Saturday, April 02, 2011

Tips jimat cermat version Izyan Masri

Hello there !
Peace be with you guys (:

Kalau student yang tak reti jimat,awal bulan bila dapat scholar je,tak pon sapa yang ambik PTPTN tu,mesti dah kelam kabut nak melicinkan akaun secepat yang boleh dengan cara berjoli keliling bandar,buat lawatan sambil belajar ke shopping mall atau pun mengadakan kenduri pop corn kat GSC ke,Big cinema ke takpon TGV.maka penuhlah cinema dengan muka2 student.Bila sampai je tengah bulan,atm machine tu sunyi sepi je tada sapa nak jejak sebab akaun tinggal 8 ringgit takpon kurang lagi.Lepastu mulalah tepon mak pak hari2 dengan suara penuh sayu harap simpati sebab duit dah licin licau berkilat.Memandangkan yan sepisis yang tangan confirm shaking over the limit bila nak keluarkan duit,so,setiap bulan mesti jimat sehabis extreme.senang cerita,sayang duit lah bro,takpon bahasa kasar dia,kedekut!

So,mulalah macam2 otak Yan akan dikerah dan diperah mengalahkan mak perah kelapa dengan sehabis best untuk cari cara macam mana nak jimatkan belanja.So,setelah berhempas pulas selama sepurnama,ni lah hasil dia.Mempersembahkan cara jimat version izyan masri.muka penuh riak dan hidung di pam barang sekali dua agar kembang dari biasa :D

makanan 20 hengget dan keatas utk sepinggan haruslah dielakkan.*sekali sekala macam yan buat ni bolehlah kot xD

1.First sekali,bab makanlah bro,wa paling suka jimat.Tapi kan,mak pak selalu bising" you just have to save your money for something yang tak berfaedah lah.bab makan takyah lah nak save sangat.".Bagi yan,apa pon kena jimat jugak,kalau yan tak jimat,mau hari2 pegi OU makan carls junior si burger faveret.So,cara yan yang paling mudah,yan beli sebuku roti gardenia panjang,ditambah nutella secukup rasa,buat makan pagi2 untuk breakfast.Wa cakap sama lu lah kan,masa jimat,duit jimat,perut kenyang,hati girang.Boleh sep duit untuk breakfast selama seminggu.Fuyooh.Takyah lah susah2 nak beratur kat cafe untuk dapatkan sekeping roti canai dengan kuah kacang dal tu.Satu lagi,Takyah lah susah2nak turun cafe 7.30 pagi bila kelas start pukul 8.Untuk tengah hari,yan beli lah kat cafe.terpaksa jugak.T_T.wa tak layanlah megi cup segala bagai ni.tak rock lah makan megi kan?Selalunya yan just spend 3 hengget je untuk lunch.Air ? minum air kosong lah balik bilik.Dinner pulak,yan suka makan yang simple je.Macam bihun goreng,harga 2 ringgit.see ? duit makan sehari 5 ringgit je kak.Jimat tak jimat ? :D

2.Bab topup kredit.Bagi yang bercintan cintun tu sahsah lah lebih dari 100 hengget sebab hari2 nak tepon sebelum tidur kononnya sumber inspirasi lah kan.Kalau Yan senang je,topup 50 sekali sebulan,lepastu mulalah rasa sayang tahap dewa sebab tau kredit tu untuk satu bulan,maka,kalau nak call tu,tengah malam je sebab maxis boleh buat super saver.*yg guna celcom suruh tokei dia buat mcm tu jugak* takpon bagi yang beridea kotor,bolehlah miskol je dan buat2 kredit licin licau.kalau nak taip mesej tu pulak, biarlah panjangnya macam karangan spm.Dalam satu mesej tu korang buatlah soalan yang berbentuk peluru berpandu yakni tanyalah selagi mau dalam satu mesej je.ni tak,kalau yang bercinta tu mulalah,satu mesej " hai sayang" mesej kedua " sayang dah makan?" tak ke rugi gila babeng.apa kata dalam satu mesej tu terus tulis macam ni"hai syg.dh mkn ?lepas ni buat apa?kelas pukul berapa?bila exam?bila kita nak date?" jimat kan ? tapi berisiko.maybe lah bila boypren atau gelpren korang baca,mereka akan buat conclusion yang korang dah buang tabiat dan terus mintak break dengan talak 3.

