Wednesday, November 09, 2011

Kisah kambing dan kebaikannya

Hello people!
Peace be with you guys :)

2,3 kambing berlari,
manakan same si hidung belang,
2,3 boleh kucari,
manakan same si kambing seorang.

wuwuwu.hebat tak hebat gwa der?kalau masuk pesta pantun silap haribulan bukan setakat jadi johan,terus terpilih jadi one of the judges seyh.oh ye,hari ahad kot kalau tak silap,yan tengoklah satu program ni kat tv,then dia mintak pendapat org ramai regarding kambing dan khasiatnya sempena hari raya korban.pastu en,most of people yg bagi comment kat tv tu semua cakap

" acik tak makan daging kambing,tak elok,darah tinggi nanti "

" wa memang talak ambik itu meat lah sebab sikalang takut sama darah tinggi oo.lengchui sama lengchai pon talak suka "

psst: skrip keduo tu eden yo momandai reko.hikhik

okay fine.mcm tu lah mentality orang malaysia bila sebut pasal kambing.kadang2 rasa kesian gak kat kambing2 malaya ni sebab selalu dipandang sebelah mata,siap mata kuyu lagi tu,semuanya sebab rakyat malaysia ni fikir yang daging kambing is not really good to eat as it can lead to high blood pressure.nasib kambing gurun,dan kambing2 kat benua lain yan taktaulah pulak mcm mana.one thing we should know is,kambing taklah seteruk apa yg difikirkan oleh rakyat malaysia sebelum ni.hangpa tau dak kambing tu makanan faveret nabi ? setiap sunnah nabi has its own benefits.renung2kan dan selamat beramal!

kambing sekarang pon suka senyum,ni mesti pengaruh iklan lagu senyum kat tv tu.tak syak lagi.cis. -.-

Benefits of kambing :

1.Persatuan jantung amerika adelah buat kajian dan hasilnya,kambing elok untuk pesakit jantung sebab tinggi kualiti protein,pastu nisbah lemak pulak adalah sihat.so,bolehlah makan.tayah duk gebang kat org kampung yg daging kambing tk elok dah pasni.

2.mencantikkan kulit.dalam daging kambing ni ada vitamin c yang tidak teroksida.(amboi,kemain skema. :P ) ,vitamin tu elok untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit.

Healthy tips while eating kambing :

1.seelok-eloknya,lepas je makan kambing,makan lah timun,tomato,bawang,ketumbar.kalau rasa tak hebat nak ratah camtu je pas makan,masukkan sekali dalam masakan kambing tu.benda ni elok sebab boleh mencairkan lemak.lemak tepu yg keras kematu dlm badan tu boleh jadi cair sampai mengalir keluar badan.(menipu)

2.one more thing we should do is,elakkan ambik minuman berais lepas makan.tak kisahlah pas makan kambing ke tak,plain water yg suam atau teh o pudina yg panas.mesti ada pakcik2 yg tak puas hati " ape lak pakcik kena minum air panas?dhlah penat kena cover gigi pelesu time gigit daging kambing,pastu tak boleh minum ess milo sedap2 lak. "


sebabnya kan pakcik, lemak yg masuk dalam badan,dia akan melalui esophagus kita sebelum sampai bahagian pencernaan,so,waktu makanan tengah bersantai,berkaroke dan juga berpoco-poco kat esophagus tu,air sejuk atau ais yg kita minum tu,akan bekukan lemak dalam makanan tadi.so,lemak tak tercerna dengan baik,pastu dia bergumpal-gumpal mengalahkan selimut atas katil kalau tak lipat tu.pastu en,bila dh bergumpal,dia akan halang salur darah dalam badan.waktu tu superman,batman dan jugak superhero yang lain dah tak mampu dah nak lawan lemak2 yg jadi penghalang dlm badan tu.wakaka.so,sebab tu lah banyak rakyat malaysia yg mati terkejut,mati tak terkejut atau mati buat2 terkejut. :')

dah lah,malaslah yan cakap in term of medicine banyak2,dah lah bukan budak medic,nanti orang cakap poyo lah budak accounting nak cakap lebih2 pasal medic.boo~boo~ one thing for sure is,ape2 benda sekali pon,kalau diambil dalam portion yg banyak,akan memudaratkan.so,nak makan kambing boleh je sebenarnya,tapi berpada-padalah kan.jangan aa breakfast sandwich kambing,lunch,kari kepala kambing,tea time,cucur kambing,dinner,sup kambing.ishish.oklah,yan nak pegi makan sayur ni.i vegetarian kalau you ollsss nak tau.hikhik*gelak sopan* so,cheers! :)

