Thursday, May 26, 2011

Segmen bersama Ustazah

Hello everyone !
Peace be with you guys (:

p/s :auto publish entry.komen banyak2 biar bila yan bukak nanti,rasa macam happy bukan kepalang.haha.keep on reading guys

Kau tau apa tu bala ? bukan bala tentera puak garuda yang jahat dalam hikayat merong mahawangsa tu.dakk aiih.bukan jugak " hey,kau ni pembawa bala tau.pembawa sial.tak setaraf dengan keluarga kitorang." alaa,macam skrip dalam drama melayu.pastu si perempuan kene sepak terajang,last last kawen jugak dengan hero.cuba cerita je yang diorang ni akan kawen jugak,tayah tunggu sampai seratusenampuloh episod.wakaka."buat cerita sendiri lah weyh kalau nak habis cepat.boo~boo~ " okay okay.fine.tak kutuk dah T_T

entry kali ni yan bukanlah nak discuss pasal bala tentera atau balasundram a/l putumayam yang makan racun tikus sebab ditinggalkan gelpren.tapi yan nak komen sikit satu ayat yang yan jumpa dalam satu blog ni.dia komen pasal bencana.pung pang pung pang.tapi satu part ni macam okay,fine.i need to make it clear.

kalau kucing kau berpura2 menjadi pikachu yang hebat sedangkan kau pening kepala mencari mana kucing kau tu,tu pon nama dia ujian dan dugaan jugak.eyh,boleh masuk ke ? haha (':

"if there is a god,why does he let natural disaster like the landslide happen?or is this divine punishment?why does god allow suffering?"

der der,leklu der.jangan gelabah sangat nak marah2.kalau tuhan tade,lu pon tak dapat nak tulis blog.so,as my opinion,the fact is that,god has made natural laws as a sort of trial,for testing mankind on how they react.hidup ni mestilah ada dugaannya kan.even kalau kau tengok drama2 melayu pon ada klimaks,ada ujian semua.so,the only way to get thru of it properly is by remain steadfast and put our full trust in God.automatically kau akan rapat dengan tuhan.pastu tadelah nak meroyan royan nangis kenapa aku kene ujian,nape bedah dan kiah terselamat ?

tanah runtuh kat hulu langat.kesian kan ? tolonglah cakap kesian jugak.

kadang2 tu,disaster atau bala semua ni because of us jugak.contoh kalau kau tengok baik2 lah,kenapa tsunami besar dulu kat acheh ?sebab acheh dulu kan suka bergaduh sesama sedare sendiri.so,kalau kau nak kenduri,pastu sedara kau gaduh2 pasal lauk apa nak buat untuk kenduri,baik nasihat diorang.takut kena tsunami lak.haha.when mankind is starts to move far away from god,god choose to warn us through his punishment to make sure man will turn to god at times of needs and despair.so,hang jangan nak dok kalut berlagak dengan tuhan naa.ingat sikit.hang tu nampak kecikk ja kat tuhan even berat hang 190 kg.

so,please people,believe that it is now up to mankind to stop their evil ways and turn to following god's ways and maybe the divine punishments can be prevented.if not,these naturals disasters will continue and us most probably destroy ourselves in the next world war.so,sebenarnya,semuanya terletak pada diri kita sendiri.contoh kalau hang pukui orang,agak2 polis nak usap2 kepala hang,pastu belanja hang cendoi pulut ka atas kesalahan hang tu ?macam tu jugak dengan Allah.cumanya,Allah ni jauh lagi pemaaf.so,cheers ! (:

42 comments:

sergeant keroro said...

yup,setuju! =)

Misz Jenny said...

sy sokong entri ni ustazah!!

Cik Puan Izan❤ said...

suka entry ni...^^

Faez Rusni said...

Allah tidak akn membebankan seseorang itu melainkan dia mampu utk menanggungnya...

Allah juga tidak akn mengubah naseb sesuatu kaum itu melainkan mereka sendiri yang mengubahnya..


Jangan main ckap je..pkir dulu,,ish2...

BuDaK PeGheLiH said...

sokong ustazah!! hehehehe..

klu budak2 ada ustazah camni syok la dorang :p

Maya Lisa said...

pika pika pika chuuuuuuuu !

