Friday, April 08, 2011

Tips menjinakkan dak Rabbit yang angkuh

Hello there !
Peace be with you guys (:

Pagi ni, pagi yang tak berapa nak bestlah senang cerita,bangun2 pagi Yan dah kena cuci cage si snowy merangkap rabbit si angkuh.Sudahlah kena berhadapan dengan bau ta** dia yang mengalahkan loji kumbahan,sempat pulak buat muka kerek tahap dewa.Selalunya terlompat2,terkinja2 bila Yan datang kat cage dia.Ni tak,muka yang comel ni pon dia tak tengok langsung.Memang mintak pelempang jepun betul dak rabbit ni.heh ! -.-'

Tapi kan,sebagai tuan punya binatang peliharaan ni,kenalah banyak sikit sabar.Sabar tu kalau boleh kena tinggi mengalahkan gunung kinabalu.Paling2 pon gunung ledang ok lah kot.Kalau tak,mungkin korang akan mengalami stress tahap gila babeng.Macam experience yan sendiri jaga dak rabbit si angkuh ni,bila bagi makanan murah sikit,sepeket 2 ringgit,mulalah dia kuis2 tolak tepi pastu tumpahkan.wa tengok lu kecik je rabbit tak besar2 dah.Air pun kemain memilih nak yang bertapis je,tak mainlah air paip segala bagai tu, lepastu siap dah campur dengan vitamin.kalau tak,dia jeling je air tu,langsung taknak minum.Rabbit seperti ini harus dibawa ke muka pengadilan.Harus ! harus ! harus !

So,kat bawah ni adelah sikit tips bagi sesiapa yang baru nak bela haiwan,atau dah lama bela haiwan tapi asyik dia je yang kena buli dengan haiwan.Tragis bukan ? Lets check it out babeh !

macam ni lah rupa dak rabbit bila dia merajuk dan duduk kat hujung cage.nak orang pujuk lah tu.nyampah betul -.-'

1.Usap2 kepala atau leher dia.Ye.ni merupakan salah satu cara untuk bagi dia duk senyap.Kadang2 tu,bila yan nak bagi makanan,bukak pintu cage dia,mulalah si dak rabbit ni bersenggol senggolan sebab nak keluar.Sabau je lah.Maka,tangan yang gebu,mulus dan licin lincau ni terpaksa dinodakan untuk mengurut2 kepala dia.Mulalah lepastu dak rabbit ni senyap je,tunduk,Siap mata sepet buat muka nak tidur.Dah macam kena santau pulak. -.-'

2.Rasuah sikit dengan makanan.Rabbit ni kalau kita tunjuk sikit carrot yang fresh,mulalah,dari angkuh menjadi humble,dari tak pandang langsung muka tuan yang comel,terus gelabah tak tentu hala cari tuan dia.So,kalau tiba2 je rabbit korang hilang atau buat mulut muncung seinci ke depan,tunjuk je carrot dua tiga biji,confirm dia datang sepantas kilat.Kilat pon kalah kot.Eyh rasuah binatang takpe kot ?? kankan ??? T_T

macam ni lah rupa dak rabbit yang angkuh bila dapat keluar jalan2.habis botak rumput dia tibai. -.-'

3.Bawak pegi jalan2.Yang ni cara terakhir kalau dia merajuk jugak.Kadang2 dak rabbit ni bila kita bagi makanan yang bukan faveret dia,mulalah dia duk kat hujung cage sambil buat muka sayu gila babeng dan bila kita panggil dia,dia buat dono je.Geram jugak.Tapi kalau kita bukak je pintu cage,telinga dia confirm capang dan lepastu,mulalah buat2 muka happy,mata berkaca2,muka innocent yang tak beragak.motif? sebab dak rabbit ni nak keluar.So,bagi jelah dia keluar.Tapi jangan lama2,sebab dia melebih taknak masuk balik nanti.

Lastly,kalau semua tu pon tak jalan jugak,bagi je pelempang jepun.confirm settle semua.Kejam bukan ? Btw,having a rabbit as your pet is really a great moment guys.cheers ! (:

40 comments:

Jay said...

yups..betul tu Yan..nak pelihara binatang ni kene tahap gaban..hehehe..dulu Jay ada pelihara burung merbuk,hamster n kucing..tapi yg tinggal skrg adalah kucing..burung merbuk dan hamster telah sampai ajalnya..huhuhu...

akid azami said...

alamak cutenyaaa!! :D Tapi takde rabbit la.. Igt nak bela nanti :D

Bulan said...

rabbit nie cumil.tp gigit org x?

fad ali said...

wahh..fad dulu ade hamster...name momo..
tapi sian...die eksiden langgar pintu cage..hehehe..