12 comments:

zaty said...

hahha.mkn daging kambing mmg sunnah.ada kebaikannya..org kita ja yg pndg negatif :)

Pocket said...

pocket memang addicted ngan kambing ni, kalau gi kedai mamak, biarpun sudah diniat dari pagi ari nak makan ayam,
dah sampai kang.. kambing la jawabnyaaa.. ohh :)

n yes, pocket memiliki kulit yg besh lagi cantik tegal..
muahahahaha!! :D

Nia Ridzwan said...

hoho tulah kan. tipikal thinking org kita tntg kambing.

hoho, baru tau khasiat2 dia.tq! =D

diana said...

makan apa pun kalau terlebih memang la bahaya..kan?/
makan berpada2 sudah le..:)

qiE said...

saya dapat pelajar ramah ehh kak jijiyan ??
bestnyaa !!
ahaha (gelak takbur , riak , belagak )

sergeant keroro said...

puas makan kambing raya haji ni :P

Diyana said...

ada je kebaikan kambing ni tapi saya series tak boleh makan kambing banyak2 nanti mulalah rasa sakit kat jantung .

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

daging kambing mmg lg elok dr lembu sebenarnya..cian kambing kan..dipersalahkan..

Cik Puan Zura said...

kambing memang sedap...hohoho...
baru tau khasiat2 tentang kambing ni... patut la kalau nak kekah selalu org cadangkan kambing... tapi ramai yg guna lembu...huhu~~

Shazwani Ramly said...

wahhhh, kambing !
oke, kite mmg tk mkn kambing. hihik.
hahahahahha.
byk jugak kebaikan an an. (=

Abg Stalker said...

alamak ai..abg selalu cuba gk nk mkn.tp asal mkn je skt kepala.acane tu?mgkn abg ni keturunan super saiya la kot yan.

Mya said...

comelnya senyum kambing huhuiii =p

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, November 09, 2011

Kisah kambing dan kebaikannya

Hello people!
Peace be with you guys :)

2,3 kambing berlari,
manakan same si hidung belang,
2,3 boleh kucari,
manakan same si kambing seorang.

wuwuwu.hebat tak hebat gwa der?kalau masuk pesta pantun silap haribulan bukan setakat jadi johan,terus terpilih jadi one of the judges seyh.oh ye,hari ahad kot kalau tak silap,yan tengoklah satu program ni kat tv,then dia mintak pendapat org ramai regarding kambing dan khasiatnya sempena hari raya korban.pastu en,most of people yg bagi comment kat tv tu semua cakap

" acik tak makan daging kambing,tak elok,darah tinggi nanti "

" wa memang talak ambik itu meat lah sebab sikalang takut sama darah tinggi oo.lengchui sama lengchai pon talak suka "

psst: skrip keduo tu eden yo momandai reko.hikhik

okay fine.mcm tu lah mentality orang malaysia bila sebut pasal kambing.kadang2 rasa kesian gak kat kambing2 malaya ni sebab selalu dipandang sebelah mata,siap mata kuyu lagi tu,semuanya sebab rakyat malaysia ni fikir yang daging kambing is not really good to eat as it can lead to high blood pressure.nasib kambing gurun,dan kambing2 kat benua lain yan taktaulah pulak mcm mana.one thing we should know is,kambing taklah seteruk apa yg difikirkan oleh rakyat malaysia sebelum ni.hangpa tau dak kambing tu makanan faveret nabi ? setiap sunnah nabi has its own benefits.renung2kan dan selamat beramal!

kambing sekarang pon suka senyum,ni mesti pengaruh iklan lagu senyum kat tv tu.tak syak lagi.cis. -.-

Benefits of kambing :

1.Persatuan jantung amerika adelah buat kajian dan hasilnya,kambing elok untuk pesakit jantung sebab tinggi kualiti protein,pastu nisbah lemak pulak adalah sihat.so,bolehlah makan.tayah duk gebang kat org kampung yg daging kambing tk elok dah pasni.

