Monday, August 08, 2011

ADEKAH INI LAWAK??

Hello lovelies!
Peace be with you guys (:

pernah tak korang pegi ke bazar ramadhan dengan gembira sambil berkata dalam hati "seronoknya bulan pose ni dapat aku jimat duit sikit sebab tak makan banyak.dapat aa menabung pastu beli iphone 4 dengan macbook 2,3 biji."pastu tanpa berpikir panjang sebab penat puasa,korang terus pegi gerai yang selalu korang beli kuih time bulan bukan puasa.tapi terkejut sebab...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

kuih daripada 30 sen hari biasa dah jadi 60 sen bila bulan puasa!makcik yang jual sama!jenis kuih pon sama!adekah ini lawak???

itulah yang yan alami pada hari sabtu lepas.yan pegi bazar ramadhan punyalah happy.memang tak pandang krii kanan dah.dalam kepala ni memang nampak kuih je.yan pon terus pegi gerai makcik yang selalu mak suruh beli kuih time petang2 dulu.tapi kali ni sebabkan bulan puasa,so berazam nak beli lebih sikit biar dapat menampung tahap kelaparan dan kebuluran sejak pagi.sampai2 je terus yan cakap,"makcik,nak cucur badak 5,kuih badak berendam 5."

tiba2 wa tersentap bro bila tengok papan tanda "SEMUA KUIH 60 SEN." fuyooh.

"makcik.itu hali wa datang kedai lu sebelum puasa balu 30 sen satu biji,ini hali lu sudah kasi naik sampai 60 sen ka?kalau ini macam,lengchui sama lengchai jugak talak mau beli ouh."

makan karipap jelah petang ni.tacing aa.wuwuwuwu T_T

dulu beli badak berendam dengan cucur badak 30 sen sebiji hari ni dah 60 sen,adekah pada bulan pose tahun depan akan jadi 1 ringgit sebiji?misteri sungguh.dah aa guna nama badak.mesti badak2 sedunia akan rasa marah dan teraniaya sebab makcik ni guna nama dia buat kuih pastu jual mahal2,at last everyone marah2 makcik tu sambil menyebut2 nama badak yang tak berdosa tu sekali.kesian bukan?(':

so,in my opinion lah kan,makcik2 dan pakcik2 sedunia yang sedang jual makanan kat bazar ramadhan ni,carilah rezeki in a right way.tak kaya mana pon kalau naikkan harga sampai 2 times higher than usually sebab nobody will buy yours except kalau kuih anda sedap tahap jilat jari tak cukup jari jilat kaki sekali.(': oklah.nak pegi cari makcik jual kuih yang lain ni.so,cheers! (:

34 comments:

Jay said...

sabo je lah Yan..bukan kat sana je...kat sini pun lebih kurang...semua harga naik...tu yang malas nka g bazaar..Jay setakat ni alhamdulillah tak pegi lagi bazar...bebuka masak sendiri je..hehehe:)

Kyra said...

mak ai berpadala la nak naek harga koi pon..mahai betol

Phat said...

wah mahal nya..di kuantan ni..ada gak yang mahal tapi x samapi la 60 sen..40 sen ke 50 sen je sebiji..tu pun masih ada gerai yg jual 3 singgit lagi...sabar je la cik yan ye...

http://phatthegreat.blogspot.com/2011/08/segmen-ramadhan-jejaka-terhangat.html

apik's said...

kejam mkcik tu!

MisS HoNeY said...

yaa..semua bnda dh mhai skrg..baik wat sndri ja bila trasa nak mkn :)

H.J said...

tak baik woo buat macam tu..tak de skill niaga yang bijak tu

Muhammad Ferdaus Zulkifli said...

memang pown..diorang ingat bulan puasa bulan naikkan harga ke apa..ciss

sergeant keroro said...

cari yang lain jela camtu XD

haslinda said...

mak ai mahal nye. makcik tu taruk emas ke dlm kuih tu??? errrr...

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

ishk² melampau naiknyer pun..tapi biasalah brg pun dah naik harga tapi klau sebelum nie murah tetibe mahal nk kaya cepat kot hehe

rara pinkmafia said...

60sen?kat mana tu yg 60sen?

cheqwa said...

huish,dahsat jugak kenaikan harga yang yan alami..kekekeke.xpe,posa2 ni kite sabo bebanyak yekk....hihi.selamat berbuka yan ^_^

darkrose~ said...

hahahaha~ ayat badak seduani marah tu yang tak leh blah tu dik~:) kelakar lah kamu!;) skali lagi..suke tgok video kamu!;) heee:D

Faez Rusni said...

aku jimat habis bulan puase nie..kuih pon xyah susah2 nak g beli..percuma semuanya..

yan..harge tepung naik..tula pasal..

Shiro Petta Petto said...

suruh makcik tu letak gambar kuih yang sama... letak harga sebelum dengan harga selepas... tengok ada beza ke tak... hahaha...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

makanan kt PARAM mmg naik harga lah yan..

