Monday, October 10, 2011

Cara2 untuk jadi pandai dan tidak bodoh

hello there!
peace be with you guys :)

sape nak tau?tak kire,korang nak tau ke dak,yan nak bagitau jugak.dulu kan,yan selalu terlupa.pelupa dia tu bukan alang2,kalau kau suruh list kan nama artis omputih dengan nenek umur 85 tahun,sahsah nenek tu dapat sebut nama2 cam sarah jessica parker,riley smith,amy adams dan jugak john mayer sambil bancuh bahulu,tapi yan akan mengalami kesukaran yang maha dahsyat dalam nak ingat nama2 orang.nampak tak betapa teruknya masalah pelupa dia tu?sampaikan dulu mesti selalu berlaku perang dunia ketiga kat rumah sebab gaduh dengan abang and adik yang kononnya barang yan hilang sebab diorang ambik,padahal sendiri letak salah pastu lupa.iskisk.betapa loosernya diri ku ketika itu.rasa sedih dia tu bukan kepalang sampaikan hari2 nyanyi lagu ziana zain to tell the entire world yg yan tgh sedih time tu. sekebun cinta nan berbunga~(sambil hight pitch)T_T

tapi tidak lagi pada zaman kini!gwa dah makin terel aa bro.lu suruh je gwa ingat ape.semua boleh.gwa bukan lagi rakyat picisan yang toye dan boleh diperkotak-katikkan seperti ayam katik belaan paklong busu di jerantut.setakat nak congak matematik tu,bukan nak cakap kencang lah,tapi sambil berry@berak pon gwa boleh buat.wakaka.tiputipu.so,yan nak share sikit ape tips yang boleh buat otak kita bekerja dengan lebih efisien,senang cerita,tak bebal lah,atau nak lagi paham,tak bodoh.haayoo.mak kite tak bagi cakap bodoh.report kat mak kamu~what the??

bersama pakar mengatasi masalah otak lembap -.-

1.Latih otak dengan kemampuan mengamati
contohnya lah kan,sambil2 on the way from jb to kl,what if kalau korang jangan tidur atau buat kerja2 lagho yg lain.ape kata try perhatikan alam sekitar,pastu record dlm otak ape yg korang tengok tadi mula dengan simple things like langit,lori depan kereta korang,dan kepada benda2 kecik like sticker " uitm dihatiku " kat kereta sebelah dan jugak plate kereta belakang.pastu try sebut balik one by one.walaupun nampak macam dak kecik umur 6 tahun main eja2,tapi persyaithonkan semua itu.nak lagi best,ajaklah adik beradik main sekali.so,kalau malu pon,malu berjemaah.tadelah bersendirian.haha.janji otak pandai bhaii.

2.Hafal sesuatu yang korang suka.
pasni silalah google lyrics lagu exists jesnita,takpon lagu ziana zain madah berhelah dan hafal lah lirik lagu tu secara berleluasa.haha.asal asyik pilih lagu jiwang karat je ni?makin kuat menghafal,makin cerdas lah minda,sebab tu lah otak2 para penghafal al-quran is hundred times better than us yg tak hafal pape ni.see?so,sila buat.oh ye,makin cerdas minda,makin senang lah nak taip entry best2,makin banyak entry best2,makin cepatlah fames macam cik epal,yuyu zulaikha dan jugak fatin liyana.(':

3.Hafal nombor yang panjang berjela mengalahkan ktm dan gerabaknya
contohnya kalau korang jumpa nombor mcm ni 8735245o507265859124054673 janganlah pandang sebelah mata.cepat2 ingat because it is totally good for us to improve our short term memory.tapi nak hafal tu pon ada cara,jangan main bedal semua je,bahagikan number kepada beberapa group.for example,8735245050, 72658912, 4054673 . pastu kalau tak dpt jugak bolehlah try hantuk dinding kat kepala.LOL T_T

4.Guna tangan supaya ikut petunjuk otak
contohnya macam main gitar,pastu menaip without looking at the keyboard at all.confirm pasni jadi brilliant macam bill gates.pas jadi brilliant bolehlah jadi super pandai dan extra pandai,bila dah pandai,bolehlah absorb semua kekayaan kat dunia ni,pastu bolehlah pegi bercuti ke awana genting dengan family.

marilah kite ambik gambar awak biar awak semua pandai.senyum!

