Sunday, September 04, 2011

Resipi kegemaran dunia di hari raya

Hello lovelies!
Peace be with you guys (:

hai rakan-rakan yang berada dalam keadaan sihat,tak sihat,buat2 tak sihat,tak sihat tapi tak buat2 dan pelbagai lagi ragam manusia yang tak dapat digambarkan dengan perkataan tapi boleh dengan webcam,camera dslr ataupon camera bb yang tak cantik tu.hai semua! (:

okay,korang nak tau tak bulan puasa hari tu,yan ada beli puding trifle kat bazar ramadhan.sedapnya bukan kepalang.rasa nak sumbat laju2 mengikut tahap kesedapan.tapi harga dia mahal kau tau??satu slice dah rm3.50!!lagi mahal dari nasi kerabu yang paling fames kat bazar tu.tu pon rasa cam nak nangis je bayar.hati rasa berat,tangan rasa kaku,nak ambik purse kat beg rasa ibarat nak pindahkan batu bata,kaki pulak rasa ringan je nak pecut dari gerai tu biar tayah bayar.hahaha.hebat tak pergolakan jiwa demi mendapatkan sesuap puding trifle?wakaka.

oleh itu,yan dah bertekad untuk makan puding trifle tanpa perlu bayar mahal lagi.caranya ialah,marilah kita buat puding trifle sendiri secara beramai2!yukk kita mulakan ibu2 bapak2!peace yaww!

bahan2 untuk buat puding trifle:susu cair,tropica cocktail,tepung kastard,kuning telur,kek swiss roll,esen vanilla,gelatin halal,gula pasir,whipping cream dan jugak sebiji besen besar kaler terang macam kat atas tu.lagi terang lagi bagus,baru semangat nak masak.

lapisan pertama:potong swiss roll kepada beberapa slice ikut sesuka hati nak banyak mana pon,tapi jangan tebal sangat.bubuh dalam bekas kaca atau bekas jernih omakkau.jangan guno bokaih omak orang lain kalau taknak kono sekeh.pastu silalah renjis air dari cocktail biar kek jadi lembap.untuk menambahkan feel waktu renjis tu,bolehlah renjis mcm renjis tepung tawar time org kawen tu.

lapisan kedua:campur susu cair,air,gula,kuning telur dalam periuk dan masak atas api.api mestilah kecik.jangan guna api besar macam pak long busu masak char kuey tiow kat pasar malam pulak.sementara tu bancuh tepung kastard dengan air.Bila mendidih,masukkan bancuhan tepung kastard tadi,Kalau rasa diri gangster dan samseng jalanan,bolehlah pukul dan kacau sampai nampak likat.kacaulah sampai anda gembira.sebelum tu masukkan esen vanila.Bila campuran tadi dah kembang mengalahkan cik siti wan kembang dan hati dah menjadi tenang,sebab terkenangkan yang sabar itu separuh dari iman,bolehlah berhenti memukul.Angkat dan tuangkan keatas lapisan yang pertama tadi.taburkan lagi buah-buahan campuran tadi.

walaweyh.dah siap pon.actually,kena bubuh whipping cream untuk lapisan ketiga,tapi memandangkan tekak ambo ni tekak ore kampong,makan whipping cream jah raso nak muntah,mako,ambo tak suko letak whipping cream segalo tu.bakpo ntah tekak ambo ni.hoknie ambo suko.haha.asal yan lagi poyo dari mek siti salam pantai timur tu ? (':

Baiklah.marilah kita bersama2 buat puding trifle sempena hari raya ni.Balik dari beraya sambil kecewa sebab duit raya kurang dari perancangan,bila bukak fridge, anda akan rasa gembira sebab ada puding trifle yang sejuk.wah rasa ibarat dunia ni anda yang punya.okaylah,selamat mencuba!so,cheers! (:

48 comments:

SofieyAzwa said...

Puding Trifle anda nampak lazat! ;)

al_hakim said...

ok nampak sedap..nak dtg umah la mcm ni..=P

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

hai chef izyan!hahaha ;))sdp ni,nk bt malas.yan la bt kn. :)

Shahirah Zainol said...

emmm sedapnyaaaa.

Ku Azhar said...

aiyoook!!!

JIJI YU said...

biasa je resepi ni kan..

A retarded kitty said...

kenapa ada double post yang sama ek

auny aizie said...

aaaaaa sedapppppp nya weh

cik heroin said...

wah. senang je eh?

entry trbaru:
su Pengharaman Pemakaian Tudung di IPTA & IPTS di Malaysia

Qaseh Izana said...

nmpk sedap jgk ek...hehehe :D

Billa.Bel said...

