Saturday, April 16, 2011

Tips shopping dengan bijaksana

Hello there !
Peace be with you guys (:

Korang selalu tak lepas dah berjoli habis habisan di mall besar dengan berbekalkan duit tabung ayam ataupun duit poket mak pak bagi takpun duit mesin atm lepastu kiri kanan pegang beg plestik brand2 mewah sambil hidung kembang seinci dua dan tiba2 korang rasa satu penyesalan yang teramat sangat sampai rasa nak duduk kat sejadah sambil berdoa agar duit2 yang dibelanjakan kembali pulang ke pangkal jalan ? *fuuhh.bapak panjang sekali taip* Jawapannya,yan pernah !bukan pernah.tapi selalu rasa macam tu.wuwuwu T_T ni semua sebab rasa tamak haloba dan ditambah pulak dengan bisikan shaithooonnn nirrojim.*sila baca thonn tu dengan tebal.biar nampak macam setan tu jahat sangat.*

Dulu kan,kalau pergi je shopping mall,mulalah,asalkan nampak tulisan sale je kat butik macam guess ke,Padini ke,zaraa ke,topshop ke,mulalah mata tu terbeliak sedangkan pekerja dia dah tempek tulisan sale tu dari awal tahun lagi.tada maknanya sale2 semua tu.so,disebabkan tertipu dengan sale2 macam tu,habislah duit barang beratus riban.Padahal yan sorang je yang shopping time tu.nampak sangatlah kene tipunya.wuuu T_T .Tapi kan tapi kan,sekarang yan dah pandai bershopping secara berhemah.walaweyh.sejak bila ni?sejak kene bebel dengan mak sebab setiap bulan pegi shopping.so,kat bawah ni antara tips yang yan gunakan sekarang supaya duit tak habis berlambak2 kat baju,kasut dan yang sama geng dengannya.lets check it out babeh !

hari ni kita shopping ni je ye,rakan sebaya sekalian T_T

1.Well,nak pakai baju branded memang boleh.Tapi kene pandai lah kan.So,first sekali,make sure,survey harga betul2.Contoh lah korang pegi butik tu minggu ni,harga dia RM270,tiba2 datang minggu depan RM300.pergh,minyak pon tak naik harga,dia nak naik over2 pulak.so,awal2 lagi kita pulaukan butik tu.Kita bako!kita bako! *emosi sikit* .

2.Beli sehabis banyak mungkin time sale yang sebenar benarnya,tiada yang benar melainkan sale tersebut.what the ?? contohlah kan,merdeka atau akhir tahun, selalunya certain butik akan buat mega sale mengalahkan megatron.dan so far yang yan check,bila survey harga baju tu time biasa dengan time sale memang jauh beza.Item sama,tapi harga makin murah.so,ape lagi,rembatlah barang sebaldi dua.Waktu sale macam ni lah kita boleh beli baju yang pada hari biasa beratus riban kini menjadi beratus atau berpuluh je.wuu.so,kita kumpul baju yang banyak2 dibeli tu untuk dipakai setahun.muahaha

3.limitkan berapa nilai belanja hari tu.kalau boleh campurkan duit makan sekali.Kalau orang melayu ni,keluar rumah,tak makan tak sah.Maka penuhlah stesen victoria,tony romas,dan tgi jumaat dengan muka2 melayu.kaya melayu sekarang kan?kan?So,limitkanlah jumlah yang nak kene belanja.contoh,untuk baju 200,seluar,kain,kasut,400.makan 100.pergh.melantak ke makan ni?nak lagi best,atm card tu simpan jauh2 dalam poket takpon dalam beg biar nampak macam korang dah kehilangan beliau.so,tadelah nak ngorat2 atm card tu bila duit dalam wallet/purse dah kurang.pandai tak ? xD eyh lupa,nak lagi jimat,sebelum shopping,makan habis habisan kat rumah lah.sahsah jimat duit -.-'

makan kat oldtown white coffee je lah.jimat duit.wuwuwu.jimatnya.T_T

4.Buat list dan cepat2 balik lepas semua barang dalam list dah dapat.Yang ni yan tak berapa nak setuju.Sebab sebelum ni,bukan main yan dah siap print out list nak shopping,sekalinya kertas tu lipas jadi kapal terbang je bila dah sampai mall.Tade masa lah bro,wa nak tengok list2 segala bagai tu.xD

So,the most important thing is,you yourself have to control your wants.Janganlah bila masuk mall je,semua butik korang nak lawat mengalahkan anak billgates dengan donald trump.So,cheers ! (:

psst:kalau korang rasa rajin and suka,like lah FACEBOOK PAGE ni.M.nasir puji diorang wuu (':

38 comments:

Misz Jenny said...

copp..mtak ampun..
*xtbace entri sbb tgok konsert af..
tp nk komen gak...hik3

Syuhada Elmi. said...

