Monday, May 09, 2011

3 Budaya rakyat Malaysia yang tak sudah2

Hello lovelies!
Peace be with you guys (:

Lately yan sangat sibuk.Sibuk menguruskan hal rumah,sibuk berdating dengan kawan2 lama,sibuk dengan bisnes kecil2 lan dan sebagainya.Tapi masih sempat sibuk dan menyibuk kalau ada orang bergosip dengan niat taknak menjadi insan yang kekurangan ilmu dan hal ehwal semasa.haha.what thee?? tak baik ohh gosip2 ni.(': Tapi dalam banyak2 sibuk tu,yan sempat jugak memerhatikan keadaan dan sikap2 rakyat malaysia.maka,yan pon terpanggil untuk menulis pasal benda ni.takyah nak terpanggil sangatlah.tada orang panggil kau pon.(':

1.Budaya makan yang tada pit stop.Sedangkan kalau korang pegi jb dari perlis pon korang boleh berhenti 4,5 kali kat rnr,tapi kalau bab makan,macam sambung menyambung.kiranya kalau cikgu tanya,apekah visi dan misi hidup kamu wahai ahmad? jawapan ahmad adalah "saya hidup untuk makan,cikgu" pastu kalau makan pulak nak yang mewah2 je dan banyak,contoh pagi makan roti canai,nasi lemak berkepal2,tengah hari makan steak,chicken chop,ice blended chocolate,petang makan pisang goreng dengan gula,cekodok 25 biji,malam pulak,beli dinner plate kepsi pastu rasa tak cukup kenyang,singgah jap pizza hut take away mushroom soup dengan chicken wings.kiranya kalau gaji bulanan korang 2500,2000 hanyalah belanja untuk makan.pastu mulalah bising "berat i dah naiklah.eeww.mencik2."

cuba kita compare dengan orang dulu2 yang kais pagi makan pagi,kais petang makan kepsi.haha.macam pantun pulak.okay,kita serious.orang2 dulu makan ubi kayu je.bukanlah nak suruh korang makan ubi kayu cicah dengan sos cap tamin.dakdak aihh.just that,tanpa makanan mewah,orang dulu pon boleh hidup kan?so,please people,makan berpada2 dan cukup2 sudah.pastu yang penting,amalkan gaya pemakanan yang sihat.kurangkan kolestrol,pak aji naik moto dan jugak gula.nanti umur baru 30,penyakit dah sedozen.tak brader lah mcm tu kan?

gosip berjemaah

2.budaya bergosip dari rumah ke rumah.Ni tak kiralah makcik2 ke,pakcik2 ke,mahupun adik2 di sekolah.Kiranya,kalau tada cerita hot pada hari itu,maka,tiadalah mood untuk membuat aktiviti seharian.maka,berbekalkan semangat bergosip didada,mulalah dengan mulut yang senget2,"kautau tak hari ni dia pakai baju armani pelesu je.beli pon kat padang besar,seriau aku nengoknya kiahh." orang yang suka bergosip ni selalunya hanya menunjukkan mentaliti yang rendah.haha.tengoktengok?kan dah terkeluar ayat bm spm dulu.mesti cikgu bangga ni (': .so,one thing for sure is,dahdahlah bergosip tu,baik hangpa duk rumah,tengok upin ipin lagi bagus.boleh terasa diri ini lebih muda dari biasa.

3.Budaya buang sampah merata-rata.hok ni ambo tak suko.macam hari tu lah.taktau lah satu kereta ni dia celebrate birthday party ke apa,atau mungkin jugak dia buat kenduri doa selamat dalam kereta,dia boleh campak satu plastik besar kepsi keluar tingkap.dalamnya penuh dengan bekas air,dan makanan yang lain.agak2 lah bro,wa pon suka buat party jugak,tapi wa party dalam rumah,paling2 pon wa buang sampah dalam tong sampah hitam besar depan rumah wa bro,tak mainlah campak kat jalan,kucing zaman skrg pon kalau nak melabur dia tumpang toilet awam,kalau yang kaya sikit,dia singgah toilet pavi."lekleklah kalau nak menipu pon,der" okay,fine fine.T_T senang cakap,kucing pon dah pandai jaga kebersihan dan kawasan sekitar dia.