Jay said...

betul tu yan..mmg semua perkara yg terjadi berkaitan dgn manusia.Kitalah tu....
Allah nak menyedarkan kita dgn kejadian-kejadian yang terjadi..cuma manusia sahaja yg membutakan akal dan fikiran untuk berfikir setiap kejadian yg terjadi adalah peringatan dari allah s.w.t


Jadi kita bukalah akal dan fikiran kita semua.Renungkan kejadian2 yg terjadi dalam dunia ini...

IzwanNie Eynia said...

aii loike!! Allah itu maha pengampun...

Liyana Lunia said...

saya setuju dengan pendapat ustazah , lagi satu dorg kene kan la pikachu tu, nnt die bls lg teruk HUUUU

hanafarhana said...

good entry!! keep it up izyan. love to read your post:)

miss nana said...

salam..anda di review di http://missnanaindahouse.blogspot.com/2011/05/review-blogger-bersekolah.html :)
tahniahh!!

daddyzkool said...

nice one...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

setiap yg berlaku ada hikmahnya..mereka yg dipilih Allah utk terkorban dalam apa-apa tragedi itu sudah ketentuannya sbb yg hidup pasti akan mati cuma cara lain-lain..

harrazdani said...

setuju... setiap kerosakan di bumi dan di laut adalah angkara tangan2 manusia itu sendiri......

msredcheesecake said...

YE LA CIK IZYAN,
KAN BALA DAN DUGAAN TU BUAT MANUSIA JADI LEBIG KUAT DAN BERPENGETAHUAN....SEE IT FROM THE POSITIVE SIDE TOO...JGN TENGOK NEGATIVE JE...BURUK JADIKAN IKTIBAR...BAIK JADI KAN PELAJARAN...

ieqa said...

Betul tu Ustazah Yan.
Skrg dh bnyk malapetaka bencana alam yg jadi kat dunia.
Org kate, dunia akhir zaman.
Wallahualam, nauzzubillah.
Jauhilah perkara mungkar, banyakkan amalan baik pd Allah.
InsyaAllah, semua baik2 je :)

Iera Lollies said...

wah,syarahan ustazah yer..
setuju abez dgn pe yg kak yan ckp !
hehe :)

Syimir said...

dunia nie tade harga bagi Allah s.w.t.

CikHaniBhulat said...

nice entry yan...like sgt2...psl tnh runtuh tu...ksian kn... =(

HALIM said...

Good job Ustazah Yan!!!

k e y r i said...

yup, gree with this entry. great job indeed ustazah izyan, esok hang tolong bg ceramah kt adik2 aku pulak ye.. haha :D

k e y r i said...

*agree

Wani said...

hurmm . betul tu ~

eLLa said...

yup..nice r..
mmg tuhan nak bagi ujian..supaya kite selalu beringat..

Reen Rostarizam said...

ustazah yan..setuju sgt dengan ustazah.. :D

Hayati Hamzah said...

hey gelabah tol spe ckp cmtu . ustazah , nun mati bertemu wau ape hukum tajwidnya ?
*pangg

kiwi said...

nice entry..jap kucing tu hidup ke??ke patung??comel sgt ^^

Emma said...

wow..terserlah bakat keustazahan yan kat sini..huhu..
nice entry yan.. :)

Izyan Masri said...

SERGEANT KORORO:waah.thanks setuju ye :D

Izyan Masri said...

misz jenny:anak murid ustajah yang sorang ni wajib sokong :D

Izyan Masri said...

cik puan izan:thanks kak izan :D

Izyan Masri said...

faez rusni:kan kan ?tape hape je yang ckp tu :D

Izyan Masri said...

budak penghelih :tu lah pasai.sonok anak murid ustajah :D

Izyan Masri said...

maya lisa:comel kan pika pika chuuuu tu ;p

Izyan Masri said...

jay:sokong sangat dnegan ayat jay tu :D

Izyan Masri said...

izwannie eynia:betul.Allah maha pengampun :D

Izyan Masri said...

liyana lunia:kihkih.amboii.tak boleh tak boleh.kesian pikachuu :D

Izyan Masri said...

hanafarhana:thanks alot dear ^^

Izyan Masri said...

miss nana:thanks alottt :D

chemay said...

setuju.
:)

kAmi dAn mEreKa said...

mesti ada hikmahnya semua kejadian tu, Allah tak jadi kan semua tu sia2, :)

yqnq ellyana said...

betul tuh,same2 kita doa dan tlog ape yg patut utk mereka :)