thanks to nik nabilah for the phone.action kameng je semua ni.phone pinjam utk belakon

3.Bab shopping baju,kasut,beg.Hok ni yan mulo suko doh.Kalau perempuan pegi je mall mulalah mata tu melekat kat semua yang dirasakan mampu buat diorang cantik,menarik tertarik kau memang debomb.So,habislah semua disapu tak kira masa.Nak beli boleh,tapi what if korang beli pada waktu yang baik ? Macam waktu berlakunya big sale,giant sale atau pape sale yg lain lah macam Year End sale,atau merdeka special,waktu tu,harga barang less 70,50 percent,korang nak beli 3 dozen,takpon satu kedai pon boleh.tada sapa nak marah.Kan dah jimat banyak ?

4.Bab barang2 harian macam ubat gigi,berus baju,sabun,dan yang lain2.Cara yan senang je.beli time balik rumah dan beli stock habis habisan.Yang pasti, duit save habis lah sebab guna duit abah je.See?terel tak idea?Bernas kan.Sila jawab bernas.

So,itu jelah cara2 yan nak save kan duit.Yang penting,pandai kawal diri.So,hasil jimat tu bolehlah beli blackberry baru,dslr dan jugak laptop baru lagi.Kehkeh. cheers ! (:

35 comments:

Henry Zackery said...

bab shopping 2 berat sket la :)

Tukar Password Anda Sekarang

Izumi said...

weh...ko skg study mne??

fazhana said...

mmg sgt bernas!!hehe,suke..

lisa said...

bab bercinta tu terasa sikit makk. haha !

syakey said...

haaa. tepat skali. kalo balik mmg ajak g beli stok2 makan && sabun2 semuaaa sebab mesti takpayah kluar det. hahaha


tapi bab makanan patot takpayah jimat. slagi mampu makan,slagi tu makan,slagi tu tak kisah det asalkan makn


:D

fad ali said...

makan nak chiken cop jek kan?hahahah

Izyan Masri said...

HENRY : BAB MAKAN TU TAKYAH KURANGKAN PONGG OKAY JUGAK :D

Izyan Masri said...

IZUMI : AKU UITM SHAH ALAM SKRG :D

Izyan Masri said...

FAZHANA:YE,THANKS YE YANK :D

Izyan Masri said...

LISA:HAHA.CHILL BABY CHILL.STANDRD LAH BUDAK MUDA SKRG :D

Izyan Masri said...

syakey:sekepala lah kita kan.paw parents.keh3 :D

Izyan Masri said...

fad : mesti lah.makan nak kena tiptop je :D

kAmi dAn mEreKa!! said...

pompuan kalau x shopping memang x sah la kan, haha

kite kadg2 makan rm3 je seari,
tu kalu betul2 da kering la, :p

♥sophie♥ said...

wah,, ! nice @!

salam kenal !

Syimir said...

I like the way u're!!..hahahhaaaa

Izumi said...

xtau la...ak mne ader fb....tu sbb rmai yg ak lost contact....

Ahmad Hisyam (Lighta Shadowee) said...

br 3hb, tp elaun bulan lepas dh tggal separuh...kena start berjimat ni..

... said...

as salam..
hoho~
bagus~
ish.rugi betul~
haha. kalau izyan sebaya kan bagus. ekeke~
terus praktikkan~ =p

Izyan Masri said...

KAMI DAN MEREKA:FUYOOH.KALAU 3 RINGGIT SEHARI TU MEMANG TAK BOLEH LAWAN LAH :D

Izyan Masri said...