takkanlah kita manusia ni nak main tereban je sampah kot.nanti kalau jalan raya dah penuh dengan sampah,lalat,kan susah,hang jugak dok komen,"kenapa mesti sampah penuh kat jalan ni.ni yang aku tak suka ni?tak jaga kebersihan,pompang pompang" padahal sendiri buat tak ingat.so,please,aware of hygiene and your environment.you have to pay for nothing,even a single cent to keep our environment clean and safe for our young generation.so,lets show our concerns.

tiba2 terasa lapar pulak bila dah menulis banyak.sekian sahaja laporan saya kali ini,karam di laut,melaporkan untuk buletin izyanmasri.blogspot.com.jom tengok video anwarhadi.vote sekali.so,cheers! (:

60 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

budaya 1 - tak boleh elak psl M'sia mewh dgn makanan..

budaya 2 - mcm ahkak skang lebih suka bergossip dari blog ke blog hehe

budaya 3 - mmg ahkak marah dgn org mcm gini..

cikida said...

yeahhh,,tudiaa...betol 2 yan,,org Malaysia skrg tak berape nk jga segale bende lah,,haishh..dari segi kebersihan..pemakanan semua...dorg min bedal je..bila dah jadi macam2 bru nak tergadah ..menyesal tak sudoh2..eheh..paling tak minat org buang sampah merate tu,,masuk mulot la kalaw berani an.hee..ni tak,,kerana nila setitik,,rosak susu sebelanga..yela,,sape nk dok tmpt2 kotor kan..weee,,nehi,,nehi..
neway,,nice emtry dear..,,i like !
gmbo pon comel2 je..ehehe.=)

Aimie Lieyana said...

giler comel dak yang pakai baju pink tu hihii..
err saya macam tergolong dalam kategori yg pertama tu jer..ayookkk..

Misz Jenny said...

bleh tahan gak kak yan membebel...
kih3...

kak yan, kepsi tu apo?? tak pnah dgr pom

haslinda said...

yup.betol tu.kte x suke org yg suke buang smph,merata2...sampah masyarakat betol la...

Jay said...

adoiyai..betul tu..cek pun pikiaq camna depa boleh buat laghu tu.Cek pun xpaham dengan sikap depa ni..

Arif Azmi said...

Gossip paling best!! :P.. HAHA

.m y z. said...

paling tak suka orang buang sampah merata-rata! apa ingat ada pekerja DBKL duk angkut smpah, so sesuka hati lah nak buang kat mne2 pun? grrr tak paham betullah. erk emo pulak. hehe :P

Hayati Hamzah said...

alamak terasa lah gosip berjemaah ni :((
makan pun terasa jugak :((
cik yan nak perli saya ke :((
HAHA

Hayati Hamzah said...

tapi saya tak buang sampah merata. oh selamat ;)

kAmi dAn mEreKa said...

sebab tu orang dulu2 jarang dapat penyakit,
sebab makanan dorang tak bnyak kolestrol,
kot lah, hehe ;)

Rtp Farra Arisha said...

ewah wah wah. entry ni paling cool yg pernah arisha baca. suka suka! tapi bab makan2 tu kengkadang arisha tak control sgt sbb because i'm a food loverrrr! kuikui ^^

lemongrassbeam said...

haaa... tu dia bila cik yan memerhati.
betul la tu.. sama² la kita ingt mengingati. hmmm

Scya Lollita said...

BTOL2 . lg2 jage ank org . huii , ape dye nak sume kne bg pdhal kte dah kontrol mkn dia . kdg2 tension gak -.-

phee ungu said...

: saya suka makan kepsi :P memng org zaman skrg suka sgt mkan mcm tu , tmasuk laa org :')

shahjiehan said...

setuju!! hahahha


ermmm..jap2.. anuarhadi tu bf ke? hehehhe

harrazdani said...

nak tambah satu lagi, hasad dan dengki....

Rozuan Ismail said...

orang kita ni terlam-pau mewah.makanan banyak.

azalia hjsalleh said...

kita adalah contoh org berbudaya 1 ;(

Chempaka Sari said...

yang sampah tu la paling aku menyampah, tu yang paling menyusahkan orang ramai, Kau nak gemuk sik makan, kau nk dosa asik ngumpat xpe lagi. Klu buang sampah kau pakai mercerdis pun aku nak je calar kereta kau.. geram hehe

tokwan muda said...

hahahaha yeay yeay.....memang betuuullll lawak r ulasan tuan pengulas.....hahaahah

HALIM said...