Mantopppppp!

noraliza said...

dah lame tak shopping mopping nie..huhu

OKEdChokelaT said...

hahahahaha..selalunya kan..bila nak beli baju..dah aim baik punye baju tu..last2 pegi dah abes..dah tu pusing2 1 mall xde yg bkenan..sb hangen 1 bdn..beli jeee yg mna2 pun..pastu MENYESAL xsuda...haha

Ihsan Arifin said...

ambuih hengat duit tu cam dedaun kt pokok ka bule petik bila2 masa sesuka hati ;)

✿❤Cik Izan❤✿ said...

kayanya yan ni...selalu pun shopping mcm tu ker...

EDlinaaJohari said...

huhu tips menarik gak. tp lina idok lee beli brg smpai beratus riban mcm yann :D
xde duit maaa..

Izyan Masri said...

misz jenny :haha.semangat jugak nak komen ye.bagus2 xD

Izyan Masri said...

syuhada elmi:thankssss <3 (:

Izyan Masri said...

syuhada elmi:thankssss <3 (:

Izyan Masri said...

noraliza:wuuwuu.yan pon.ni pon shopping sikit2 je T_T

Izyan Masri said...

oked:macam tu lah benda yan paling tak suka.dah sedap2 cuci mata,bila nak beli dah tade T_T

Izyan Masri said...

ihsan:haha.cikgu marah ni bila shopping ye xD

Izyan Masri said...

cik izan:wuwuwu.tadelah selalu.bila ada org belanja.takpon bila rasa betul2 perlu T_T

msredcheesecake said...

cik izyan
da banyak tips msred baca dan hafal, tp slalu fail nak ikut...hampeh tul la nafsu shopping msred ni....

Ihsan Arifin said...

haha beringat saja. walhal cikgu pin slalu jah dok khayal shoping at last kering. danggggggg~

rinaDOrina said...

shopping gile2 la..

angkasa said...

haha tgk gmbar akak pun dah tau akak jnis gila shooping.hehe :D oke thanks for the tips!

Arif Azmi said...

Fuyyoh! :D.. Makan RM100? Perghh.. Kalau makan gerai biasa boleh tahan 10 ari tu.. :P

Jay said...

wah Yan pun minat brand padini?hehe.Jay pun slalu usha kat padini.hehe

Izyan Masri said...

msredcheesecake:bolehtu.sikit2 dulu nnti dapatlah kawal xD

Izyan Masri said...

ihsan ariffin:haha.nak kena cikgu ni,

Izyan Masri said...

rina dorin:haha.sekarang dah baik xD

Izyan Masri said...

angkasa:wuwuwu T_T kenapa ?gambar akk mcm manan xD

Izyan Masri said...

arif azmi:agklah,kalau yan makan gerai biasa,sehari 5 ringgit pon boleh tahan xD

Izyan Masri said...

jay:padini tu tmpat wajib kalau yan nak beli kemeja :D

Jay said...

samalh Yan.Jay pun slalu beli kemeja kerja he.

zaty said...

setujuuu!serbu time sale.haha..mmg time sale lah nak borong segala bagai.huhu :D

Izyan Masri said...

jay:yeay.same2 :D

Izyan Masri said...

zaty:yeay.betul2.time tu je nak over sikit xD

CikHaniBhulat said...

sonok nye dia shoping moping..hani kalo g shoping,bape byk dlm purse, smua licin..konon nak bajet la. dh xdew duit la..tp bila dah berkenan smbar gak..hampeh jew..

javanese DOVE ! said...

kita shopping kt bundle je.....


teeeheee

cik fai said...

seronoknyeee shopping .
tak ajak pon .