SOPHIE:MAKASEYH.SALAM KENAL JUGAK SOPHIE AYU :D

Izyan Masri said...

SYIMIR : LIKE THE WAY I AM ? HAHA.THANKS

Izyan Masri said...

IZUMI : BUATLAH FB BARU.SENANG SIKIT NAK SEMBANG DENGAN KAU :D

Izyan Masri said...

AHMAD HISYAM:LAGI GANAS KALAU 3 HBLN BARU DAPAT DUIT DAH HABIS :D

Izyan Masri said...

... : HAHA.RUGI APE PON :D

Izumi said...

malas la der......agpon da nk final mggu dpn...ak skg layan twitter ngan blog jer...ms ngan fs da berkurun ak xbkak.....ko amek ape kt u??

anym dan dunia said...

mkn kasi puas jeee~~~
:)

Bird Fizousz said...

bernas.!! lbih krg sme mcm yg aku slalu wat, cme xde istilah sh0pping dlm pale 0tak ini.. hahaha..;)

Izyan Masri said...

izumi:okeng kalau cm tu.aku ambik fast track account .

Izyan Masri said...

anym:tu lah pasal.skarang ni bab makan pon yan tak jimat sgt dah.kehkeh

Izyan Masri said...

bird:kehkeh.nk kata kau lagi jimat lah ni.:p

Bird Fizousz said...

haha.. aku x brkate sbegitu, tp dikau yg kata ea.. aku x slah.. hahaha..

Izyan Masri said...

BIRD:KEHKEH.OKAY2.XD

Bird Fizousz said...

haha.. terima kasih ye..;)

♫♪~Naurah_Nawwarah ~ ♫♪ said...

akk accountant ?? ke blajar lagi skrg ? kat mane akk ??

GIFFARINE said...

ermm saja nak share
saya guna satu system top up yg sy boleh dapat diskaun setiap kali top up.contoh beli top up celcom rm 10 sy hanya perlu bayar rm 9.50 setiap kali top up.boleh lihat detail di http://www.zmeasymobile.blogspot.com/

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, April 02, 2011

Tips jimat cermat version Izyan Masri

Hello there !
Peace be with you guys (:

Kalau student yang tak reti jimat,awal bulan bila dapat scholar je,tak pon sapa yang ambik PTPTN tu,mesti dah kelam kabut nak melicinkan akaun secepat yang boleh dengan cara berjoli keliling bandar,buat lawatan sambil belajar ke shopping mall atau pun mengadakan kenduri pop corn kat GSC ke,Big cinema ke takpon TGV.maka penuhlah cinema dengan muka2 student.Bila sampai je tengah bulan,atm machine tu sunyi sepi je tada sapa nak jejak sebab akaun tinggal 8 ringgit takpon kurang lagi.Lepastu mulalah tepon mak pak hari2 dengan suara penuh sayu harap simpati sebab duit dah licin licau berkilat.Memandangkan yan sepisis yang tangan confirm shaking over the limit bila nak keluarkan duit,so,setiap bulan mesti jimat sehabis extreme.senang cerita,sayang duit lah bro,takpon bahasa kasar dia,kedekut!

So,mulalah macam2 otak Yan akan dikerah dan diperah mengalahkan mak perah kelapa dengan sehabis best untuk cari cara macam mana nak jimatkan belanja.So,setelah berhempas pulas selama sepurnama,ni lah hasil dia.Mempersembahkan cara jimat version izyan masri.muka penuh riak dan hidung di pam barang sekali dua agar kembang dari biasa :D

makanan 20 hengget dan keatas utk sepinggan haruslah dielakkan.*sekali sekala macam yan buat ni bolehlah kot xD