Rajin nye Yan buat survey seluruh Malaysia..hehehe ^_^

Manja (let it be my sweet name) said...

betul tu org yang bergosip mentality dia org rendah..

CikHaniBhulat said...

amboi, sehari xupdate....dpt update berleter ye yan....budaya mkn tu skong...dak2 skrg kalo mkn xengat nya..pastu demand tinggi..nak kepsi, mcd je..yang smpah skong..kalo buang yg kecik2 xpew gak..tp kalo dah sebedar alam...mlampau la tu kan.. =)

ABU said...

sngt setuju dgn semua di atas..
makan non stop..asyik mengunyah jak..hahha...
kuat makan cam aku hahaha..

budaya buang sampah merata rata paling aku benci!! ciss!!
*tetiba emo ahahaha

Reen Rostarizam said...

yang bergosip paling best..hua hua hua xp

Nini Hartini said...

akak orang korea jadi takde sikap2 org malaysia ni.

akak x kuat makan sbb tu badan 40kg je.

akak x suke bergossip sbb akak bukan artis. kehkeh

akak akan hon org malaysia yg campak sampah dari kereta. Lantak kau nak marah ke hape, xde sivik pny org. mmg akk hon je kalau nampak.

sekian.

raihana said...

yup betol tu..
budaya buang sampah yang paling mencik skali..
pdhal papan tanda jangan n\buang sampah tu dah ade..
tngok2 kat bwh tu berlmbak sampah..
eeeee

M Fizan said...

izyan, sy dh merantau merata ceruk blog lar cri entri yg mnarik hti dan unik..xde stu pun..jujo ckp..smpai sini jer nmpk entri nie..tajuk interesting, detail menarik..nice blogger..keep blogging...

klau sudi, follow me back :
http://nazlifestory.blogspot.com
:)

angkasa said...

ya xhbs2 dgn anwarhadi pa tah tu.wee kk yan kena tmbh lagi.rkyt msia suka mmmbzir.sbb msia kan aman.rkyt hdup snng so suka2 ja mmbzir air,etc.

♥sophie♥ said...

yup betul tu yan (':
obesiti dikalangan kanak2 di malaysia da meningkat kn ? teruk lahh

cikmudatoxin said...

monyet pandai bace signboard ke ? hehe

Shiro Petta Petto said...

haha.... yan... mana dapat idea... giler laa... post kau dah makin improve... you'll be a great blogger soon... apa lagi... belanja laa subway... hehe... joke... XP

Bird Fizousz said...

yup, mmg btul..budaya 0rg malaysia yg x bleh nk buang..mcm bird pun, tabiat first tu x bleh elak la..hahaha..;)

msredcheesecake said...

cik izyan,
slalu buat yg no 1 n 2.tak tau da camner nak kontrol...heheeee

RaraPuing said...

yeaaah malaysia mmg budaya gituwww

http://puingcinta.blogspot.com/

nub said...

buanglah tong sampah merata-rata! harhar

HonEyBuNNy said...

hehe...betul tu..

itu la orang melayu kan...yg kedua tu betul sesangat...bergosippp ja kerja nya...ehheh

Rafi Nilhan said...

tu dah jd tabiat org local.. pfft!

aku? entah laa... hehheee

l a l a , S h a h e i l a said...

Budaya sy makan je byk..hehe

mama comel said...

ahahaha..best entry ni...ada betulnya..org m'sia ni memang tak henti mkn..pngaruh iklan kot kuat..buang sampah rat2 tu lagi satu hal..haiih..pengotor!

mcm ni lah said...

yup betul tu saye setuju juge lah,.. saya follow blog ni :)

SheY PuLL said...

betul itu semua...sagat setuju...:)
ade pulak hidup utk mkn..:P
sy mkn utk idup la ptt nye..:P



JOM singgah blog saya nak... Epul dah giler ngan...