Izyan Masri said...

cik hani:sama2.semua kita bagi licin xD

Izyan Masri said...

javanese dove :kehkeh.lagi best.boleh beli sedozen sekali xD

Izyan Masri said...

cik fai:kehkeh.nanti kita shopping kat alamanda sama2 xD

chapaticokelat^^ said...

thanks for the tips (:

saharinasaharudin said...

beli ape kt roxy tu? :)

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, April 16, 2011

Tips shopping dengan bijaksana

Hello there !
Peace be with you guys (:

Korang selalu tak lepas dah berjoli habis habisan di mall besar dengan berbekalkan duit tabung ayam ataupun duit poket mak pak bagi takpun duit mesin atm lepastu kiri kanan pegang beg plestik brand2 mewah sambil hidung kembang seinci dua dan tiba2 korang rasa satu penyesalan yang teramat sangat sampai rasa nak duduk kat sejadah sambil berdoa agar duit2 yang dibelanjakan kembali pulang ke pangkal jalan ? *fuuhh.bapak panjang sekali taip* Jawapannya,yan pernah !bukan pernah.tapi selalu rasa macam tu.wuwuwu T_T ni semua sebab rasa tamak haloba dan ditambah pulak dengan bisikan shaithooonnn nirrojim.*sila baca thonn tu dengan tebal.biar nampak macam setan tu jahat sangat.*

Dulu kan,kalau pergi je shopping mall,mulalah,asalkan nampak tulisan sale je kat butik macam guess ke,Padini ke,zaraa ke,topshop ke,mulalah mata tu terbeliak sedangkan pekerja dia dah tempek tulisan sale tu dari awal tahun lagi.tada maknanya sale2 semua tu.so,disebabkan tertipu dengan sale2 macam tu,habislah duit barang beratus riban.Padahal yan sorang je yang shopping time tu.nampak sangatlah kene tipunya.wuuu T_T .Tapi kan tapi kan,sekarang yan dah pandai bershopping secara berhemah.walaweyh.sejak bila ni?sejak kene bebel dengan mak sebab setiap bulan pegi shopping.so,kat bawah ni antara tips yang yan gunakan sekarang supaya duit tak habis berlambak2 kat baju,kasut dan yang sama geng dengannya.lets check it out babeh !

hari ni kita shopping ni je ye,rakan sebaya sekalian T_T

1.Well,nak pakai baju branded memang boleh.Tapi kene pandai lah kan.So,first sekali,make sure,survey harga betul2.Contoh lah korang pegi butik tu minggu ni,harga dia RM270,tiba2 datang minggu depan RM300.pergh,minyak pon tak naik harga,dia nak naik over2 pulak.so,awal2 lagi kita pulaukan butik tu.Kita bako!kita bako! *emosi sikit* .

2.Beli sehabis banyak mungkin time sale yang sebenar benarnya,tiada yang benar melainkan sale tersebut.what the ?? contohlah kan,merdeka atau akhir tahun, selalunya certain butik akan buat mega sale mengalahkan megatron.dan so far yang yan check,bila survey harga baju tu time biasa dengan time sale memang jauh beza.Item sama,tapi harga makin murah.so,ape lagi,rembatlah barang sebaldi dua.Waktu sale macam ni lah kita boleh beli baju yang pada hari biasa beratus riban kini menjadi beratus atau berpuluh je.wuu.so,kita kumpul baju yang banyak2 dibeli tu untuk dipakai setahun.muahaha

3.limitkan berapa nilai belanja hari tu.kalau boleh campurkan duit makan sekali.Kalau orang melayu ni,keluar rumah,tak makan tak sah.Maka penuhlah stesen victoria,tony romas,dan tgi jumaat dengan muka2 melayu.kaya melayu sekarang kan?kan?So,limitkanlah jumlah yang nak kene belanja.contoh,untuk baju 200,seluar,kain,kasut,400.makan 100.pergh.melantak ke makan ni?nak lagi best,atm card tu simpan jauh2 dalam poket takpon dalam beg biar nampak macam korang dah kehilangan beliau.so,tadelah nak ngorat2 atm card tu bila duit dalam wallet/purse dah kurang.pandai tak ? xD eyh lupa,nak lagi jimat,sebelum shopping,makan habis habisan kat rumah lah.sahsah jimat duit -.-'

makan kat oldtown white coffee je lah.jimat duit.wuwuwu.jimatnya.T_T

4.Buat list dan cepat2 balik lepas semua barang dalam list dah dapat.Yang ni yan tak berapa nak setuju.Sebab sebelum ni,bukan main yan dah siap print out list nak shopping,sekalinya kertas tu lipas jadi kapal terbang je bila dah sampai mall.Tade masa lah bro,wa nak tengok list2 segala bagai tu.xD

So,the most important thing is,you yourself have to control your wants.Janganlah bila masuk mall je,semua butik korang nak lawat mengalahkan anak billgates dengan donald trump.So,cheers ! (:

psst:kalau korang rasa rajin and suka,like lah FACEBOOK PAGE ni.M.nasir puji diorang wuu (':

38 comments:

Misz Jenny said...

copp..mtak ampun..
*xtbace entri sbb tgok konsert af..
tp nk komen gak...hik3

Syuhada Elmi. said...

