Saturday, December 31, 2011

New year resolutions when i was a little kid

Hello blogger !
Peace be with you guys :)

entry kali ni bukanlah yan nak cite pasal " azam tahun baru 2012. no.1 kurus kan badan mengalahkan tiang elektrik depan rumah.no.2 haruslah menjadi pelajar cemerlang dan berjaya masuk ke oxford universiti.bukannya kamus oxford fajar tu (-.-) dan no.3 haruslah menaikkan traffik blog mengalahkan cik epal,hanis zalikha dan fatin liyana dan seterusnya menjadi famous sehingga beli ikan kat kedai pak long busu pon ada budak2 datang mintak otograf." dak aiih.let's just skip that typical part.yan nak cerita pasal my new year resolutions when i was a little kiddo few years back.dan cara2 untuk menaikkan semangat agar azam tersebut berjaya dilaksanakan.acece.asal ayat cam kamus dewan edisi ke-3 ni? :')

okay,bukan nak cakap lebat lah der,tapi time gwa kecik2 dulu,gwa adelah makhluk yg paling rajin pikir azam untuk tahun baru.time tu rasa cam kalau tade azam untuk tahun baru,alamatnya hidup kau bakal kucar-kacir,tak berjaya,gelap dan pelbagai malapetaka maha dahsyat bakal berlaku ibarat dalam movie 2012 yg korang tengok tahun lepas tu.haha.see? betapa noob nya yan satu masa dulu.so,yan pon setiap kali bulan 12 every year,yan akan start fikir what kind of thing should i do for the next year ? sebelah ni ayat poyo je.sebagai budak kecik kampung,manelah tau nak cakap omputih lagi.LOL

mesti korang dulu time kecik2 especially girls suka beli buku nota kat kedai buku like Chiew,Sin tyle loke,POPULAR takpon MPH.nak nak lagi beli buku nota yang penuh bunga matahari,bunga rose,bunga lavender,(am i saying the right word?),bunga tahi ayam dan jugak tak ketinggalan bunga-bunga cinta sampaikan cover dia tu dah mcm sekebun cinta nan berbunga~~(nyanyi lagu ziana zain dgn high pitch).yan pon mcm tu jugak.bila hujung tahun sibuk cari buku nota yang cantik2 dan mulalah tulis semua jenis azam untuk tahun baru kat dalam buku tu.pastu mulalah decorate page yg ada pasal azam tu dengan penuh semangat.


habislah semua jenis colour pencil like stabilo,swan,luna dan jugak yuna ( eh?mcm kenal?haha) digunakan untuk turn the black and white page into something interesting.pas dah bersinar2 colourful sampaikan kawan2 rasa pening dan perlu pakai shades sebab tak tahan dengan sinaran warna tu,barulah paper tu dikoyak lantas dilekat di dinding bilik.kononnya,bila dah selalu tengok azam tu kat dinding,tadelah lupe,and dapat encourage and as motivation lah kononnya.one more time,KONONNYA.haha.antara azam time kecik2 dulu adelah.lets cekedout baby~!

1.azam nak solat awal waktu biar mak tak marah
2.azam biar dapat no.1 dalam kelas ( dengan niat agar dpt basikal pastu boleh bawak laju2 depan kawan.hikhik.*gelak comelss*)
3.azam rajin tolong mak dengan abah buat kerja rumah biar tak kena marah

only few of them yg yan still ingat.see?betapa kudusnya azam kanak2 zaman dulu ?

hye.itewww lha budak tecik yg diorang citeww tu.hikhik

weyh,semangat seyh time budak2 dulu. :') that's the fact.tapi sememangnya dunia ini tidak adil.diskriminasi kanak2 berlaku dimana2.contohnya,bila yan dah lekat paper pasal azam tu kat dinding bilik,sang ibu akan datang dan mengeluarkan kesemua peluru berpandunya sambil menyuruh kertas tu dicabutkan dengan kadar segera.kononnya merosakkan dinding.comot and whatsoever.isk isk.cam ni a mak.baru nak tunjuk hasil seni mcm leonardo da vincci,terus kena serang hendap T_T