Ain Zulaikha said...

budaya makan da budaya bergosip mmg sangat2lah selalu ada kat budaya seorang pelajar Malaysia.. malam2 kalau tak leh tidur bila lapat terus serang Mcd.. mesti jugak nak makanan segerakan.. hahahhaha lepas tu kalau ada tak puas hati dengan kawan mula lah nak mengumpat ya

peep said...

hasad dengki pon budaya org malaysia gak.. haha xleh tgk org sng, byk yg ak sndiri alami mostly dlm bisnes.. grrrr..

ferra said...

biasa lah tu. mknan kat mesia kan banyak. dunia makanan kotttt. segala mknan ada. mlm2 pon ada roti canai kot. hebattt lah

cik ery said...

betoi2..

tapi part makan tu tak dak gambaq len ek..mekdi my faveret :)

tapi memang tak elok la kan mkn slalu..mkn time duet rase terlebeh je.hehe

amir aizat said...

mmg btul pun,hehe

ïêmå å¢klê§ said...

tanda buang sampah 2 mmg terbaekkk dari ladang...

anGah said...

tudiaa... dassayaatt

Bella Ayub said...

hahahaha.. budaya yang tak sudah sudah ekk yan.. tu la. orang mesia memang mewah dengan makanan.. dats y ramai penduduk yang obes.. diingatkan juga bersenam adalah wajib untuk stabilkan balik apa yang dah dimakan.. bout gosip no komen lah.. :P

|| A Lady Named .. Yantiey || said...

yeah...budaya no 2 n 3 sgt la wujud...

LINDAHERY said...

bile nk taw pemenang contest ek?? dah tlepas pandang ke saya ni?? huhu... dah lama tak online..blurr kejap .. :)

alia zarfullah said...

Budaya 1 tu I suka. sebab i suka makann. nasib badan tak naik.

*panjang jugak entry u ni. hehe

MyMye MyMya said...

Waaaa...mslh yea mlysia nie byk makanan best2...hehehe

miss.Addin said...

wah panjang nya dia membebel :)

biasa la kan budaya yang macam dah jadi sebati dalam diri . subhanallah

miss.Addin said...

wah panjang nya dia membebel :)

biasa la kan budaya yang macam dah jadi sebati dalam diri . subhanallah

Silent said...

betul ah.

zulfitry.com said...

haha..aku ni x berkira pasal makanan..kalau mahal pun..tapi sedap..memang aku beli..kadang2..malam lapar..kuar 3-4 pagi cari makanan kat mapley..haha..





http://zulfitry.com

shereena said...

s0k0ng!yg psl sampah 2,xtau la cmna nak bg nasihat lg..susa sgt ke nak buang dlm tong smpah..haish....

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, May 09, 2011

3 Budaya rakyat Malaysia yang tak sudah2

Hello lovelies!
Peace be with you guys (:

Lately yan sangat sibuk.Sibuk menguruskan hal rumah,sibuk berdating dengan kawan2 lama,sibuk dengan bisnes kecil2 lan dan sebagainya.Tapi masih sempat sibuk dan menyibuk kalau ada orang bergosip dengan niat taknak menjadi insan yang kekurangan ilmu dan hal ehwal semasa.haha.what thee?? tak baik ohh gosip2 ni.(': Tapi dalam banyak2 sibuk tu,yan sempat jugak memerhatikan keadaan dan sikap2 rakyat malaysia.maka,yan pon terpanggil untuk menulis pasal benda ni.takyah nak terpanggil sangatlah.tada orang panggil kau pon.(':

1.Budaya makan yang tada pit stop.Sedangkan kalau korang pegi jb dari perlis pon korang boleh berhenti 4,5 kali kat rnr,tapi kalau bab makan,macam sambung menyambung.kiranya kalau cikgu tanya,apekah visi dan misi hidup kamu wahai ahmad? jawapan ahmad adalah "saya hidup untuk makan,cikgu" pastu kalau makan pulak nak yang mewah2 je dan banyak,contoh pagi makan roti canai,nasi lemak berkepal2,tengah hari makan steak,chicken chop,ice blended chocolate,petang makan pisang goreng dengan gula,cekodok 25 biji,malam pulak,beli dinner plate kepsi pastu rasa tak cukup kenyang,singgah jap pizza hut take away mushroom soup dengan chicken wings.kiranya kalau gaji bulanan korang 2500,2000 hanyalah belanja untuk makan.pastu mulalah bising "berat i dah naiklah.eeww.mencik2."

cuba kita compare dengan orang dulu2 yang kais pagi makan pagi,kais petang makan kepsi.haha.macam pantun pulak.okay,kita serious.orang2 dulu makan ubi kayu je.bukanlah nak suruh korang makan ubi kayu cicah dengan sos cap tamin.dakdak aihh.just that,tanpa makanan mewah,orang dulu pon boleh hidup kan?so,please people,makan berpada2 dan cukup2 sudah.pastu yang penting,amalkan gaya pemakanan yang sihat.kurangkan kolestrol,pak aji naik moto dan jugak gula.nanti umur baru 30,penyakit dah sedozen.tak brader lah mcm tu kan?

