Wednesday, April 06, 2011

Make up ? Cantik ke ?

Hello everyone !
Peace be with you guys (:

Ni la padahnya bila tertidur dari pukul 8 malam sampai 12,atau erti kata lainnya,tidur tak beragak.Konon bangga lah tidur awal habis,sekali,sampai je 12 malam,mata mula menunjukkan tanda2 bahawa ia sudah mendapat rehat yang mencukupi dan mengada ngada untuk taknak tidur lagi lepas ni.So,muncullah entry2 berbaur tape hape di blog dan kemudian akan menyemakkan dashboard korang je.See?banyak effect bila tidur awal sangat kan ?

Entry ni bukanlah entry yang nak mengajar tuan2 dan puan2 cara nak menempek bedak sejuk,bedak keras,lipstick secukup rasa ataupun blusher semerah yang boleh agar dapat mengalahkan badut2 sarkas bertaraf antarabangsa.Bukanbukan.Entry ni memang sesuai sangat dengan anak2 gadis yang suka menempek semua benda2 make up tu.Selama ni kita pakai je kan ? tak pernah pikir the side or long term effect kan ? "BOOBOOO.nak bagi nasihat
konon,sendiri pon pakai" leklu bro,wa cakap KITA kot tadi,means untuk wa sekali lah ni.EKELEH.saja on caps lock untuk ekeleh supaya korang baca dengan penuh semangat dan iltizam yang tinggi !

1.Ni nak habaq mai kat hangpa semua lah kan,hangpa dok tempek2 lipstick kat mulut sampai nampak berat mulut siap melondeh tu hangpa tau ka effect dia pa ?do you really know one of the side effect of using it ? Lipstick is actually can be harmful to your dental health okay.Menurut sorang pakar dari Universiti Sao Paulo Brazil,lepas dia buat kajian,taktaulah berapa lama dia betapa nak dapatkan hasil kajian ni,tapi dia kata,Lepas je mencuba 10 lipstick jenama terkenal,dia dapati,kebanyakannya boleh meningkatkan risiko dental plague dan juga masalah2 lain berkaitan gigi.Pergh,ayat nak skema je kan."eleh,memandai lu je minah,sebab ape lak?ce cite ce cite " Derr,Kebanyakan gincu ni ada wax dan bahan melekit yang boleh melekat dengan senang kat gigi,campur pulak dengan food particles,bacteria sekali.Keadaan ni merupakan persekitaran paling baik untuk bakteria membiak.Pergh,ayat macam buat karangan bm spm dulu.bangga cikgu kalau baca (':

2.Compact powder atau kata lainnya,bedak yang korang selalu pakai sampai seinci setengah tu.Bedak ni is actually mengeringkan sebab dia mengandungi talkum,kanji,karbonat inorganik,zink stearat,kaolin,pewangi,dan pengawet.Sahsah lah semua ni mengeringkan kulit lepastu buat muka nampak lebih tua,lagi2 yang kurang peratusan minyak dalam bedak tu.See ?elok2 nak nampak cantik,jadi lagi tua pulak.Silap2,kalau Yan jalan sebelah nenek,mungkin ada yang tanya,cucu kau ke Yan ? Over gila babeng pulak contoh ni.Satu lagi,Bedak ni kalau kita hidu dengan banyak dan kerap,boleh menyempitkan saluran pernafasan tau.Kenapa banyak sangat effect dia ni ? saja nak suruh habiskan semua koleksi bedak sejuk mak lah tu. -.-'

3.Yang no.3 ni paling Yan sukalah kan.Nampak mata macam hebat bergaya,segak,cantik rupawan dan kau memang debomb lah bila pakai diorang ni,iaitu maskara dan eyeliner.Eye liner ni selalunya mengandungi lampblack,petrolatum,parafin,aluminium silikat,asid stirat.Sebenarnya pakai eyeliner bawah mata ni tak elok menurut pakar perubatan,sebab boleh menjadikan pigmentasi pada lapisan mukosa mata,mata boleh jadi merah,radang,berair,pandangan kabur.silap haribulan,rosak mata kau yang cantik tu dik.eyeliner jugak boleh menyebabkan lingkaran gelap bawah mata dan menyebabkan kulit bawah mata lebih cepat tua.Pergh,tak hengat lah eyeliner ni.sikit2 cukuplah kan side effect dia.Banyak kemain.Si maskara ni pulak,side effect dia,akan menipiskan bulu mata.maskara ni mengandungi garam asid stearik,pigmen,lanolin,parafin dan lilin carnauba.kalau ada mata yang jenis sensitif,boleh jadi melecur atau berair.Alaah,yang ni mesti jenis maskara yang beli kat giftshop tak pon pasar malam,campur barang 10 ringgit tu,jenama pulak meowmeow maskara.Confirmlah baru apply sikit kat mata,habis gugur bulu mata sebaldi.