5.Pelajari sesuatu yang baru
contohnya macam bahasa asing like france,takpon bahasa korea kegilaan ramai tu ke.takpon belajar pasal komputer especially part yang susah2 tu.benda ni sangatlah teramatlah dan palinglah baik sebab your brain will work hard for it dan tade lah duk rileks sambil minum kopi old town like normally sampailah akhirnya ia menjadi bebal tahap kuasa 3.

okaylah.actually,there are many ways and too many things which eventually will helps our brain to be better and to make sure our brain work properly.tapi karang korang pon tak ingat nak buat.so,5 is enough for the time being.senang ceritalah kan,silalah gunakan otak anda dengan tahap paling maksimum sebabnya,ini boleh menyebabkan sel otak tetap aktif dan rangkaian penghubung antara sel otak makin rapat.Hence,tadelah nyanyuk time tua nnti.Kalau suruh nyanyi lagu m daud kilau time tu pon mesti dapat hafal dengan clean and clear.oh ye.satu lagi,sesiapa yg suka sangat tengok tv dan movie kat computer secara over tu,i mean in a long term and directly,it will also causes nyanyuk too.Haha.kena kat batang hidung yan sediri.okaylah,nak pegi cari buku sifir,nak main hafal2 number.so,cheers! ;)

21 comments:

fiQ'Ra said...

haha, best tol info.. nk mghafal yg slow sikit nih.. :D

Pn. Sheila said...

gd info... nice... :-)

fad ali said...

yayan!!!!!

ayuyuuu :) said...

boleh membantu tips kat ats naa
haha
XD


salam perkenalan blogger :)
come visit mine dear.

En. Kronik said...

saya bijak cikgu~

Razil Tahir said...

ooohhh... thanks!
nti saya buat!!! XD

sarah mohamad said...

saya memang kena ikut info ni. hehehehe sbb sy memang mudah peluupa hehehehe

ishiko said...

senyum smbil buat peace..
*sbb yan nk ambik gamba :P

Siti Nurazlinda said...

nak tambah lagi satu petua boleh ?

cuba gunakan warna yang pelbagai dalam menulis sesuatu . warna itu indah :)

PinKy MoMMa said...

bab menghafal tu yg ada skit malas tu dik..dah camner ;p

IEQAH said...

nk kenaa try laaa ni yee.HAHA

Arai Lekir said...

boleh test la lepas ni..

ps: ayam katik paklong busu kt jerantut tu area mana ?

Shiro Petta Petto said...

hahahahahahah... I love this... I love the way you write... I love your ideas... I'm definitely gonna review your blog one day... hahaha... anyway... layout smart... simple... tak lambat load... style arr kau... XP

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hahahha...kelakarlah yan ni..btw..tips ni mcm betul kan..bolehlah akak practise psl tahap kelupaan akak dh makin teruk skang (faktor ketuaan mungkin)

zella y said...

hahahahha..
bab menghafal nombor ni sis lemah sket kekekekkeke

Abg Stalker said...

bila da ikut tips ni jgn tgk taik bila berak! =='

Mya said...

okay jum main hafal2 sama2 =p

ade2mama said...

aku ska mghafal jew eheheh

aku rse aku da pndai kot ehehe
xdela..sem ny aku rse xleyh dekan lgy la:(
sbb ade subjek yg aku xska
jeng3:( eheheheh

Mira Amirudin said...

terima kaih cikgu YAN!!! hehe
#notetomyself ;) saya nk jd lebih pandai++..huhu

Elih Japahar said...

OMG! keyword bodoh bring me here :P

Amyrullmunirah Tulimin said...