Mantopppppp!

noraliza said...

dah lame tak shopping mopping nie..huhu

OKEdChokelaT said...

hahahahaha..selalunya kan..bila nak beli baju..dah aim baik punye baju tu..last2 pegi dah abes..dah tu pusing2 1 mall xde yg bkenan..sb hangen 1 bdn..beli jeee yg mna2 pun..pastu MENYESAL xsuda...haha

Ihsan Arifin said...

ambuih hengat duit tu cam dedaun kt pokok ka bule petik bila2 masa sesuka hati ;)

✿❤Cik Izan❤✿ said...

kayanya yan ni...selalu pun shopping mcm tu ker...

EDlinaaJohari said...

huhu tips menarik gak. tp lina idok lee beli brg smpai beratus riban mcm yann :D
xde duit maaa..

Izyan Masri said...

misz jenny :haha.semangat jugak nak komen ye.bagus2 xD

Izyan Masri said...

syuhada elmi:thankssss <3 (:

Izyan Masri said...

syuhada elmi:thankssss <3 (:

Izyan Masri said...

noraliza:wuuwuu.yan pon.ni pon shopping sikit2 je T_T

Izyan Masri said...

oked:macam tu lah benda yan paling tak suka.dah sedap2 cuci mata,bila nak beli dah tade T_T

Izyan Masri said...

ihsan:haha.cikgu marah ni bila shopping ye xD

Izyan Masri said...

cik izan:wuwuwu.tadelah selalu.bila ada org belanja.takpon bila rasa betul2 perlu T_T

msredcheesecake said...

cik izyan
da banyak tips msred baca dan hafal, tp slalu fail nak ikut...hampeh tul la nafsu shopping msred ni....

Ihsan Arifin said...

haha beringat saja. walhal cikgu pin slalu jah dok khayal shoping at last kering. danggggggg~

rinaDOrina said...

shopping gile2 la..

angkasa said...

haha tgk gmbar akak pun dah tau akak jnis gila shooping.hehe :D oke thanks for the tips!

Arif Azmi said...

Fuyyoh! :D.. Makan RM100? Perghh.. Kalau makan gerai biasa boleh tahan 10 ari tu.. :P

Jay said...

wah Yan pun minat brand padini?hehe.Jay pun slalu usha kat padini.hehe

Izyan Masri said...

msredcheesecake:bolehtu.sikit2 dulu nnti dapatlah kawal xD

Izyan Masri said...

ihsan ariffin:haha.nak kena cikgu ni,

Izyan Masri said...

rina dorin:haha.sekarang dah baik xD

Izyan Masri said...

angkasa:wuwuwu T_T kenapa ?gambar akk mcm manan xD

Izyan Masri said...

arif azmi:agklah,kalau yan makan gerai biasa,sehari 5 ringgit pon boleh tahan xD

Izyan Masri said...

jay:padini tu tmpat wajib kalau yan nak beli kemeja :D

Jay said...

samalh Yan.Jay pun slalu beli kemeja kerja he.

zaty said...

setujuuu!serbu time sale.haha..mmg time sale lah nak borong segala bagai.huhu :D

Izyan Masri said...

jay:yeay.same2 :D

Izyan Masri said...

zaty:yeay.betul2.time tu je nak over sikit xD

CikHaniBhulat said...

sonok nye dia shoping moping..hani kalo g shoping,bape byk dlm purse, smua licin..konon nak bajet la. dh xdew duit la..tp bila dah berkenan smbar gak..hampeh jew..

javanese DOVE ! said...

kita shopping kt bundle je.....


teeeheee

cik fai said...

seronoknyeee shopping .
tak ajak pon .

Izyan Masri said...

cik hani:sama2.semua kita bagi licin xD

Izyan Masri said...

javanese dove :kehkeh.lagi best.boleh beli sedozen sekali xD

Izyan Masri said...

cik fai:kehkeh.nanti kita shopping kat alamanda sama2 xD

chapaticokelat^^ said...

thanks for the tips (:

saharinasaharudin said...

beli ape kt roxy tu? :)