So,just as a reminder to everyone of us,including ME,nak make up tu boleh kak jah,tapi beragak lah kan.cheers ! (:

49 comments:

Shiro Petta Petto said...

aduii... aku skim jelaa...tak kuasa nak baca satu2...

Jay said...

assallamualaikum...betul apa yg Yan kongsi tu.....keindahan atau kecantikan seseorg itu bukan sahaja dari segi fizikalnya(luaran)tapi juga dari segi rohani dan jasmani nya...CANTIK di mata x semestinya CANTIK dihati,cantik BUDI itulah yg di CARI....betul x Yan???hehehehe...

MiSz fiFiEyQa said...

Sy x pakai make-up..cume pkai c0mpact p0wder je..haha..

maIra said...

that's mean,xbaguih la nak mekap selalu@ xbagus lgsung nak mekap yan?

fad ali said...

haa! tu lah tido awl sgt kan...

compom lebam mate..haha..

bukan yan pakai gak make up?
huuu

cik fai said...

fai sekarang tak rajin make up la derr.

MALAS!! HAHAHAHA

nice enrty :)

lemongrassbeam said...

hehe. Nice advice.
my dad said, org yg mekap ni pasal muka dorg ta lawa. haha.
kejam ta statement tu? hihi

mynameismy said...

hye izyan!
anda di tagged!!

http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/04/giveaway-purse-polo-by-darkbatman.html

Izyan Masri said...

shiro:kehkeh.aku rasa kau tak pakai kan ? so,takyah take serious sangat kot entry kali ni.:D

Izyan Masri said...

jay:betul sangat jay cakap tu :D

Izyan Masri said...

miss fifieyqa:tape lagi.yan pakai sume tu T_T

Izyan Masri said...

malra:rasanya boleh pakai tapi jangan tebal sangat and kerap sangat kot :D

Izyan Masri said...

fad ali : yan ponggg pakai. yan ada gtau tadi dlm entry xD

Izyan Masri said...

fai:kehkeh.yan rajin make up la derr.habislah muka yan xD

Izyan Masri said...

lemon grass beam:perghh,kejam habis.kihkih :D

Izyan Masri said...

mynameismy : okeng dokeng ! jap lagi yan sampai :D

Nabila Shamsudin said...

alamak cam takot jek... huuu

shereena said...

cek sgt2 x pndai makeup..stkt pakai compact powder je..cian kn.hoho..

lemongrassbeam said...

hehehe. memang statement kejamla. Sebab tu stp kali nak letak mekap kat muke pk 2-3 kali. Redha jela. Hik²

Bird Fizousz said...

ni mesti yan make up 0verd0se mengalahkn mak datin.. bt0l x?? hahaha..^_^
anyway, nice entry..;)

cik bahulu oren said...

make up 1/2 inci suda la..hehehe

Shiro Petta Petto said...

macam menarik dowh... haha... just imagine shiro mekap... sumpah comel... XP

Izyan Masri said...

nabila:jangan takut,kita pakai je habis habisa xD

Izyan Masri said...

sheereena :elok lah tu.kehkeh.nani kita pakai bedak sejuk je lah.sahsah kulit elok xD

Izyan Masri said...

lemongrassbeam:kehkeh.kalau macam tu nak suruh ayah yan pongg buat statement kejamla.bia tak pakai gak xD

Izyan Masri said...

bird:khkeh.mana ade.make up sesimple habis je xD

Izyan Masri said...

cikbaulu oren:kehkeh.setengah inci tu pon tebal gak yank :D

Izyan Masri said...

shiro:memang habis comel lah aku rasa,satu puncak like ! :D

Jay said...

he..mmg betul lah tu makeup ni mmg merosakkan kulit muka...sbab tu bila dah balik dari berjalan-jalan cuci mata kene cuci muka tu..hehehe..

