjadi so mak bpk pun x brani nak lpskan anak sesuka ati..itulah prubahan masa kan..

rindu zmn 80-an dulu^^

Izyan Masri said...

kami dan mereka:tu lah pasal.yan kecik2 dulu tak habis2 main kat lua je.budak skrg tgk upin ipin.xD

Izyan Masri said...

shiro:kau mintak semua selipar budak blog 1.japjap.kau 1 kan ? xD

Izyan Masri said...

nananane:tu lah,mine pon baru je dapat yg okay bila dah 19,before this tapehape je xD

Izyan Masri said...

cik mima:tau tape.jeles pulak xD

Izyan Masri said...

fad ali : tau takpe.takpon main ufo xD

Izyan Masri said...

d_la: betulbetul.budk2 skrg tak main kat lua dah because of parents takut nak bagi lepas.tapi ada reason jugak kan :D

TINA said...

Assalamualaikum

budak2 yang dilahirkan zaman moden mcm 2 la

asybedazzle said...

tp sbenarnya zaman berubah, bukan budak2 yg berubah. kalau dulu mane ade iphone kan. jadi xkan budak2 dulu nk mntak iphone puleek. cipta sendiri la mcm tu. haha. klau budak2 dlu yg kaya2 pun stil perangai demanding tp in their way la. dolu2 way. eh btw, ada apa2 komen tak psal berry hitam tuh, rase teringin nk beli. hehe

Shiro Petta Petto said...

ko salah eja blog... zzz... -__-"
anyway... aku blok 5 daa... atas cafe ibu jek bilik aku... rajin usha?

Izyan Masri said...

TINA:TU LAH,AGAK UNTUNG COMPARE TO US KAN :D

Izyan Masri said...

ASYBEDAZZLE:KAULAH SATU2 NYA YANG BAGI COMMENT MCM NI.LAMA AKU TUNGGU.BERNAS.HAHA.TAPI TAK PUAS HATI JUGAK BAB MAINAN TU ASAL DIORANG TAK MAIN MAINAN MCM KITA JE XD

Bulan said...

dunia byk berubah.dah byk sgt bende2 bru timbul.eheee

Izyan Masri said...

bulan:sokong sangat tu :D