itulah,cerita pasal azam tahun baru time kecik2 dulu.i was like " asal yan noob sangat time kecik2 haa?ke yan dilahirkan untuk menjadi kanak2 kudus yg sentiasa bersemangat tinggi ? " but,as i'm getting older,i dont think that was a good way untuk berjaya.kalau tak tulis kat paper dan tampal merata2 pon ,masih boleh berjaya jugak.just set dalam minda atau bahasa kasarnya,kepala otak hang,semua azam tu pon dah cukup.yang penting your effort dan semangat untuk memberjayakan azam-azam tu.(did i say a correct word ?i mean,memberjayakan? ) (-.-)' so,cheers! :)

psst: student ipt atau sekolah yg nak tmbah duit poket,boleh jadi agent dropship baju korea,dress,bag dan mcm2 lagi untuk ez brownies.komisen diberi yaww :D


39 comments:

Rozuan Ismail said...

happy new year buat awak

Syafiqah Alkaf said...

haha kita sama, dulu syafiqah pun selalu rasa kalau tahun baru takda azam, macam hidup tak lengkap. Hihi

Asyiqin Haulisah said...

azam saya? tak pelah nanti2 lah pikir. :3

EnciK AxixOu said...

azam taun bru hnya ade mase masuk sekolah . 2 pown ckgu yg tnye . mase kecik2 dulu la. haha . btw . eppy new year .

k e y r i said...

love this entry. kire okay la dari aku time kecik2 dulu langsung xde new year resolution! ahaha hampeh batoi. eh yan, ceq nak jadi agent blogshop yan tu boleh? ahahaha

qiE said...

ahaha
qie dah lama tak pasang azam
sebab qie tak pernah ada kawan nama azam . erghh =.="
tak lahh . sebab qie tau qie tak buat jugak azam2 tu .

qiE said...

dulu azam mesti sampai 10 dan belaka nak gempak je . aleh2 tak buat langsung . satu pun tak terlaksana =.="

En. Kronik said...

hoho.. ekau cekgu budak tecik ko? kui3..

Phat said...

happy new yeaR 2012

Gua said...

woahh, besar impian tu. gudluck oke, n happy new year :)

shanas ishak said...

selamat tahun baru !!

saharinasaharudin said...

happy new year, beautiful izyan :)

hanabunga said...

hahahaha kira okaylah tu kak yan.hana ni dari kecik2 mana ada azama apa2 pun.serius!

happy new year! :)

Shazwani Ramly said...

happy new year kak yan :))) semoga thun ni lebih baik dari yg lepas. hik3. gmbar tu comel.

Pondok Usang said...

selamat tahun baru dik..

Juliet_iRa~" said...

hee..bdk2 mmg gtu ek..;p

happy new year!

Cik Bhulat said...

hehe..comel je azam kecik2 dulu.hani dulu kecik2 azam mestinak belajaq rajin2..tapi hampeh je..kantoi..mls lagu tu jugak..but now dah insaf,,nak berusaha bersungguh demi masa depan tercinta ...o yeaah

Roslina Nana said...

hikhikhik...yan,sangat kudus zmn kanak2 kamu..^^ tp dulu sy pun ske g chiew tluk intan,borong sgla macam buku kecik yg bunga2 tu,pastu merepek2 tulis dalamnye..hahahha=)

hamzah ian said...

kecik2 dulu saye takde azam pun

Jay said...

tetapkan hala tuju yang diingini dan berusaha ke arah itu sambil diiringi doa dan restu ibu bapa serta kawan2..insyallah akan berjaya mencapai segala yang dimaksudkan:)

Wahida Ghazali said...

happy new year :)

e4ezzati said...

gmbr muka yg mahal tu. heee. happy new year :)

shahrazali said...

dulu kecik2 sy takde terpikir pun nak azam pape.... sbb kecik2 dulu nakal yg amat... pikir asyik nak main jek...hehe...

skrg ni baru la ada simpan azam,,cme x bgtau orang lain..yg pnting smoga jadi lebih baik dari tahun sebelumnya..

Jerr said...

Happy New Year tiang elektrik .

cmmnt here,blogwalk.

KAMIHIDUP said...

good luck!

BeloG MTT said...

Azam budak budak tapi chomel ! Hihikksss !