Kalau nak tahu minyak ikan adalah makanan untuk otak...sila baca di sini...http://leowills.blogspot.com/2014/11/mencari-minyak-ikan-paling-terbaik.html

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, October 10, 2011

Cara2 untuk jadi pandai dan tidak bodoh

hello there!
peace be with you guys :)

sape nak tau?tak kire,korang nak tau ke dak,yan nak bagitau jugak.dulu kan,yan selalu terlupa.pelupa dia tu bukan alang2,kalau kau suruh list kan nama artis omputih dengan nenek umur 85 tahun,sahsah nenek tu dapat sebut nama2 cam sarah jessica parker,riley smith,amy adams dan jugak john mayer sambil bancuh bahulu,tapi yan akan mengalami kesukaran yang maha dahsyat dalam nak ingat nama2 orang.nampak tak betapa teruknya masalah pelupa dia tu?sampaikan dulu mesti selalu berlaku perang dunia ketiga kat rumah sebab gaduh dengan abang and adik yang kononnya barang yan hilang sebab diorang ambik,padahal sendiri letak salah pastu lupa.iskisk.betapa loosernya diri ku ketika itu.rasa sedih dia tu bukan kepalang sampaikan hari2 nyanyi lagu ziana zain to tell the entire world yg yan tgh sedih time tu. sekebun cinta nan berbunga~(sambil hight pitch)T_T

tapi tidak lagi pada zaman kini!gwa dah makin terel aa bro.lu suruh je gwa ingat ape.semua boleh.gwa bukan lagi rakyat picisan yang toye dan boleh diperkotak-katikkan seperti ayam katik belaan paklong busu di jerantut.setakat nak congak matematik tu,bukan nak cakap kencang lah,tapi sambil berry@berak pon gwa boleh buat.wakaka.tiputipu.so,yan nak share sikit ape tips yang boleh buat otak kita bekerja dengan lebih efisien,senang cerita,tak bebal lah,atau nak lagi paham,tak bodoh.haayoo.mak kite tak bagi cakap bodoh.report kat mak kamu~what the??

bersama pakar mengatasi masalah otak lembap -.-

1.Latih otak dengan kemampuan mengamati
contohnya lah kan,sambil2 on the way from jb to kl,what if kalau korang jangan tidur atau buat kerja2 lagho yg lain.ape kata try perhatikan alam sekitar,pastu record dlm otak ape yg korang tengok tadi mula dengan simple things like langit,lori depan kereta korang,dan kepada benda2 kecik like sticker " uitm dihatiku " kat kereta sebelah dan jugak plate kereta belakang.pastu try sebut balik one by one.walaupun nampak macam dak kecik umur 6 tahun main eja2,tapi persyaithonkan semua itu.nak lagi best,ajaklah adik beradik main sekali.so,kalau malu pon,malu berjemaah.tadelah bersendirian.haha.janji otak pandai bhaii.

2.Hafal sesuatu yang korang suka.
pasni silalah google lyrics lagu exists jesnita,takpon lagu ziana zain madah berhelah dan hafal lah lirik lagu tu secara berleluasa.haha.asal asyik pilih lagu jiwang karat je ni?makin kuat menghafal,makin cerdas lah minda,sebab tu lah otak2 para penghafal al-quran is hundred times better than us yg tak hafal pape ni.see?so,sila buat.oh ye,makin cerdas minda,makin senang lah nak taip entry best2,makin banyak entry best2,makin cepatlah fames macam cik epal,yuyu zulaikha dan jugak fatin liyana.(':

3.Hafal nombor yang panjang berjela mengalahkan ktm dan gerabaknya
contohnya kalau korang jumpa nombor mcm ni 8735245o507265859124054673 janganlah pandang sebelah mata.cepat2 ingat because it is totally good for us to improve our short term memory.tapi nak hafal tu pon ada cara,jangan main bedal semua je,bahagikan number kepada beberapa group.for example,8735245050, 72658912, 4054673 . pastu kalau tak dpt jugak bolehlah try hantuk dinding kat kepala.LOL T_T

4.Guna tangan supaya ikut petunjuk otak
contohnya macam main gitar,pastu menaip without looking at the keyboard at all.confirm pasni jadi brilliant macam bill gates.pas jadi brilliant bolehlah jadi super pandai dan extra pandai,bila dah pandai,bolehlah absorb semua kekayaan kat dunia ni,pastu bolehlah pegi bercuti ke awana genting dengan family.

marilah kite ambik gambar awak biar awak semua pandai.senyum!