1.First sekali,bab makanlah bro,wa paling suka jimat.Tapi kan,mak pak selalu bising" you just have to save your money for something yang tak berfaedah lah.bab makan takyah lah nak save sangat.".Bagi yan,apa pon kena jimat jugak,kalau yan tak jimat,mau hari2 pegi OU makan carls junior si burger faveret.So,cara yan yang paling mudah,yan beli sebuku roti gardenia panjang,ditambah nutella secukup rasa,buat makan pagi2 untuk breakfast.Wa cakap sama lu lah kan,masa jimat,duit jimat,perut kenyang,hati girang.Boleh sep duit untuk breakfast selama seminggu.Fuyooh.Takyah lah susah2 nak beratur kat cafe untuk dapatkan sekeping roti canai dengan kuah kacang dal tu.Satu lagi,Takyah lah susah2nak turun cafe 7.30 pagi bila kelas start pukul 8.Untuk tengah hari,yan beli lah kat cafe.terpaksa jugak.T_T.wa tak layanlah megi cup segala bagai ni.tak rock lah makan megi kan?Selalunya yan just spend 3 hengget je untuk lunch.Air ? minum air kosong lah balik bilik.Dinner pulak,yan suka makan yang simple je.Macam bihun goreng,harga 2 ringgit.see ? duit makan sehari 5 ringgit je kak.Jimat tak jimat ? :D

2.Bab topup kredit.Bagi yang bercintan cintun tu sahsah lah lebih dari 100 hengget sebab hari2 nak tepon sebelum tidur kononnya sumber inspirasi lah kan.Kalau Yan senang je,topup 50 sekali sebulan,lepastu mulalah rasa sayang tahap dewa sebab tau kredit tu untuk satu bulan,maka,kalau nak call tu,tengah malam je sebab maxis boleh buat super saver.*yg guna celcom suruh tokei dia buat mcm tu jugak* takpon bagi yang beridea kotor,bolehlah miskol je dan buat2 kredit licin licau.kalau nak taip mesej tu pulak, biarlah panjangnya macam karangan spm.Dalam satu mesej tu korang buatlah soalan yang berbentuk peluru berpandu yakni tanyalah selagi mau dalam satu mesej je.ni tak,kalau yang bercinta tu mulalah,satu mesej " hai sayang" mesej kedua " sayang dah makan?" tak ke rugi gila babeng.apa kata dalam satu mesej tu terus tulis macam ni"hai syg.dh mkn ?lepas ni buat apa?kelas pukul berapa?bila exam?bila kita nak date?" jimat kan ? tapi berisiko.maybe lah bila boypren atau gelpren korang baca,mereka akan buat conclusion yang korang dah buang tabiat dan terus mintak break dengan talak 3.

thanks to nik nabilah for the phone.action kameng je semua ni.phone pinjam utk belakon

3.Bab shopping baju,kasut,beg.Hok ni yan mulo suko doh.Kalau perempuan pegi je mall mulalah mata tu melekat kat semua yang dirasakan mampu buat diorang cantik,menarik tertarik kau memang debomb.So,habislah semua disapu tak kira masa.Nak beli boleh,tapi what if korang beli pada waktu yang baik ? Macam waktu berlakunya big sale,giant sale atau pape sale yg lain lah macam Year End sale,atau merdeka special,waktu tu,harga barang less 70,50 percent,korang nak beli 3 dozen,takpon satu kedai pon boleh.tada sapa nak marah.Kan dah jimat banyak ?

4.Bab barang2 harian macam ubat gigi,berus baju,sabun,dan yang lain2.Cara yan senang je.beli time balik rumah dan beli stock habis habisan.Yang pasti, duit save habis lah sebab guna duit abah je.See?terel tak idea?Bernas kan.Sila jawab bernas.

So,itu jelah cara2 yan nak save kan duit.Yang penting,pandai kawal diri.So,hasil jimat tu bolehlah beli blackberry baru,dslr dan jugak laptop baru lagi.Kehkeh. cheers ! (:

35 comments:

Henry Zackery said...

bab shopping 2 berat sket la :)

Tukar Password Anda Sekarang

Izumi said...

weh...ko skg study mne??

fazhana said...

mmg sgt bernas!!hehe,suke..

lisa said...

bab bercinta tu terasa sikit makk. haha !

syakey said...

haaa. tepat skali. kalo balik mmg ajak g beli stok2 makan && sabun2 semuaaa sebab mesti takpayah kluar det. hahaha


tapi bab makanan patot takpayah jimat. slagi mampu makan,slagi tu makan,slagi tu tak kisah det asalkan makn


:D

fad ali said...

makan nak chiken cop jek kan?hahahah

Izyan Masri said...