YANA YONET said...

ala comelnye rabbit tu :)

Izyan Masri said...

jay:laaah.tinggal seekor je eyh:D

Izyan Masri said...

akid:cepat cepat bela xD

Izyan Masri said...

bulan:tak.tak pernah gigit orang pon :D

Izyan Masri said...

fad:tragisnya cara dia mati xD

Izyan Masri said...

yana yonet:jangan puji dia lebih2 :P

cik fai said...

alaaaaaaaaaaaaaaa :(
fai dulu pon ade bela rabbit juga , tapi kan dia dah mane , perut dia berulat .
x tahu dia makan ape .
:(

cik riffa :) said...

sy pun ada bela hari tu..
tapi tak lama dapat jaga sebab umur tk pnjang.
hhu..
rindu gila kott ngn dia .
i miss you ;(

pok meng said...

warghh ! cite rabbit ! takot la tgk rabbit. gg die panjang. wuuu~

si gadis ungu said...

btoi2..bela binatang memang kena sabar tahap gunung everest..cik ungu
nye kucing mcm tu la,memilih makanan,air pun pilih..mngade2..kih3

Cik Yana said...

Rindu pulak kat arnab cik Yana yang telah diculik orang. Uwaaa~ dua2 pulak tu dia amek. Abah siap cakap arnab tu dah selamat dibuat sate. Uwaaa~

Lots of Love,
Cik Yana

aniswany said...

anis pun ada bela pet ,tp hamster la.dah lama xbelai2 dia sbb busy sgt kat opis T__T sedey .mesti dia kurang kaseh syg skang nih..hukhuk

AliaJustea said...

kak yan! mekacih..alia pun ade rabbit..ishh..sush betul nak pegang dy.. nnti dy cakar2..grrr~ hbis luka tgn...

Zaza said...

kene la slalu belai dia.. hihihi

Izyan Masri said...

cik fai:perut berulat?sedihnya dengr T_T

Izyan Masri said...

cik riffa:sedinya kalau pet yg kita syg mati kan.T_T

Izyan Masri said...

pok meng:takut apa aihh.tak gigit pon dia ni :D

Izyan Masri said...

si gadis ungu.:laah,same perangai ye.kita kawenkan je diorang xD

Izyan Masri said...

cik yana:buat sate ?pergh,lagi sedih T_T

Izyan Masri said...

aniswany:yan punya rabbit pon dah tak cukup kasih syg skrg ni xD

Jay said...

sdey mmg sdey Yan..bile dah terbiasa dgn pet kite tu,kita tetap akan mencari kalau dah xde kan...sampaikan kita boleh dmam kalau pet kite mati..huhuhu

Izyan Masri said...

alia justea:grr.yeke.ganasnya arnab alia.hikhik.kak yan punya baik2 je xD

fyna said...

gud tips dear..
;)

maisarah said...

grr.. ni rasa nak culik rabbit yan ni. putih bersih. :D

Nini Hartini said...

rabbit yan ni jenis apa eh?

dia dok dlm rumah ke? tak kenting pancut ke? rabbit akk kencing pancut. x bolh letak dlm rumah...

tp, rasanya mereka ni mmg suka kuis2 makanan dia smpi terabut. habut arnab. huhu...

Arif Azmi said...

Just nak inform about this segmen yg i put ur blog in.. ^^,.. Hope you don't mind..

http://akusukamembebel.blogspot.com/2011/04/blog-saya-nak-popular-macam-izyan-masri.html

n3scaf3_ais said...

Rabbit...sedap ni klu wat satay...hehehe.

<Gambar Rembes Jazmine Lee
Satria Neo R3 Supercharge
Terasing Di bumi Sendiri-Usop Wilche
beza telur tiruan dan telur ori

Izyan Masri said...

fyna:tips tapehape je ni xD

Izyan Masri said...

maisarah:boleh boleh.culik je.senang yan takyah jaga xD

Izyan Masri said...

kak nini:yan tak letak dlm rumah.cage dia kat ua rumah.ada tempat khas.dia kencing memang over sikit xD

Izyan Masri said...

arif azmi:thanks alot.i just read that segmen.memans alot :D

Izyan Masri said...

nescafe ais:memang sodap pon.kehkeh :D

... said...

Peace be with you TOO~

haha~ dah siap sembelih, bagi saya lapah. saya nak peha

=_="

daging arbnab @_@

jiran saya ada bela arnab. ta[i dia lepaskan. so, arnad dia tinggal dalam tanah. time makan, keluar dari lubang. comel woo~

keluar ramai2 termasuk yang kecik besar tapak tangan terkedek2 datang. ekeke~

Izyan Masri said...

... : kihkih.buat satay pon okay kan.ratah sama2 xD

cacing said...

kalo cacing senang je nak jinakkan... kita wat terus satey arnab! sedap lagi mengenyangkan!!!