Anonymous said...

bazaar mana tu yan,bazar yg dekat Arked Man tu ke???heee,tak patot betul mkcik tu,pasni boikot la mkcik tu..jgn beli kt dia dah tau !!!:)

Asyila Zainuddin said...

bazar mane tu?? kite duk beli 3 serinngit je.. ngee..

hanabunga said...

tudia tudiaaa double price tu kakyan.takpa kita ada hak sbg pengguna boleh report.kalau nak senang pergi ja beli kat gerai lain.

phee ungu said...

: gila kau . naik sampai double kot . ta patut betul laa , kat kl pun still 40sen je . buat aduan rakyat je yan :P

Amirul Amin said...

badak tu berendam lama sgt kot

Cinoi said...

Makan darah betul peniaga sekarang. Haritu jumpa dekat sini 70sen sebijik hokayyy.

sifu im said...

harga sekang smua dh naik menjunam

siti kektus said...

maai. cekik darah nya. naik 2 kali ganda tu yan. kalau kite mmg tak kan beli dah. reject mck tu. ;)

zella y said...

amboi....
harga naik mendadak...
uisshhhh...xtau la pniaga skrg..,nk untung pon xagak2 ltk price...
bazar ramadhan xlama lg same price ngan mkn kat hotel!

farmys said...

GORENG CEKODOK JE LA..

JIMAT DAN SODAP OOO..

CikHaniBhulat said...

boikot makcik tu yan...jgn beli dah kat dia..hani tahu makcik yg mana 1...sbb beli kuih kat dia sebijik 60sen, mak cik lain 3 rm1...

Heidi Shafiq said...

tumbuk je perut makcik tu.. :P

merahitujambu said...

biasa laa tu..diorg pakat2 cari duit raya la tu

eienrazak said...

hehe nak cari duit lebih buat beli baju raya la tuu :D

Rtp Farra Arisha said...

bulan puasa laah semua penjual ada chance untuk naikkan harga barang/makanan mereka jual cause they know anybody will buy theirs too ;)
cheers.
selamat menyambut ramadhan.
*terasa nak makan karipap plak.

misz sheyla said...

chaittt..bazaar mane tu???kasi boikot..rege nak mahal aje...

ieqa said...

Hohoii kat Kuantan pun dah naik harga.
Dulu 4 biji singgit, skrg 3 biji singgit.
sob sobbs

Abang Stalker said...

hahah..dasat gle mendadak naik..mgkn makcik tu da pindah rmh.jarak antara rmh dgn bazar ramdhan agk jauh.jd dia kira sume skli dgn duit myk kete dia. :D

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, August 08, 2011

ADEKAH INI LAWAK??

Hello lovelies!
Peace be with you guys (:

pernah tak korang pegi ke bazar ramadhan dengan gembira sambil berkata dalam hati "seronoknya bulan pose ni dapat aku jimat duit sikit sebab tak makan banyak.dapat aa menabung pastu beli iphone 4 dengan macbook 2,3 biji."pastu tanpa berpikir panjang sebab penat puasa,korang terus pegi gerai yang selalu korang beli kuih time bulan bukan puasa.tapi terkejut sebab...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

kuih daripada 30 sen hari biasa dah jadi 60 sen bila bulan puasa!makcik yang jual sama!jenis kuih pon sama!adekah ini lawak???

itulah yang yan alami pada hari sabtu lepas.yan pegi bazar ramadhan punyalah happy.memang tak pandang krii kanan dah.dalam kepala ni memang nampak kuih je.yan pon terus pegi gerai makcik yang selalu mak suruh beli kuih time petang2 dulu.tapi kali ni sebabkan bulan puasa,so berazam nak beli lebih sikit biar dapat menampung tahap kelaparan dan kebuluran sejak pagi.sampai2 je terus yan cakap,"makcik,nak cucur badak 5,kuih badak berendam 5."

tiba2 wa tersentap bro bila tengok papan tanda "SEMUA KUIH 60 SEN." fuyooh.

"makcik.itu hali wa datang kedai lu sebelum puasa balu 30 sen satu biji,ini hali lu sudah kasi naik sampai 60 sen ka?kalau ini macam,lengchui sama lengchai jugak talak mau beli ouh."

makan karipap jelah petang ni.tacing aa.wuwuwuwu T_T

dulu beli badak berendam dengan cucur badak 30 sen sebiji hari ni dah 60 sen,adekah pada bulan pose tahun depan akan jadi 1 ringgit sebiji?misteri sungguh.dah aa guna nama badak.mesti badak2 sedunia akan rasa marah dan teraniaya sebab makcik ni guna nama dia buat kuih pastu jual mahal2,at last everyone marah2 makcik tu sambil menyebut2 nama badak yang tak berdosa tu sekali.kesian bukan?(':

so,in my opinion lah kan,makcik2 dan pakcik2 sedunia yang sedang jual makanan kat bazar ramadhan ni,carilah rezeki in a right way.tak kaya mana pon kalau naikkan harga sampai 2 times higher than usually sebab nobody will buy yours except kalau kuih anda sedap tahap jilat jari tak cukup jari jilat kaki sekali.(': oklah.nak pegi cari makcik jual kuih yang lain ni.so,cheers! (:

34 comments:

Jay said...

sabo je lah Yan..bukan kat sana je...kat sini pun lebih kurang...semua harga naik...tu yang malas nka g bazaar..Jay setakat ni alhamdulillah tak pegi lagi bazar...bebuka masak sendiri je..hehehe:)

Kyra said...

mak ai berpadala la nak naek harga koi pon..mahai betol

Phat said...

wah mahal nya..di kuantan ni..ada gak yang mahal tapi x samapi la 60 sen..40 sen ke 50 sen je sebiji..tu pun masih ada gerai yg jual 3 singgit lagi...sabar je la cik yan ye...

http://phatthegreat.blogspot.com/2011/08/segmen-ramadhan-jejaka-terhangat.html

apik's said...

kejam mkcik tu!

MisS HoNeY said...

yaa..semua bnda dh mhai skrg..baik wat sndri ja bila trasa nak mkn :)

H.J said...

tak baik woo buat macam tu..tak de skill niaga yang bijak tu

Muhammad Ferdaus Zulkifli said...

memang pown..diorang ingat bulan puasa bulan naikkan harga ke apa..ciss

sergeant keroro said...

cari yang lain jela camtu XD

haslinda said...

mak ai mahal nye. makcik tu taruk emas ke dlm kuih tu??? errrr...

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

ishk² melampau naiknyer pun..tapi biasalah brg pun dah naik harga tapi klau sebelum nie murah tetibe mahal nk kaya cepat kot hehe

rara pinkmafia said...

60sen?kat mana tu yg 60sen?

cheqwa said...

huish,dahsat jugak kenaikan harga yang yan alami..kekekeke.xpe,posa2 ni kite sabo bebanyak yekk....hihi.selamat berbuka yan ^_^

darkrose~ said...

hahahaha~ ayat badak seduani marah tu yang tak leh blah tu dik~:) kelakar lah kamu!;) skali lagi..suke tgok video kamu!;) heee:D

Faez Rusni said...

aku jimat habis bulan puase nie..kuih pon xyah susah2 nak g beli..percuma semuanya..

yan..harge tepung naik..tula pasal..

Shiro Petta Petto said...

suruh makcik tu letak gambar kuih yang sama... letak harga sebelum dengan harga selepas... tengok ada beza ke tak... hahaha...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

makanan kt PARAM mmg naik harga lah yan..

Anonymous said...

bazaar mana tu yan,bazar yg dekat Arked Man tu ke???heee,tak patot betul mkcik tu,pasni boikot la mkcik tu..jgn beli kt dia dah tau !!!:)

Asyila Zainuddin said...

bazar mane tu?? kite duk beli 3 serinngit je.. ngee..

hanabunga said...

tudia tudiaaa double price tu kakyan.takpa kita ada hak sbg pengguna boleh report.kalau nak senang pergi ja beli kat gerai lain.

phee ungu said...

: gila kau . naik sampai double kot . ta patut betul laa , kat kl pun still 40sen je . buat aduan rakyat je yan :P

Amirul Amin said...

badak tu berendam lama sgt kot

Cinoi said...

Makan darah betul peniaga sekarang. Haritu jumpa dekat sini 70sen sebijik hokayyy.

sifu im said...

harga sekang smua dh naik menjunam

siti kektus said...

maai. cekik darah nya. naik 2 kali ganda tu yan. kalau kite mmg tak kan beli dah. reject mck tu. ;)

zella y said...

amboi....
harga naik mendadak...
uisshhhh...xtau la pniaga skrg..,nk untung pon xagak2 ltk price...
bazar ramadhan xlama lg same price ngan mkn kat hotel!

farmys said...

GORENG CEKODOK JE LA..

JIMAT DAN SODAP OOO..

CikHaniBhulat said...

boikot makcik tu yan...jgn beli dah kat dia..hani tahu makcik yg mana 1...sbb beli kuih kat dia sebijik 60sen, mak cik lain 3 rm1...

Heidi Shafiq said...

tumbuk je perut makcik tu.. :P

merahitujambu said...

biasa laa tu..diorg pakat2 cari duit raya la tu

eienrazak said...

hehe nak cari duit lebih buat beli baju raya la tuu :D

Rtp Farra Arisha said...

bulan puasa laah semua penjual ada chance untuk naikkan harga barang/makanan mereka jual cause they know anybody will buy theirs too ;)
cheers.
selamat menyambut ramadhan.
*terasa nak makan karipap plak.

misz sheyla said...

chaittt..bazaar mane tu???kasi boikot..rege nak mahal aje...

ieqa said...

Hohoii kat Kuantan pun dah naik harga.
Dulu 4 biji singgit, skrg 3 biji singgit.
sob sobbs

Abang Stalker said...

hahah..dasat gle mendadak naik..mgkn makcik tu da pindah rmh.jarak antara rmh dgn bazar ramdhan agk jauh.jd dia kira sume skli dgn duit myk kete dia. :D