gosip berjemaah

2.budaya bergosip dari rumah ke rumah.Ni tak kiralah makcik2 ke,pakcik2 ke,mahupun adik2 di sekolah.Kiranya,kalau tada cerita hot pada hari itu,maka,tiadalah mood untuk membuat aktiviti seharian.maka,berbekalkan semangat bergosip didada,mulalah dengan mulut yang senget2,"kautau tak hari ni dia pakai baju armani pelesu je.beli pon kat padang besar,seriau aku nengoknya kiahh." orang yang suka bergosip ni selalunya hanya menunjukkan mentaliti yang rendah.haha.tengoktengok?kan dah terkeluar ayat bm spm dulu.mesti cikgu bangga ni (': .so,one thing for sure is,dahdahlah bergosip tu,baik hangpa duk rumah,tengok upin ipin lagi bagus.boleh terasa diri ini lebih muda dari biasa.

3.Budaya buang sampah merata-rata.hok ni ambo tak suko.macam hari tu lah.taktau lah satu kereta ni dia celebrate birthday party ke apa,atau mungkin jugak dia buat kenduri doa selamat dalam kereta,dia boleh campak satu plastik besar kepsi keluar tingkap.dalamnya penuh dengan bekas air,dan makanan yang lain.agak2 lah bro,wa pon suka buat party jugak,tapi wa party dalam rumah,paling2 pon wa buang sampah dalam tong sampah hitam besar depan rumah wa bro,tak mainlah campak kat jalan,kucing zaman skrg pon kalau nak melabur dia tumpang toilet awam,kalau yang kaya sikit,dia singgah toilet pavi."lekleklah kalau nak menipu pon,der" okay,fine fine.T_T senang cakap,kucing pon dah pandai jaga kebersihan dan kawasan sekitar dia.

takkanlah kita manusia ni nak main tereban je sampah kot.nanti kalau jalan raya dah penuh dengan sampah,lalat,kan susah,hang jugak dok komen,"kenapa mesti sampah penuh kat jalan ni.ni yang aku tak suka ni?tak jaga kebersihan,pompang pompang" padahal sendiri buat tak ingat.so,please,aware of hygiene and your environment.you have to pay for nothing,even a single cent to keep our environment clean and safe for our young generation.so,lets show our concerns.

tiba2 terasa lapar pulak bila dah menulis banyak.sekian sahaja laporan saya kali ini,karam di laut,melaporkan untuk buletin izyanmasri.blogspot.com.jom tengok video anwarhadi.vote sekali.so,cheers! (:

60 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

budaya 1 - tak boleh elak psl M'sia mewh dgn makanan..

budaya 2 - mcm ahkak skang lebih suka bergossip dari blog ke blog hehe

budaya 3 - mmg ahkak marah dgn org mcm gini..

cikida said...

yeahhh,,tudiaa...betol 2 yan,,org Malaysia skrg tak berape nk jga segale bende lah,,haishh..dari segi kebersihan..pemakanan semua...dorg min bedal je..bila dah jadi macam2 bru nak tergadah ..menyesal tak sudoh2..eheh..paling tak minat org buang sampah merate tu,,masuk mulot la kalaw berani an.hee..ni tak,,kerana nila setitik,,rosak susu sebelanga..yela,,sape nk dok tmpt2 kotor kan..weee,,nehi,,nehi..
neway,,nice emtry dear..,,i like !
gmbo pon comel2 je..ehehe.=)

Aimie Lieyana said...

giler comel dak yang pakai baju pink tu hihii..
err saya macam tergolong dalam kategori yg pertama tu jer..ayookkk..

Misz Jenny said...

bleh tahan gak kak yan membebel...
kih3...

kak yan, kepsi tu apo?? tak pnah dgr pom

haslinda said...

yup.betol tu.kte x suke org yg suke buang smph,merata2...sampah masyarakat betol la...

Jay said...

adoiyai..betul tu..cek pun pikiaq camna depa boleh buat laghu tu.Cek pun xpaham dengan sikap depa ni..

Arif Azmi said...