Cik Nursya said...

mekap berpada2 dah la.. x yah nk tebal2... dh x nmpak muke sebenar dh nnt... =)

Izyan Masri said...

jay:betul2.kalau tak nnti rosak muka kalau tak cuci :D

Izyan Masri said...

cik nursya:haish.memang betul sangatlah tu.selalu ada yg make up mengalahkan patung xD

azalia hjsalleh said...

lg suka celak dari maskara ;D

Jay said...

kalau nak makeup pun,xyah lah tebal-tebal...cukup ala kadar yg penting sweet n comel...hehehe...

Syimir said...

natural beauty is better rite?.
hehe

Izyan Masri said...

azalia hj salleh:samelah.maskara sumtimes mencomotkan.xD

Izyan Masri said...

jay :betul tu.sokong sangat.tebal macam wayang cina pon huduh jugak xD

Izyan Masri said...

syimir:sokong xD

Jay said...

betul betul betul..wah dah macam upin ipin lah pulak..hehehe..jay tgok pic Yan sweet je..makeup natural je..

fyna said...

fuyoo biar betol =.= takot pulak nak bermakeup

Izyan Masri said...

jay:dulu selalu lah tebal2 ni T_T

Izyan Masri said...

fyna:memang betul pon.takut kan ? T_T

sarah mohamad said...

pasni nak kurangkan lah mekap. hiks.

Izyan Masri said...

SARAH:CEWAH.NI BOLEH JADI CONTOH NI :D

Mira Amirudin said...

all girls...keep ur natural beauty without any make up!! ;)

Izyan Masri said...

MIRA:FUYOHH.BAGUS NI.YAN PON SKRG MAKE UP SIMPLE HABIS :D

... said...

Peace be with you too~

mekap nipis2 da la ya~
nanti malam2 susah nak basuh sebab tebal kan susah~

eh~
maskara~
tu yang buat eye liner hitam macam mata lebam ta tido tu ke?
huhu..bab2 mekap orang perempuan ni memang tak tau

=p

Izyan Masri said...

... : YAN MAKE UP JARANG TEBAL,EXCEPT ADAFUNCTION PAPE JE .MASKARA UNTUK EYELASHES :D

Golden Lounge said...

hahahaha! beauty comes from within..
visit my blog goldenlounge.blogspot.com

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, April 06, 2011

Make up ? Cantik ke ?

Hello everyone !
Peace be with you guys (:

Ni la padahnya bila tertidur dari pukul 8 malam sampai 12,atau erti kata lainnya,tidur tak beragak.Konon bangga lah tidur awal habis,sekali,sampai je 12 malam,mata mula menunjukkan tanda2 bahawa ia sudah mendapat rehat yang mencukupi dan mengada ngada untuk taknak tidur lagi lepas ni.So,muncullah entry2 berbaur tape hape di blog dan kemudian akan menyemakkan dashboard korang je.See?banyak effect bila tidur awal sangat kan ?

Entry ni bukanlah entry yang nak mengajar tuan2 dan puan2 cara nak menempek bedak sejuk,bedak keras,lipstick secukup rasa ataupun blusher semerah yang boleh agar dapat mengalahkan badut2 sarkas bertaraf antarabangsa.Bukanbukan.Entry ni memang sesuai sangat dengan anak2 gadis yang suka menempek semua benda2 make up tu.Selama ni kita pakai je kan ? tak pernah pikir the side or long term effect kan ? "BOOBOOO.nak bagi nasihat
konon,sendiri pon pakai" leklu bro,wa cakap KITA kot tadi,means untuk wa sekali lah ni.EKELEH.saja on caps lock untuk ekeleh supaya korang baca dengan penuh semangat dan iltizam yang tinggi !

1.Ni nak habaq mai kat hangpa semua lah kan,hangpa dok tempek2 lipstick kat mulut sampai nampak berat mulut siap melondeh tu hangpa tau ka effect dia pa ?do you really know one of the side effect of using it ? Lipstick is actually can be harmful to your dental health okay.Menurut sorang pakar dari Universiti Sao Paulo Brazil,lepas dia buat kajian,taktaulah berapa lama dia betapa nak dapatkan hasil kajian ni,tapi dia kata,Lepas je mencuba 10 lipstick jenama terkenal,dia dapati,kebanyakannya boleh meningkatkan risiko dental plague dan juga masalah2 lain berkaitan gigi.Pergh,ayat nak skema je kan."eleh,memandai lu je minah,sebab ape lak?ce cite ce cite " Derr,Kebanyakan gincu ni ada wax dan bahan melekit yang boleh melekat dengan senang kat gigi,campur pulak dengan food particles,bacteria sekali.Keadaan ni merupakan persekitaran paling baik untuk bakteria membiak.Pergh,ayat macam buat karangan bm spm dulu.bangga cikgu kalau baca (':