:)

mahfudzah said...

macam sedap jeee. heee! nk tempah bleyhhh?;p

Shiro Petta Petto said...

yan yan! nak sikit puding... hehehe... XP

CikHaniBhulat said...

menu baru..wajib cuba ni..thanks for sharing yan =]

sergeant keroro said...

yeah!!! suka puding XD

Phat said...

entry ni buat phat lapar la pagi2 ni..hehehe

selamat hari raya

http://phatthegreat.blogspot.com/2011/09/raya-pertama-2011.html

KAMIHIDUP said...

KAMI kembali, hiyargh! Selamat hari raya, maaf zahir dan batin dari KAMI. :)

hanabunga said...

ooemmjayyy sedapnyaaaa!!!tak pernah lagi jumpa puding ni.

Izyan Masri said...

SOFIEYAZWA:HEHE.BUKAN NAMPAK JE.MMG LAZAT PON ;P KIHKIH

Izyan Masri said...

AL-HAKIM:BOLEH2.SILA2.TAPI PUDINGNYA DH HABIS LAH.SEBAB ENTRY LMBAT BUAT XD

Izyan Masri said...

ABANG STALKER:HAISH BOLEH JE.CAKAP JE NAK BERAPA CUP/MANGKUK YAN BUATKAN.KEHKEH XD

Izyan Masri said...

SHAHIRAH ZAINOL:YAWW.MEMANG SEDAP PON ;P

Izyan Masri said...

KU AZHAR:APE YG AIYOKK NYA.HAHA

Izyan Masri said...

JIJI YU:MEMANG BIASA PON.TAK RETI NAK BUAT HEBAT2 ;D

Izyan Masri said...

RETARDED KITTY:TAKTAU.DH LAMA TRY TUKAR TAK BOLEH JUGAK.T_T

Izyan Masri said...

AUNI:BUKAN NAMPAK MCM SEDAP.NI BETUL2 SEDAP ;P

Izyan Masri said...

CIK HEROIN:MEMANG SENANG SGT PON ;D

Izyan Masri said...

QASEH:MMG SEDAP.PATUT TRY ;D

LaLaLovy said...

sedapnya. tapi i tak letak kastard. letak tepung jagung and cheese sikit. i should try this one., ore klate ko ni ?

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

hahaha..kang serang perak bwk 2lori org kmpg bru tahu.semata2 nk mkn puding trifle chef izyan. ;)

zella y said...

sedap!
meh hntar kat sis sket.... ;)

IEQAH said...

wah untunglaaa pandai cipta new resepi..sedapjee nmpk :)

Asyila Zainuddin said...

nnti nak try la.. :)

siti kektus said...

okeh. yan dah boleh kawen. ekekke ;p

sifu im said...

puding pe tu??nmpk cam x best je..haha

Mya said...

wowwwweeee nampak temptingnyeeeee

Cik Puan Zura said...

rajinnya dia..
menu menarik untuk dicuba...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nmpak sodap bonar tu yan..

cara yan bercerita pon meleleh air idung akak gelak terbahak-bahak..

akak tgh memikior nk buat nyer nih..tp leceh tul nk salin resipi ko nih..bnyk tul ayat yg x berkenaan wakakaka..

asyiqin nasir said...

sedapnye.....

Faidhatul Arfah said...

wahhhh serius tetiba rase lapar Puding Trifle huhu :D

Izyan Masri said...

BELL:SENYUM JUGAK ;D

Izyan Masri said...

KIHKIH.TEMPAH TK BOLEH.KENA BELI SNDRI XD

bloghok said...

WACHAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

nadzli azlan said...

waaaaaaaaaaaaa ! NANAKKKK !

Mira Amirudin said...

wah..jd jugakkkk!feeewit! :) next year buat lg then pi bzar tu n berniaga sebelah org yg jual mahal tu k.confirm org tu punya xlaku...huhu

Mira Amirudin said...

wah..jd jugakkkk!feeewit! :) next year buat lg then pi bzar tu n berniaga sebelah org yg jual mahal tu k.confirm org tu punya xlaku...huhu

Подтверждаю said...

as salam..
alamak! pakcik puasa la hari ni. hoho~
apa2 pun, nampak sedap. pakcik tak pernah cuba rasa. tapi puding itu memang sedap! cuma tauk tau rasanya jadi apa pasal masukkan swiss roll dalam tu. hoho~

=)


fadzli-rt

Perfumes Farm said...

sweet...

u r invited to join the Perfumes Farm Contest. A fragrance mist from Victoria's Secret is for you to grab