5.Pelajari sesuatu yang baru
contohnya macam bahasa asing like france,takpon bahasa korea kegilaan ramai tu ke.takpon belajar pasal komputer especially part yang susah2 tu.benda ni sangatlah teramatlah dan palinglah baik sebab your brain will work hard for it dan tade lah duk rileks sambil minum kopi old town like normally sampailah akhirnya ia menjadi bebal tahap kuasa 3.

okaylah.actually,there are many ways and too many things which eventually will helps our brain to be better and to make sure our brain work properly.tapi karang korang pon tak ingat nak buat.so,5 is enough for the time being.senang ceritalah kan,silalah gunakan otak anda dengan tahap paling maksimum sebabnya,ini boleh menyebabkan sel otak tetap aktif dan rangkaian penghubung antara sel otak makin rapat.Hence,tadelah nyanyuk time tua nnti.Kalau suruh nyanyi lagu m daud kilau time tu pon mesti dapat hafal dengan clean and clear.oh ye.satu lagi,sesiapa yg suka sangat tengok tv dan movie kat computer secara over tu,i mean in a long term and directly,it will also causes nyanyuk too.Haha.kena kat batang hidung yan sediri.okaylah,nak pegi cari buku sifir,nak main hafal2 number.so,cheers! ;)

21 comments:

fiQ'Ra said...

haha, best tol info.. nk mghafal yg slow sikit nih.. :D

Pn. Sheila said...

gd info... nice... :-)

fad ali said...

yayan!!!!!

ayuyuuu :) said...

boleh membantu tips kat ats naa
haha
XD


salam perkenalan blogger :)
come visit mine dear.

En. Kronik said...

saya bijak cikgu~

Razil Tahir said...

ooohhh... thanks!
nti saya buat!!! XD

sarah mohamad said...

saya memang kena ikut info ni. hehehehe sbb sy memang mudah peluupa hehehehe

ishiko said...

senyum smbil buat peace..
*sbb yan nk ambik gamba :P

Siti Nurazlinda said...

nak tambah lagi satu petua boleh ?

cuba gunakan warna yang pelbagai dalam menulis sesuatu . warna itu indah :)

PinKy MoMMa said...

bab menghafal tu yg ada skit malas tu dik..dah camner ;p

IEQAH said...

nk kenaa try laaa ni yee.HAHA

Arai Lekir said...

boleh test la lepas ni..

ps: ayam katik paklong busu kt jerantut tu area mana ?

Shiro Petta Petto said...

hahahahahahah... I love this... I love the way you write... I love your ideas... I'm definitely gonna review your blog one day... hahaha... anyway... layout smart... simple... tak lambat load... style arr kau... XP

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hahahha...kelakarlah yan ni..btw..tips ni mcm betul kan..bolehlah akak practise psl tahap kelupaan akak dh makin teruk skang (faktor ketuaan mungkin)

zella y said...

hahahahha..
bab menghafal nombor ni sis lemah sket kekekekkeke

Abg Stalker said...

bila da ikut tips ni jgn tgk taik bila berak! =='

Mya said...

okay jum main hafal2 sama2 =p

ade2mama said...

aku ska mghafal jew eheheh

aku rse aku da pndai kot ehehe
xdela..sem ny aku rse xleyh dekan lgy la:(
sbb ade subjek yg aku xska
jeng3:( eheheheh

Mira Amirudin said...

terima kaih cikgu YAN!!! hehe
#notetomyself ;) saya nk jd lebih pandai++..huhu

Elih Japahar said...

OMG! keyword bodoh bring me here :P

Amyrullmunirah Tulimin said...

Kalau nak tahu minyak ikan adalah makanan untuk otak...sila baca di sini...http://leowills.blogspot.com/2014/11/mencari-minyak-ikan-paling-terbaik.html