2.Compact powder atau kata lainnya,bedak yang korang selalu pakai sampai seinci setengah tu.Bedak ni is actually mengeringkan sebab dia mengandungi talkum,kanji,karbonat inorganik,zink stearat,kaolin,pewangi,dan pengawet.Sahsah lah semua ni mengeringkan kulit lepastu buat muka nampak lebih tua,lagi2 yang kurang peratusan minyak dalam bedak tu.See ?elok2 nak nampak cantik,jadi lagi tua pulak.Silap2,kalau Yan jalan sebelah nenek,mungkin ada yang tanya,cucu kau ke Yan ? Over gila babeng pulak contoh ni.Satu lagi,Bedak ni kalau kita hidu dengan banyak dan kerap,boleh menyempitkan saluran pernafasan tau.Kenapa banyak sangat effect dia ni ? saja nak suruh habiskan semua koleksi bedak sejuk mak lah tu. -.-'

3.Yang no.3 ni paling Yan sukalah kan.Nampak mata macam hebat bergaya,segak,cantik rupawan dan kau memang debomb lah bila pakai diorang ni,iaitu maskara dan eyeliner.Eye liner ni selalunya mengandungi lampblack,petrolatum,parafin,aluminium silikat,asid stirat.Sebenarnya pakai eyeliner bawah mata ni tak elok menurut pakar perubatan,sebab boleh menjadikan pigmentasi pada lapisan mukosa mata,mata boleh jadi merah,radang,berair,pandangan kabur.silap haribulan,rosak mata kau yang cantik tu dik.eyeliner jugak boleh menyebabkan lingkaran gelap bawah mata dan menyebabkan kulit bawah mata lebih cepat tua.Pergh,tak hengat lah eyeliner ni.sikit2 cukuplah kan side effect dia.Banyak kemain.Si maskara ni pulak,side effect dia,akan menipiskan bulu mata.maskara ni mengandungi garam asid stearik,pigmen,lanolin,parafin dan lilin carnauba.kalau ada mata yang jenis sensitif,boleh jadi melecur atau berair.Alaah,yang ni mesti jenis maskara yang beli kat giftshop tak pon pasar malam,campur barang 10 ringgit tu,jenama pulak meowmeow maskara.Confirmlah baru apply sikit kat mata,habis gugur bulu mata sebaldi.

So,just as a reminder to everyone of us,including ME,nak make up tu boleh kak jah,tapi beragak lah kan.cheers ! (:

49 comments:

Shiro Petta Petto said...

aduii... aku skim jelaa...tak kuasa nak baca satu2...

Jay said...

assallamualaikum...betul apa yg Yan kongsi tu.....keindahan atau kecantikan seseorg itu bukan sahaja dari segi fizikalnya(luaran)tapi juga dari segi rohani dan jasmani nya...CANTIK di mata x semestinya CANTIK dihati,cantik BUDI itulah yg di CARI....betul x Yan???hehehehe...

MiSz fiFiEyQa said...

Sy x pakai make-up..cume pkai c0mpact p0wder je..haha..

maIra said...

that's mean,xbaguih la nak mekap selalu@ xbagus lgsung nak mekap yan?

fad ali said...

haa! tu lah tido awl sgt kan...

compom lebam mate..haha..

bukan yan pakai gak make up?
huuu

cik fai said...

fai sekarang tak rajin make up la derr.

MALAS!! HAHAHAHA

nice enrty :)

lemongrassbeam said...

hehe. Nice advice.
my dad said, org yg mekap ni pasal muka dorg ta lawa. haha.
kejam ta statement tu? hihi

mynameismy said...

hye izyan!
anda di tagged!!

http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/04/giveaway-purse-polo-by-darkbatman.html

Izyan Masri said...

shiro:kehkeh.aku rasa kau tak pakai kan ? so,takyah take serious sangat kot entry kali ni.:D

Izyan Masri said...

jay:betul sangat jay cakap tu :D

Izyan Masri said...

miss fifieyqa:tape lagi.yan pakai sume tu T_T

Izyan Masri said...