Selamat tahun baru :')

Miss Nadya said...

comelnyer..:)

Chegu said...

psstt...cuma nak bg pendapat je e, niatkan diri buat ape semua utk Allah, baru cabang ke lain, heheh, jgn mara e, kalau salah sori

Nalisa Syahira said...

dar kecik berazam , dah besar pun berazam jgk , tapi tak pernah nye tercapai , haha ,

capt. keon alhan said...

kak yan!kita tag kak yan utk satu GA!

Nurul ain said...

wahhhh... azam dia comel... azam no.1 paling penting kan dear... hope u dpt laksanakan :)

Fifi fairuzeen said...

HAI ... LAME GILE BABENG TAK KUMEN KUMEN KAT SINI .

YAN DAH MAKIN FAMES EMES ! HAHA MACAM BISKUT TU .

MISS YOU YAN . MESTI TAK KENAL LAGI KAN . :)

Nyamuk Terbang said...

beta xpnh ad azam thun baru..hewhew

Aliff Haikal said...

konichiwa . :D

aizadalias said...

besau nye spek mak ngah..haha =D

Far8 budak baik said...

ni sorang lagi ni..
bertahun dah tak update..
hahahahaaha

Abg Stalker said...

azam abg,nak jadi hensem luar dan dalam.pergh..bergaya sungguh. ;D

Azree said...

Ingatkan nak beritahu azam bila dah besar, sampai habis baca tidak jumpa.

Anyway, have a good plan in ur life.

ilovekampungku said...

azam hampir tercapai

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, December 31, 2011

New year resolutions when i was a little kid

Hello blogger !
Peace be with you guys :)

entry kali ni bukanlah yan nak cite pasal " azam tahun baru 2012. no.1 kurus kan badan mengalahkan tiang elektrik depan rumah.no.2 haruslah menjadi pelajar cemerlang dan berjaya masuk ke oxford universiti.bukannya kamus oxford fajar tu (-.-) dan no.3 haruslah menaikkan traffik blog mengalahkan cik epal,hanis zalikha dan fatin liyana dan seterusnya menjadi famous sehingga beli ikan kat kedai pak long busu pon ada budak2 datang mintak otograf." dak aiih.let's just skip that typical part.yan nak cerita pasal my new year resolutions when i was a little kiddo few years back.dan cara2 untuk menaikkan semangat agar azam tersebut berjaya dilaksanakan.acece.asal ayat cam kamus dewan edisi ke-3 ni? :')

okay,bukan nak cakap lebat lah der,tapi time gwa kecik2 dulu,gwa adelah makhluk yg paling rajin pikir azam untuk tahun baru.time tu rasa cam kalau tade azam untuk tahun baru,alamatnya hidup kau bakal kucar-kacir,tak berjaya,gelap dan pelbagai malapetaka maha dahsyat bakal berlaku ibarat dalam movie 2012 yg korang tengok tahun lepas tu.haha.see? betapa noob nya yan satu masa dulu.so,yan pon setiap kali bulan 12 every year,yan akan start fikir what kind of thing should i do for the next year ? sebelah ni ayat poyo je.sebagai budak kecik kampung,manelah tau nak cakap omputih lagi.LOL

mesti korang dulu time kecik2 especially girls suka beli buku nota kat kedai buku like Chiew,Sin tyle loke,POPULAR takpon MPH.nak nak lagi beli buku nota yang penuh bunga matahari,bunga rose,bunga lavender,(am i saying the right word?),bunga tahi ayam dan jugak tak ketinggalan bunga-bunga cinta sampaikan cover dia tu dah mcm sekebun cinta nan berbunga~~(nyanyi lagu ziana zain dgn high pitch).yan pon mcm tu jugak.bila hujung tahun sibuk cari buku nota yang cantik2 dan mulalah tulis semua jenis azam untuk tahun baru kat dalam buku tu.pastu mulalah decorate page yg ada pasal azam tu dengan penuh semangat.


habislah semua jenis colour pencil like stabilo,swan,luna dan jugak yuna ( eh?mcm kenal?haha) digunakan untuk turn the black and white page into something interesting.pas dah bersinar2 colourful sampaikan kawan2 rasa pening dan perlu pakai shades sebab tak tahan dengan sinaran warna tu,barulah paper tu dikoyak lantas dilekat di dinding bilik.kononnya,bila dah selalu tengok azam tu kat dinding,tadelah lupe,and dapat encourage and as motivation lah kononnya.one more time,KONONNYA.haha.antara azam time kecik2 dulu adelah.lets cekedout baby~!