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, May 26, 2011

Segmen bersama Ustazah

Hello everyone !
Peace be with you guys (:

p/s :auto publish entry.komen banyak2 biar bila yan bukak nanti,rasa macam happy bukan kepalang.haha.keep on reading guys

Kau tau apa tu bala ? bukan bala tentera puak garuda yang jahat dalam hikayat merong mahawangsa tu.dakk aiih.bukan jugak " hey,kau ni pembawa bala tau.pembawa sial.tak setaraf dengan keluarga kitorang." alaa,macam skrip dalam drama melayu.pastu si perempuan kene sepak terajang,last last kawen jugak dengan hero.cuba cerita je yang diorang ni akan kawen jugak,tayah tunggu sampai seratusenampuloh episod.wakaka."buat cerita sendiri lah weyh kalau nak habis cepat.boo~boo~ " okay okay.fine.tak kutuk dah T_T

entry kali ni yan bukanlah nak discuss pasal bala tentera atau balasundram a/l putumayam yang makan racun tikus sebab ditinggalkan gelpren.tapi yan nak komen sikit satu ayat yang yan jumpa dalam satu blog ni.dia komen pasal bencana.pung pang pung pang.tapi satu part ni macam okay,fine.i need to make it clear.

kalau kucing kau berpura2 menjadi pikachu yang hebat sedangkan kau pening kepala mencari mana kucing kau tu,tu pon nama dia ujian dan dugaan jugak.eyh,boleh masuk ke ? haha (':

"if there is a god,why does he let natural disaster like the landslide happen?or is this divine punishment?why does god allow suffering?"

der der,leklu der.jangan gelabah sangat nak marah2.kalau tuhan tade,lu pon tak dapat nak tulis blog.so,as my opinion,the fact is that,god has made natural laws as a sort of trial,for testing mankind on how they react.hidup ni mestilah ada dugaannya kan.even kalau kau tengok drama2 melayu pon ada klimaks,ada ujian semua.so,the only way to get thru of it properly is by remain steadfast and put our full trust in God.automatically kau akan rapat dengan tuhan.pastu tadelah nak meroyan royan nangis kenapa aku kene ujian,nape bedah dan kiah terselamat ?

tanah runtuh kat hulu langat.kesian kan ? tolonglah cakap kesian jugak.

kadang2 tu,disaster atau bala semua ni because of us jugak.contoh kalau kau tengok baik2 lah,kenapa tsunami besar dulu kat acheh ?sebab acheh dulu kan suka bergaduh sesama sedare sendiri.so,kalau kau nak kenduri,pastu sedara kau gaduh2 pasal lauk apa nak buat untuk kenduri,baik nasihat diorang.takut kena tsunami lak.haha.when mankind is starts to move far away from god,god choose to warn us through his punishment to make sure man will turn to god at times of needs and despair.so,hang jangan nak dok kalut berlagak dengan tuhan naa.ingat sikit.hang tu nampak kecikk ja kat tuhan even berat hang 190 kg.

so,please people,believe that it is now up to mankind to stop their evil ways and turn to following god's ways and maybe the divine punishments can be prevented.if not,these naturals disasters will continue and us most probably destroy ourselves in the next world war.so,sebenarnya,semuanya terletak pada diri kita sendiri.contoh kalau hang pukui orang,agak2 polis nak usap2 kepala hang,pastu belanja hang cendoi pulut ka atas kesalahan hang tu ?macam tu jugak dengan Allah.cumanya,Allah ni jauh lagi pemaaf.so,cheers ! (:

42 comments:

sergeant keroro said...

yup,setuju! =)

Misz Jenny said...

sy sokong entri ni ustazah!!

Cik Puan Izan❤ said...

suka entry ni...^^

Faez Rusni said...

Allah tidak akn membebankan seseorang itu melainkan dia mampu utk menanggungnya...

Allah juga tidak akn mengubah naseb sesuatu kaum itu melainkan mereka sendiri yang mengubahnya..


Jangan main ckap je..pkir dulu,,ish2...

BuDaK PeGheLiH said...

sokong ustazah!! hehehehe..

klu budak2 ada ustazah camni syok la dorang :p

Maya Lisa said...

pika pika pika chuuuuuuuu !