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, September 04, 2011

Resipi kegemaran dunia di hari raya

Hello lovelies!
Peace be with you guys (:

hai rakan-rakan yang berada dalam keadaan sihat,tak sihat,buat2 tak sihat,tak sihat tapi tak buat2 dan pelbagai lagi ragam manusia yang tak dapat digambarkan dengan perkataan tapi boleh dengan webcam,camera dslr ataupon camera bb yang tak cantik tu.hai semua! (:

okay,korang nak tau tak bulan puasa hari tu,yan ada beli puding trifle kat bazar ramadhan.sedapnya bukan kepalang.rasa nak sumbat laju2 mengikut tahap kesedapan.tapi harga dia mahal kau tau??satu slice dah rm3.50!!lagi mahal dari nasi kerabu yang paling fames kat bazar tu.tu pon rasa cam nak nangis je bayar.hati rasa berat,tangan rasa kaku,nak ambik purse kat beg rasa ibarat nak pindahkan batu bata,kaki pulak rasa ringan je nak pecut dari gerai tu biar tayah bayar.hahaha.hebat tak pergolakan jiwa demi mendapatkan sesuap puding trifle?wakaka.

oleh itu,yan dah bertekad untuk makan puding trifle tanpa perlu bayar mahal lagi.caranya ialah,marilah kita buat puding trifle sendiri secara beramai2!yukk kita mulakan ibu2 bapak2!peace yaww!

bahan2 untuk buat puding trifle:susu cair,tropica cocktail,tepung kastard,kuning telur,kek swiss roll,esen vanilla,gelatin halal,gula pasir,whipping cream dan jugak sebiji besen besar kaler terang macam kat atas tu.lagi terang lagi bagus,baru semangat nak masak.

lapisan pertama:potong swiss roll kepada beberapa slice ikut sesuka hati nak banyak mana pon,tapi jangan tebal sangat.bubuh dalam bekas kaca atau bekas jernih omakkau.jangan guno bokaih omak orang lain kalau taknak kono sekeh.pastu silalah renjis air dari cocktail biar kek jadi lembap.untuk menambahkan feel waktu renjis tu,bolehlah renjis mcm renjis tepung tawar time org kawen tu.

lapisan kedua:campur susu cair,air,gula,kuning telur dalam periuk dan masak atas api.api mestilah kecik.jangan guna api besar macam pak long busu masak char kuey tiow kat pasar malam pulak.sementara tu bancuh tepung kastard dengan air.Bila mendidih,masukkan bancuhan tepung kastard tadi,Kalau rasa diri gangster dan samseng jalanan,bolehlah pukul dan kacau sampai nampak likat.kacaulah sampai anda gembira.sebelum tu masukkan esen vanila.Bila campuran tadi dah kembang mengalahkan cik siti wan kembang dan hati dah menjadi tenang,sebab terkenangkan yang sabar itu separuh dari iman,bolehlah berhenti memukul.Angkat dan tuangkan keatas lapisan yang pertama tadi.taburkan lagi buah-buahan campuran tadi.

walaweyh.dah siap pon.actually,kena bubuh whipping cream untuk lapisan ketiga,tapi memandangkan tekak ambo ni tekak ore kampong,makan whipping cream jah raso nak muntah,mako,ambo tak suko letak whipping cream segalo tu.bakpo ntah tekak ambo ni.hoknie ambo suko.haha.asal yan lagi poyo dari mek siti salam pantai timur tu ? (':

Baiklah.marilah kita bersama2 buat puding trifle sempena hari raya ni.Balik dari beraya sambil kecewa sebab duit raya kurang dari perancangan,bila bukak fridge, anda akan rasa gembira sebab ada puding trifle yang sejuk.wah rasa ibarat dunia ni anda yang punya.okaylah,selamat mencuba!so,cheers! (:

48 comments:

SofieyAzwa said...

Puding Trifle anda nampak lazat! ;)

al_hakim said...

ok nampak sedap..nak dtg umah la mcm ni..=P

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

hai chef izyan!hahaha ;))sdp ni,nk bt malas.yan la bt kn. :)

Shahirah Zainol said...

emmm sedapnyaaaa.

Ku Azhar said...

aiyoook!!!

JIJI YU said...

biasa je resepi ni kan..

A retarded kitty said...

kenapa ada double post yang sama ek

auny aizie said...

aaaaaa sedapppppp nya weh

cik heroin said...

wah. senang je eh?

entry trbaru:
su Pengharaman Pemakaian Tudung di IPTA & IPTS di Malaysia

Qaseh Izana said...

nmpk sedap jgk ek...hehehe :D

Billa.Bel said...