2.mencantikkan kulit.dalam daging kambing ni ada vitamin c yang tidak teroksida.(amboi,kemain skema. :P ) ,vitamin tu elok untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit.

Healthy tips while eating kambing :

1.seelok-eloknya,lepas je makan kambing,makan lah timun,tomato,bawang,ketumbar.kalau rasa tak hebat nak ratah camtu je pas makan,masukkan sekali dalam masakan kambing tu.benda ni elok sebab boleh mencairkan lemak.lemak tepu yg keras kematu dlm badan tu boleh jadi cair sampai mengalir keluar badan.(menipu)

2.one more thing we should do is,elakkan ambik minuman berais lepas makan.tak kisahlah pas makan kambing ke tak,plain water yg suam atau teh o pudina yg panas.mesti ada pakcik2 yg tak puas hati " ape lak pakcik kena minum air panas?dhlah penat kena cover gigi pelesu time gigit daging kambing,pastu tak boleh minum ess milo sedap2 lak. "


sebabnya kan pakcik, lemak yg masuk dalam badan,dia akan melalui esophagus kita sebelum sampai bahagian pencernaan,so,waktu makanan tengah bersantai,berkaroke dan juga berpoco-poco kat esophagus tu,air sejuk atau ais yg kita minum tu,akan bekukan lemak dalam makanan tadi.so,lemak tak tercerna dengan baik,pastu dia bergumpal-gumpal mengalahkan selimut atas katil kalau tak lipat tu.pastu en,bila dh bergumpal,dia akan halang salur darah dalam badan.waktu tu superman,batman dan jugak superhero yang lain dah tak mampu dah nak lawan lemak2 yg jadi penghalang dlm badan tu.wakaka.so,sebab tu lah banyak rakyat malaysia yg mati terkejut,mati tak terkejut atau mati buat2 terkejut. :')

dah lah,malaslah yan cakap in term of medicine banyak2,dah lah bukan budak medic,nanti orang cakap poyo lah budak accounting nak cakap lebih2 pasal medic.boo~boo~ one thing for sure is,ape2 benda sekali pon,kalau diambil dalam portion yg banyak,akan memudaratkan.so,nak makan kambing boleh je sebenarnya,tapi berpada-padalah kan.jangan aa breakfast sandwich kambing,lunch,kari kepala kambing,tea time,cucur kambing,dinner,sup kambing.ishish.oklah,yan nak pegi makan sayur ni.i vegetarian kalau you ollsss nak tau.hikhik*gelak sopan* so,cheers! :)

12 comments:

zaty said...

hahha.mkn daging kambing mmg sunnah.ada kebaikannya..org kita ja yg pndg negatif :)

Pocket said...

pocket memang addicted ngan kambing ni, kalau gi kedai mamak, biarpun sudah diniat dari pagi ari nak makan ayam,
dah sampai kang.. kambing la jawabnyaaa.. ohh :)

n yes, pocket memiliki kulit yg besh lagi cantik tegal..
muahahahaha!! :D

Nia Ridzwan said...

hoho tulah kan. tipikal thinking org kita tntg kambing.

hoho, baru tau khasiat2 dia.tq! =D

diana said...

makan apa pun kalau terlebih memang la bahaya..kan?/
makan berpada2 sudah le..:)

qiE said...

saya dapat pelajar ramah ehh kak jijiyan ??
bestnyaa !!
ahaha (gelak takbur , riak , belagak )

sergeant keroro said...

puas makan kambing raya haji ni :P

Diyana said...

ada je kebaikan kambing ni tapi saya series tak boleh makan kambing banyak2 nanti mulalah rasa sakit kat jantung .

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

daging kambing mmg lg elok dr lembu sebenarnya..cian kambing kan..dipersalahkan..

Cik Puan Zura said...

kambing memang sedap...hohoho...
baru tau khasiat2 tentang kambing ni... patut la kalau nak kekah selalu org cadangkan kambing... tapi ramai yg guna lembu...huhu~~

Shazwani Ramly said...

wahhhh, kambing !
oke, kite mmg tk mkn kambing. hihik.
hahahahahha.
byk jugak kebaikan an an. (=

Abg Stalker said...

alamak ai..abg selalu cuba gk nk mkn.tp asal mkn je skt kepala.acane tu?mgkn abg ni keturunan super saiya la kot yan.

Mya said...

comelnya senyum kambing huhuiii =p