Gossip paling best!! :P.. HAHA

.m y z. said...

paling tak suka orang buang sampah merata-rata! apa ingat ada pekerja DBKL duk angkut smpah, so sesuka hati lah nak buang kat mne2 pun? grrr tak paham betullah. erk emo pulak. hehe :P

Hayati Hamzah said...

alamak terasa lah gosip berjemaah ni :((
makan pun terasa jugak :((
cik yan nak perli saya ke :((
HAHA

Hayati Hamzah said...

tapi saya tak buang sampah merata. oh selamat ;)

kAmi dAn mEreKa said...

sebab tu orang dulu2 jarang dapat penyakit,
sebab makanan dorang tak bnyak kolestrol,
kot lah, hehe ;)

Rtp Farra Arisha said...

ewah wah wah. entry ni paling cool yg pernah arisha baca. suka suka! tapi bab makan2 tu kengkadang arisha tak control sgt sbb because i'm a food loverrrr! kuikui ^^

lemongrassbeam said...

haaa... tu dia bila cik yan memerhati.
betul la tu.. sama² la kita ingt mengingati. hmmm

Scya Lollita said...

BTOL2 . lg2 jage ank org . huii , ape dye nak sume kne bg pdhal kte dah kontrol mkn dia . kdg2 tension gak -.-

phee ungu said...

: saya suka makan kepsi :P memng org zaman skrg suka sgt mkan mcm tu , tmasuk laa org :')

shahjiehan said...

setuju!! hahahha


ermmm..jap2.. anuarhadi tu bf ke? hehehhe

harrazdani said...

nak tambah satu lagi, hasad dan dengki....

Rozuan Ismail said...

orang kita ni terlam-pau mewah.makanan banyak.

azalia hjsalleh said...

kita adalah contoh org berbudaya 1 ;(

Chempaka Sari said...

yang sampah tu la paling aku menyampah, tu yang paling menyusahkan orang ramai, Kau nak gemuk sik makan, kau nk dosa asik ngumpat xpe lagi. Klu buang sampah kau pakai mercerdis pun aku nak je calar kereta kau.. geram hehe

tokwan muda said...

hahahaha yeay yeay.....memang betuuullll lawak r ulasan tuan pengulas.....hahaahah

HALIM said...

Rajin nye Yan buat survey seluruh Malaysia..hehehe ^_^

Manja (let it be my sweet name) said...

betul tu org yang bergosip mentality dia org rendah..

CikHaniBhulat said...

amboi, sehari xupdate....dpt update berleter ye yan....budaya mkn tu skong...dak2 skrg kalo mkn xengat nya..pastu demand tinggi..nak kepsi, mcd je..yang smpah skong..kalo buang yg kecik2 xpew gak..tp kalo dah sebedar alam...mlampau la tu kan.. =)

ABU said...

sngt setuju dgn semua di atas..
makan non stop..asyik mengunyah jak..hahha...
kuat makan cam aku hahaha..

budaya buang sampah merata rata paling aku benci!! ciss!!
*tetiba emo ahahaha

Reen Rostarizam said...

yang bergosip paling best..hua hua hua xp

Nini Hartini said...

akak orang korea jadi takde sikap2 org malaysia ni.

akak x kuat makan sbb tu badan 40kg je.

akak x suke bergossip sbb akak bukan artis. kehkeh

akak akan hon org malaysia yg campak sampah dari kereta. Lantak kau nak marah ke hape, xde sivik pny org. mmg akk hon je kalau nampak.

sekian.

raihana said...

yup betol tu..
budaya buang sampah yang paling mencik skali..
pdhal papan tanda jangan n\buang sampah tu dah ade..
tngok2 kat bwh tu berlmbak sampah..
eeeee

M Fizan said...

izyan, sy dh merantau merata ceruk blog lar cri entri yg mnarik hti dan unik..xde stu pun..jujo ckp..smpai sini jer nmpk entri nie..tajuk interesting, detail menarik..nice blogger..keep blogging...

klau sudi, follow me back :
http://nazlifestory.blogspot.com
:)

angkasa said...

ya xhbs2 dgn anwarhadi pa tah tu.wee kk yan kena tmbh lagi.rkyt msia suka mmmbzir.sbb msia kan aman.rkyt hdup snng so suka2 ja mmbzir air,etc.