:)

mahfudzah said...

macam sedap jeee. heee! nk tempah bleyhhh?;p

Shiro Petta Petto said...

yan yan! nak sikit puding... hehehe... XP

CikHaniBhulat said...

menu baru..wajib cuba ni..thanks for sharing yan =]

sergeant keroro said...

yeah!!! suka puding XD

Phat said...

entry ni buat phat lapar la pagi2 ni..hehehe

selamat hari raya

http://phatthegreat.blogspot.com/2011/09/raya-pertama-2011.html

KAMIHIDUP said...

KAMI kembali, hiyargh! Selamat hari raya, maaf zahir dan batin dari KAMI. :)

hanabunga said...

ooemmjayyy sedapnyaaaa!!!tak pernah lagi jumpa puding ni.

Izyan Masri said...

SOFIEYAZWA:HEHE.BUKAN NAMPAK JE.MMG LAZAT PON ;P KIHKIH

Izyan Masri said...

AL-HAKIM:BOLEH2.SILA2.TAPI PUDINGNYA DH HABIS LAH.SEBAB ENTRY LMBAT BUAT XD

Izyan Masri said...

ABANG STALKER:HAISH BOLEH JE.CAKAP JE NAK BERAPA CUP/MANGKUK YAN BUATKAN.KEHKEH XD

Izyan Masri said...

SHAHIRAH ZAINOL:YAWW.MEMANG SEDAP PON ;P

Izyan Masri said...

KU AZHAR:APE YG AIYOKK NYA.HAHA

Izyan Masri said...

JIJI YU:MEMANG BIASA PON.TAK RETI NAK BUAT HEBAT2 ;D

Izyan Masri said...

RETARDED KITTY:TAKTAU.DH LAMA TRY TUKAR TAK BOLEH JUGAK.T_T

Izyan Masri said...

AUNI:BUKAN NAMPAK MCM SEDAP.NI BETUL2 SEDAP ;P

Izyan Masri said...

CIK HEROIN:MEMANG SENANG SGT PON ;D

Izyan Masri said...

QASEH:MMG SEDAP.PATUT TRY ;D

LaLaLovy said...

sedapnya. tapi i tak letak kastard. letak tepung jagung and cheese sikit. i should try this one., ore klate ko ni ?

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

hahaha..kang serang perak bwk 2lori org kmpg bru tahu.semata2 nk mkn puding trifle chef izyan. ;)

zella y said...

sedap!
meh hntar kat sis sket.... ;)

IEQAH said...

wah untunglaaa pandai cipta new resepi..sedapjee nmpk :)

Asyila Zainuddin said...

nnti nak try la.. :)

siti kektus said...

okeh. yan dah boleh kawen. ekekke ;p

sifu im said...

puding pe tu??nmpk cam x best je..haha

Mya said...

wowwwweeee nampak temptingnyeeeee

Cik Puan Zura said...

rajinnya dia..
menu menarik untuk dicuba...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nmpak sodap bonar tu yan..

cara yan bercerita pon meleleh air idung akak gelak terbahak-bahak..

akak tgh memikior nk buat nyer nih..tp leceh tul nk salin resipi ko nih..bnyk tul ayat yg x berkenaan wakakaka..

asyiqin nasir said...

sedapnye.....

Faidhatul Arfah said...

wahhhh serius tetiba rase lapar Puding Trifle huhu :D

Izyan Masri said...

BELL:SENYUM JUGAK ;D

Izyan Masri said...

KIHKIH.TEMPAH TK BOLEH.KENA BELI SNDRI XD

bloghok said...

WACHAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

nadzli azlan said...

waaaaaaaaaaaaa ! NANAKKKK !

Mira Amirudin said...

wah..jd jugakkkk!feeewit! :) next year buat lg then pi bzar tu n berniaga sebelah org yg jual mahal tu k.confirm org tu punya xlaku...huhu

Mira Amirudin said...

wah..jd jugakkkk!feeewit! :) next year buat lg then pi bzar tu n berniaga sebelah org yg jual mahal tu k.confirm org tu punya xlaku...huhu

Подтверждаю said...

as salam..
alamak! pakcik puasa la hari ni. hoho~
apa2 pun, nampak sedap. pakcik tak pernah cuba rasa. tapi puding itu memang sedap! cuma tauk tau rasanya jadi apa pasal masukkan swiss roll dalam tu. hoho~

=)


fadzli-rt

Perfumes Farm said...

sweet...

u r invited to join the Perfumes Farm Contest. A fragrance mist from Victoria's Secret is for you to grab