malra:rasanya boleh pakai tapi jangan tebal sangat and kerap sangat kot :D

Izyan Masri said...

fad ali : yan ponggg pakai. yan ada gtau tadi dlm entry xD

Izyan Masri said...

fai:kehkeh.yan rajin make up la derr.habislah muka yan xD

Izyan Masri said...

lemon grass beam:perghh,kejam habis.kihkih :D

Izyan Masri said...

mynameismy : okeng dokeng ! jap lagi yan sampai :D

Nabila Shamsudin said...

alamak cam takot jek... huuu

shereena said...

cek sgt2 x pndai makeup..stkt pakai compact powder je..cian kn.hoho..

lemongrassbeam said...

hehehe. memang statement kejamla. Sebab tu stp kali nak letak mekap kat muke pk 2-3 kali. Redha jela. Hik²

Bird Fizousz said...

ni mesti yan make up 0verd0se mengalahkn mak datin.. bt0l x?? hahaha..^_^
anyway, nice entry..;)

cik bahulu oren said...

make up 1/2 inci suda la..hehehe

Shiro Petta Petto said...

macam menarik dowh... haha... just imagine shiro mekap... sumpah comel... XP

Izyan Masri said...

nabila:jangan takut,kita pakai je habis habisa xD

Izyan Masri said...

sheereena :elok lah tu.kehkeh.nani kita pakai bedak sejuk je lah.sahsah kulit elok xD

Izyan Masri said...

lemongrassbeam:kehkeh.kalau macam tu nak suruh ayah yan pongg buat statement kejamla.bia tak pakai gak xD

Izyan Masri said...

bird:khkeh.mana ade.make up sesimple habis je xD

Izyan Masri said...

cikbaulu oren:kehkeh.setengah inci tu pon tebal gak yank :D

Izyan Masri said...

shiro:memang habis comel lah aku rasa,satu puncak like ! :D

Jay said...

he..mmg betul lah tu makeup ni mmg merosakkan kulit muka...sbab tu bila dah balik dari berjalan-jalan cuci mata kene cuci muka tu..hehehe..

Cik Nursya said...

mekap berpada2 dah la.. x yah nk tebal2... dh x nmpak muke sebenar dh nnt... =)

Izyan Masri said...

jay:betul2.kalau tak nnti rosak muka kalau tak cuci :D

Izyan Masri said...

cik nursya:haish.memang betul sangatlah tu.selalu ada yg make up mengalahkan patung xD

azalia hjsalleh said...

lg suka celak dari maskara ;D

Jay said...

kalau nak makeup pun,xyah lah tebal-tebal...cukup ala kadar yg penting sweet n comel...hehehe...

Syimir said...

natural beauty is better rite?.
hehe

Izyan Masri said...

azalia hj salleh:samelah.maskara sumtimes mencomotkan.xD

Izyan Masri said...

jay :betul tu.sokong sangat.tebal macam wayang cina pon huduh jugak xD

Izyan Masri said...

syimir:sokong xD

Jay said...

betul betul betul..wah dah macam upin ipin lah pulak..hehehe..jay tgok pic Yan sweet je..makeup natural je..

fyna said...

fuyoo biar betol =.= takot pulak nak bermakeup

Izyan Masri said...

jay:dulu selalu lah tebal2 ni T_T

Izyan Masri said...

fyna:memang betul pon.takut kan ? T_T

sarah mohamad said...

pasni nak kurangkan lah mekap. hiks.

Izyan Masri said...

SARAH:CEWAH.NI BOLEH JADI CONTOH NI :D

Mira Amirudin said...

all girls...keep ur natural beauty without any make up!! ;)

Izyan Masri said...

MIRA:FUYOHH.BAGUS NI.YAN PON SKRG MAKE UP SIMPLE HABIS :D

... said...

Peace be with you too~

mekap nipis2 da la ya~
nanti malam2 susah nak basuh sebab tebal kan susah~

eh~
maskara~
tu yang buat eye liner hitam macam mata lebam ta tido tu ke?
huhu..bab2 mekap orang perempuan ni memang tak tau

=p

Izyan Masri said...

... : YAN MAKE UP JARANG TEBAL,EXCEPT ADAFUNCTION PAPE JE .MASKARA UNTUK EYELASHES :D

Golden Lounge said...

hahahaha! beauty comes from within..
visit my blog goldenlounge.blogspot.com