HENRY : BAB MAKAN TU TAKYAH KURANGKAN PONGG OKAY JUGAK :D

Izyan Masri said...

IZUMI : AKU UITM SHAH ALAM SKRG :D

Izyan Masri said...

FAZHANA:YE,THANKS YE YANK :D

Izyan Masri said...

LISA:HAHA.CHILL BABY CHILL.STANDRD LAH BUDAK MUDA SKRG :D

Izyan Masri said...

syakey:sekepala lah kita kan.paw parents.keh3 :D

Izyan Masri said...

fad : mesti lah.makan nak kena tiptop je :D

kAmi dAn mEreKa!! said...

pompuan kalau x shopping memang x sah la kan, haha

kite kadg2 makan rm3 je seari,
tu kalu betul2 da kering la, :p

♥sophie♥ said...

wah,, ! nice @!

salam kenal !

Syimir said...

I like the way u're!!..hahahhaaaa

Izumi said...

xtau la...ak mne ader fb....tu sbb rmai yg ak lost contact....

Ahmad Hisyam (Lighta Shadowee) said...

br 3hb, tp elaun bulan lepas dh tggal separuh...kena start berjimat ni..

... said...

as salam..
hoho~
bagus~
ish.rugi betul~
haha. kalau izyan sebaya kan bagus. ekeke~
terus praktikkan~ =p

Izyan Masri said...

KAMI DAN MEREKA:FUYOOH.KALAU 3 RINGGIT SEHARI TU MEMANG TAK BOLEH LAWAN LAH :D

Izyan Masri said...

SOPHIE:MAKASEYH.SALAM KENAL JUGAK SOPHIE AYU :D

Izyan Masri said...

SYIMIR : LIKE THE WAY I AM ? HAHA.THANKS

Izyan Masri said...

IZUMI : BUATLAH FB BARU.SENANG SIKIT NAK SEMBANG DENGAN KAU :D

Izyan Masri said...

AHMAD HISYAM:LAGI GANAS KALAU 3 HBLN BARU DAPAT DUIT DAH HABIS :D

Izyan Masri said...

... : HAHA.RUGI APE PON :D

Izumi said...

malas la der......agpon da nk final mggu dpn...ak skg layan twitter ngan blog jer...ms ngan fs da berkurun ak xbkak.....ko amek ape kt u??

anym dan dunia said...

mkn kasi puas jeee~~~
:)

Bird Fizousz said...

bernas.!! lbih krg sme mcm yg aku slalu wat, cme xde istilah sh0pping dlm pale 0tak ini.. hahaha..;)

Izyan Masri said...

izumi:okeng kalau cm tu.aku ambik fast track account .

Izyan Masri said...

anym:tu lah pasal.skarang ni bab makan pon yan tak jimat sgt dah.kehkeh

Izyan Masri said...

bird:kehkeh.nk kata kau lagi jimat lah ni.:p

Bird Fizousz said...

haha.. aku x brkate sbegitu, tp dikau yg kata ea.. aku x slah.. hahaha..

Izyan Masri said...

BIRD:KEHKEH.OKAY2.XD

Bird Fizousz said...

haha.. terima kasih ye..;)

♫♪~Naurah_Nawwarah ~ ♫♪ said...

akk accountant ?? ke blajar lagi skrg ? kat mane akk ??

GIFFARINE said...

ermm saja nak share
saya guna satu system top up yg sy boleh dapat diskaun setiap kali top up.contoh beli top up celcom rm 10 sy hanya perlu bayar rm 9.50 setiap kali top up.boleh lihat detail di http://www.zmeasymobile.blogspot.com/