Izyan Masri said...

cacing:haha.buat satay rabbit.takpon beger.baru best xD

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, April 08, 2011

Tips menjinakkan dak Rabbit yang angkuh

Hello there !
Peace be with you guys (:

Pagi ni, pagi yang tak berapa nak bestlah senang cerita,bangun2 pagi Yan dah kena cuci cage si snowy merangkap rabbit si angkuh.Sudahlah kena berhadapan dengan bau ta** dia yang mengalahkan loji kumbahan,sempat pulak buat muka kerek tahap dewa.Selalunya terlompat2,terkinja2 bila Yan datang kat cage dia.Ni tak,muka yang comel ni pon dia tak tengok langsung.Memang mintak pelempang jepun betul dak rabbit ni.heh ! -.-'

Tapi kan,sebagai tuan punya binatang peliharaan ni,kenalah banyak sikit sabar.Sabar tu kalau boleh kena tinggi mengalahkan gunung kinabalu.Paling2 pon gunung ledang ok lah kot.Kalau tak,mungkin korang akan mengalami stress tahap gila babeng.Macam experience yan sendiri jaga dak rabbit si angkuh ni,bila bagi makanan murah sikit,sepeket 2 ringgit,mulalah dia kuis2 tolak tepi pastu tumpahkan.wa tengok lu kecik je rabbit tak besar2 dah.Air pun kemain memilih nak yang bertapis je,tak mainlah air paip segala bagai tu, lepastu siap dah campur dengan vitamin.kalau tak,dia jeling je air tu,langsung taknak minum.Rabbit seperti ini harus dibawa ke muka pengadilan.Harus ! harus ! harus !

So,kat bawah ni adelah sikit tips bagi sesiapa yang baru nak bela haiwan,atau dah lama bela haiwan tapi asyik dia je yang kena buli dengan haiwan.Tragis bukan ? Lets check it out babeh !

macam ni lah rupa dak rabbit bila dia merajuk dan duduk kat hujung cage.nak orang pujuk lah tu.nyampah betul -.-'

1.Usap2 kepala atau leher dia.Ye.ni merupakan salah satu cara untuk bagi dia duk senyap.Kadang2 tu,bila yan nak bagi makanan,bukak pintu cage dia,mulalah si dak rabbit ni bersenggol senggolan sebab nak keluar.Sabau je lah.Maka,tangan yang gebu,mulus dan licin lincau ni terpaksa dinodakan untuk mengurut2 kepala dia.Mulalah lepastu dak rabbit ni senyap je,tunduk,Siap mata sepet buat muka nak tidur.Dah macam kena santau pulak. -.-'

2.Rasuah sikit dengan makanan.Rabbit ni kalau kita tunjuk sikit carrot yang fresh,mulalah,dari angkuh menjadi humble,dari tak pandang langsung muka tuan yang comel,terus gelabah tak tentu hala cari tuan dia.So,kalau tiba2 je rabbit korang hilang atau buat mulut muncung seinci ke depan,tunjuk je carrot dua tiga biji,confirm dia datang sepantas kilat.Kilat pon kalah kot.Eyh rasuah binatang takpe kot ?? kankan ??? T_T

macam ni lah rupa dak rabbit yang angkuh bila dapat keluar jalan2.habis botak rumput dia tibai. -.-'

3.Bawak pegi jalan2.Yang ni cara terakhir kalau dia merajuk jugak.Kadang2 dak rabbit ni bila kita bagi makanan yang bukan faveret dia,mulalah dia duk kat hujung cage sambil buat muka sayu gila babeng dan bila kita panggil dia,dia buat dono je.Geram jugak.Tapi kalau kita bukak je pintu cage,telinga dia confirm capang dan lepastu,mulalah buat2 muka happy,mata berkaca2,muka innocent yang tak beragak.motif? sebab dak rabbit ni nak keluar.So,bagi jelah dia keluar.Tapi jangan lama2,sebab dia melebih taknak masuk balik nanti.

Lastly,kalau semua tu pon tak jalan jugak,bagi je pelempang jepun.confirm settle semua.Kejam bukan ? Btw,having a rabbit as your pet is really a great moment guys.cheers ! (:

40 comments:

Jay said...

yups..betul tu Yan..nak pelihara binatang ni kene tahap gaban..hehehe..dulu Jay ada pelihara burung merbuk,hamster n kucing..tapi yg tinggal skrg adalah kucing..burung merbuk dan hamster telah sampai ajalnya..huhuhu...

akid azami said...

alamak cutenyaaa!! :D Tapi takde rabbit la.. Igt nak bela nanti :D

Bulan said...

rabbit nie cumil.tp gigit org x?

fad ali said...

wahh..fad dulu ade hamster...name momo..
tapi sian...die eksiden langgar pintu cage..hehehe..