♥sophie♥ said...

yup betul tu yan (':
obesiti dikalangan kanak2 di malaysia da meningkat kn ? teruk lahh

cikmudatoxin said...

monyet pandai bace signboard ke ? hehe

Shiro Petta Petto said...

haha.... yan... mana dapat idea... giler laa... post kau dah makin improve... you'll be a great blogger soon... apa lagi... belanja laa subway... hehe... joke... XP

Bird Fizousz said...

yup, mmg btul..budaya 0rg malaysia yg x bleh nk buang..mcm bird pun, tabiat first tu x bleh elak la..hahaha..;)

msredcheesecake said...

cik izyan,
slalu buat yg no 1 n 2.tak tau da camner nak kontrol...heheeee

RaraPuing said...

yeaaah malaysia mmg budaya gituwww

http://puingcinta.blogspot.com/

nub said...

buanglah tong sampah merata-rata! harhar

HonEyBuNNy said...

hehe...betul tu..

itu la orang melayu kan...yg kedua tu betul sesangat...bergosippp ja kerja nya...ehheh

Rafi Nilhan said...

tu dah jd tabiat org local.. pfft!

aku? entah laa... hehheee

l a l a , S h a h e i l a said...

Budaya sy makan je byk..hehe

mama comel said...

ahahaha..best entry ni...ada betulnya..org m'sia ni memang tak henti mkn..pngaruh iklan kot kuat..buang sampah rat2 tu lagi satu hal..haiih..pengotor!

mcm ni lah said...

yup betul tu saye setuju juge lah,.. saya follow blog ni :)

SheY PuLL said...

betul itu semua...sagat setuju...:)
ade pulak hidup utk mkn..:P
sy mkn utk idup la ptt nye..:P



JOM singgah blog saya nak... Epul dah giler ngan...

Ain Zulaikha said...

budaya makan da budaya bergosip mmg sangat2lah selalu ada kat budaya seorang pelajar Malaysia.. malam2 kalau tak leh tidur bila lapat terus serang Mcd.. mesti jugak nak makanan segerakan.. hahahhaha lepas tu kalau ada tak puas hati dengan kawan mula lah nak mengumpat ya

peep said...

hasad dengki pon budaya org malaysia gak.. haha xleh tgk org sng, byk yg ak sndiri alami mostly dlm bisnes.. grrrr..

ferra said...

biasa lah tu. mknan kat mesia kan banyak. dunia makanan kotttt. segala mknan ada. mlm2 pon ada roti canai kot. hebattt lah

cik ery said...

betoi2..

tapi part makan tu tak dak gambaq len ek..mekdi my faveret :)

tapi memang tak elok la kan mkn slalu..mkn time duet rase terlebeh je.hehe

amir aizat said...

mmg btul pun,hehe

ïêmå å¢klê§ said...

tanda buang sampah 2 mmg terbaekkk dari ladang...

anGah said...

tudiaa... dassayaatt

Bella Ayub said...

hahahaha.. budaya yang tak sudah sudah ekk yan.. tu la. orang mesia memang mewah dengan makanan.. dats y ramai penduduk yang obes.. diingatkan juga bersenam adalah wajib untuk stabilkan balik apa yang dah dimakan.. bout gosip no komen lah.. :P

|| A Lady Named .. Yantiey || said...

yeah...budaya no 2 n 3 sgt la wujud...

LINDAHERY said...

bile nk taw pemenang contest ek?? dah tlepas pandang ke saya ni?? huhu... dah lama tak online..blurr kejap .. :)

alia zarfullah said...

Budaya 1 tu I suka. sebab i suka makann. nasib badan tak naik.

*panjang jugak entry u ni. hehe

MyMye MyMya said...

Waaaa...mslh yea mlysia nie byk makanan best2...hehehe

miss.Addin said...

wah panjang nya dia membebel :)

biasa la kan budaya yang macam dah jadi sebati dalam diri . subhanallah

miss.Addin said...

wah panjang nya dia membebel :)

biasa la kan budaya yang macam dah jadi sebati dalam diri . subhanallah

Silent said...

betul ah.

zulfitry.com said...

haha..aku ni x berkira pasal makanan..kalau mahal pun..tapi sedap..memang aku beli..kadang2..malam lapar..kuar 3-4 pagi cari makanan kat mapley..haha..





http://zulfitry.com

shereena said...

s0k0ng!yg psl sampah 2,xtau la cmna nak bg nasihat lg..susa sgt ke nak buang dlm tong smpah..haish....