Jay said...

betul tu yan..mmg semua perkara yg terjadi berkaitan dgn manusia.Kitalah tu....
Allah nak menyedarkan kita dgn kejadian-kejadian yang terjadi..cuma manusia sahaja yg membutakan akal dan fikiran untuk berfikir setiap kejadian yg terjadi adalah peringatan dari allah s.w.t


Jadi kita bukalah akal dan fikiran kita semua.Renungkan kejadian2 yg terjadi dalam dunia ini...

IzwanNie Eynia said...

aii loike!! Allah itu maha pengampun...

Liyana Lunia said...

saya setuju dengan pendapat ustazah , lagi satu dorg kene kan la pikachu tu, nnt die bls lg teruk HUUUU

hanafarhana said...

good entry!! keep it up izyan. love to read your post:)

miss nana said...

salam..anda di review di http://missnanaindahouse.blogspot.com/2011/05/review-blogger-bersekolah.html :)
tahniahh!!

daddyzkool said...

nice one...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

setiap yg berlaku ada hikmahnya..mereka yg dipilih Allah utk terkorban dalam apa-apa tragedi itu sudah ketentuannya sbb yg hidup pasti akan mati cuma cara lain-lain..

harrazdani said...

setuju... setiap kerosakan di bumi dan di laut adalah angkara tangan2 manusia itu sendiri......

msredcheesecake said...

YE LA CIK IZYAN,
KAN BALA DAN DUGAAN TU BUAT MANUSIA JADI LEBIG KUAT DAN BERPENGETAHUAN....SEE IT FROM THE POSITIVE SIDE TOO...JGN TENGOK NEGATIVE JE...BURUK JADIKAN IKTIBAR...BAIK JADI KAN PELAJARAN...

ieqa said...

Betul tu Ustazah Yan.
Skrg dh bnyk malapetaka bencana alam yg jadi kat dunia.
Org kate, dunia akhir zaman.
Wallahualam, nauzzubillah.
Jauhilah perkara mungkar, banyakkan amalan baik pd Allah.
InsyaAllah, semua baik2 je :)

Iera Lollies said...

wah,syarahan ustazah yer..
setuju abez dgn pe yg kak yan ckp !
hehe :)

Syimir said...

dunia nie tade harga bagi Allah s.w.t.

CikHaniBhulat said...

nice entry yan...like sgt2...psl tnh runtuh tu...ksian kn... =(

HALIM said...

Good job Ustazah Yan!!!

k e y r i said...

yup, gree with this entry. great job indeed ustazah izyan, esok hang tolong bg ceramah kt adik2 aku pulak ye.. haha :D

k e y r i said...

*agree

Wani said...

hurmm . betul tu ~

eLLa said...

yup..nice r..
mmg tuhan nak bagi ujian..supaya kite selalu beringat..

Reen Rostarizam said...

ustazah yan..setuju sgt dengan ustazah.. :D

Hayati Hamzah said...

hey gelabah tol spe ckp cmtu . ustazah , nun mati bertemu wau ape hukum tajwidnya ?
*pangg

kiwi said...

nice entry..jap kucing tu hidup ke??ke patung??comel sgt ^^

Emma said...

wow..terserlah bakat keustazahan yan kat sini..huhu..
nice entry yan.. :)

Izyan Masri said...

SERGEANT KORORO:waah.thanks setuju ye :D

Izyan Masri said...

misz jenny:anak murid ustajah yang sorang ni wajib sokong :D

Izyan Masri said...

cik puan izan:thanks kak izan :D

Izyan Masri said...

faez rusni:kan kan ?tape hape je yang ckp tu :D

Izyan Masri said...

budak penghelih :tu lah pasai.sonok anak murid ustajah :D

Izyan Masri said...

maya lisa:comel kan pika pika chuuuu tu ;p

Izyan Masri said...

jay:sokong sangat dnegan ayat jay tu :D

Izyan Masri said...

izwannie eynia:betul.Allah maha pengampun :D

Izyan Masri said...

liyana lunia:kihkih.amboii.tak boleh tak boleh.kesian pikachuu :D

Izyan Masri said...

hanafarhana:thanks alot dear ^^

Izyan Masri said...

miss nana:thanks alottt :D

chemay said...

setuju.
:)

kAmi dAn mEreKa said...

mesti ada hikmahnya semua kejadian tu, Allah tak jadi kan semua tu sia2, :)

yqnq ellyana said...

betul tuh,same2 kita doa dan tlog ape yg patut utk mereka :)