YANA YONET said...

ala comelnye rabbit tu :)

Izyan Masri said...

jay:laaah.tinggal seekor je eyh:D

Izyan Masri said...

akid:cepat cepat bela xD

Izyan Masri said...

bulan:tak.tak pernah gigit orang pon :D

Izyan Masri said...

fad:tragisnya cara dia mati xD

Izyan Masri said...

yana yonet:jangan puji dia lebih2 :P

cik fai said...

alaaaaaaaaaaaaaaa :(
fai dulu pon ade bela rabbit juga , tapi kan dia dah mane , perut dia berulat .
x tahu dia makan ape .
:(

cik riffa :) said...

sy pun ada bela hari tu..
tapi tak lama dapat jaga sebab umur tk pnjang.
hhu..
rindu gila kott ngn dia .
i miss you ;(

pok meng said...

warghh ! cite rabbit ! takot la tgk rabbit. gg die panjang. wuuu~

si gadis ungu said...

btoi2..bela binatang memang kena sabar tahap gunung everest..cik ungu
nye kucing mcm tu la,memilih makanan,air pun pilih..mngade2..kih3

Cik Yana said...

Rindu pulak kat arnab cik Yana yang telah diculik orang. Uwaaa~ dua2 pulak tu dia amek. Abah siap cakap arnab tu dah selamat dibuat sate. Uwaaa~

Lots of Love,
Cik Yana

aniswany said...

anis pun ada bela pet ,tp hamster la.dah lama xbelai2 dia sbb busy sgt kat opis T__T sedey .mesti dia kurang kaseh syg skang nih..hukhuk

AliaJustea said...

kak yan! mekacih..alia pun ade rabbit..ishh..sush betul nak pegang dy.. nnti dy cakar2..grrr~ hbis luka tgn...

Zaza said...

kene la slalu belai dia.. hihihi

Izyan Masri said...

cik fai:perut berulat?sedihnya dengr T_T

Izyan Masri said...

cik riffa:sedinya kalau pet yg kita syg mati kan.T_T

Izyan Masri said...

pok meng:takut apa aihh.tak gigit pon dia ni :D

Izyan Masri said...

si gadis ungu.:laah,same perangai ye.kita kawenkan je diorang xD

Izyan Masri said...

cik yana:buat sate ?pergh,lagi sedih T_T

Izyan Masri said...

aniswany:yan punya rabbit pon dah tak cukup kasih syg skrg ni xD

Jay said...

sdey mmg sdey Yan..bile dah terbiasa dgn pet kite tu,kita tetap akan mencari kalau dah xde kan...sampaikan kita boleh dmam kalau pet kite mati..huhuhu

Izyan Masri said...

alia justea:grr.yeke.ganasnya arnab alia.hikhik.kak yan punya baik2 je xD

fyna said...

gud tips dear..
;)

maisarah said...

grr.. ni rasa nak culik rabbit yan ni. putih bersih. :D

Nini Hartini said...

rabbit yan ni jenis apa eh?

dia dok dlm rumah ke? tak kenting pancut ke? rabbit akk kencing pancut. x bolh letak dlm rumah...

tp, rasanya mereka ni mmg suka kuis2 makanan dia smpi terabut. habut arnab. huhu...

Arif Azmi said...

Just nak inform about this segmen yg i put ur blog in.. ^^,.. Hope you don't mind..

http://akusukamembebel.blogspot.com/2011/04/blog-saya-nak-popular-macam-izyan-masri.html

n3scaf3_ais said...

Rabbit...sedap ni klu wat satay...hehehe.

<Gambar Rembes Jazmine Lee
Satria Neo R3 Supercharge
Terasing Di bumi Sendiri-Usop Wilche
beza telur tiruan dan telur ori

Izyan Masri said...

fyna:tips tapehape je ni xD

Izyan Masri said...

maisarah:boleh boleh.culik je.senang yan takyah jaga xD

Izyan Masri said...

kak nini:yan tak letak dlm rumah.cage dia kat ua rumah.ada tempat khas.dia kencing memang over sikit xD

Izyan Masri said...

arif azmi:thanks alot.i just read that segmen.memans alot :D

Izyan Masri said...

nescafe ais:memang sodap pon.kehkeh :D

... said...

Peace be with you TOO~

haha~ dah siap sembelih, bagi saya lapah. saya nak peha

=_="

daging arbnab @_@

jiran saya ada bela arnab. ta[i dia lepaskan. so, arnad dia tinggal dalam tanah. time makan, keluar dari lubang. comel woo~

keluar ramai2 termasuk yang kecik besar tapak tangan terkedek2 datang. ekeke~

Izyan Masri said...

... : kihkih.buat satay pon okay kan.ratah sama2 xD

cacing said...

kalo cacing senang je nak jinakkan... kita wat terus satey arnab! sedap lagi mengenyangkan!!!

Izyan Masri said...

cacing:haha.buat satay rabbit.takpon beger.baru best xD