1.azam nak solat awal waktu biar mak tak marah
2.azam biar dapat no.1 dalam kelas ( dengan niat agar dpt basikal pastu boleh bawak laju2 depan kawan.hikhik.*gelak comelss*)
3.azam rajin tolong mak dengan abah buat kerja rumah biar tak kena marah

only few of them yg yan still ingat.see?betapa kudusnya azam kanak2 zaman dulu ?

hye.itewww lha budak tecik yg diorang citeww tu.hikhik

weyh,semangat seyh time budak2 dulu. :') that's the fact.tapi sememangnya dunia ini tidak adil.diskriminasi kanak2 berlaku dimana2.contohnya,bila yan dah lekat paper pasal azam tu kat dinding bilik,sang ibu akan datang dan mengeluarkan kesemua peluru berpandunya sambil menyuruh kertas tu dicabutkan dengan kadar segera.kononnya merosakkan dinding.comot and whatsoever.isk isk.cam ni a mak.baru nak tunjuk hasil seni mcm leonardo da vincci,terus kena serang hendap T_T

itulah,cerita pasal azam tahun baru time kecik2 dulu.i was like " asal yan noob sangat time kecik2 haa?ke yan dilahirkan untuk menjadi kanak2 kudus yg sentiasa bersemangat tinggi ? " but,as i'm getting older,i dont think that was a good way untuk berjaya.kalau tak tulis kat paper dan tampal merata2 pon ,masih boleh berjaya jugak.just set dalam minda atau bahasa kasarnya,kepala otak hang,semua azam tu pon dah cukup.yang penting your effort dan semangat untuk memberjayakan azam-azam tu.(did i say a correct word ?i mean,memberjayakan? ) (-.-)' so,cheers! :)

psst: student ipt atau sekolah yg nak tmbah duit poket,boleh jadi agent dropship baju korea,dress,bag dan mcm2 lagi untuk ez brownies.komisen diberi yaww :D


39 comments:

Rozuan Ismail said...

happy new year buat awak

Syafiqah Alkaf said...

haha kita sama, dulu syafiqah pun selalu rasa kalau tahun baru takda azam, macam hidup tak lengkap. Hihi

Asyiqin Haulisah said...

azam saya? tak pelah nanti2 lah pikir. :3

EnciK AxixOu said...

azam taun bru hnya ade mase masuk sekolah . 2 pown ckgu yg tnye . mase kecik2 dulu la. haha . btw . eppy new year .

k e y r i said...

love this entry. kire okay la dari aku time kecik2 dulu langsung xde new year resolution! ahaha hampeh batoi. eh yan, ceq nak jadi agent blogshop yan tu boleh? ahahaha

qiE said...

ahaha
qie dah lama tak pasang azam
sebab qie tak pernah ada kawan nama azam . erghh =.="
tak lahh . sebab qie tau qie tak buat jugak azam2 tu .

qiE said...

dulu azam mesti sampai 10 dan belaka nak gempak je . aleh2 tak buat langsung . satu pun tak terlaksana =.="

En. Kronik said...

hoho.. ekau cekgu budak tecik ko? kui3..

Phat said...

happy new yeaR 2012

Gua said...

woahh, besar impian tu. gudluck oke, n happy new year :)

shanas ishak said...

selamat tahun baru !!

saharinasaharudin said...

happy new year, beautiful izyan :)

hanabunga said...

hahahaha kira okaylah tu kak yan.hana ni dari kecik2 mana ada azama apa2 pun.serius!

happy new year! :)

Shazwani Ramly said...

happy new year kak yan :))) semoga thun ni lebih baik dari yg lepas. hik3. gmbar tu comel.

Pondok Usang said...

selamat tahun baru dik..

Juliet_iRa~" said...

hee..bdk2 mmg gtu ek..;p

happy new year!

Cik Bhulat said...

hehe..comel je azam kecik2 dulu.hani dulu kecik2 azam mestinak belajaq rajin2..tapi hampeh je..kantoi..mls lagu tu jugak..but now dah insaf,,nak berusaha bersungguh demi masa depan tercinta ...o yeaah

Roslina Nana said...

hikhikhik...yan,sangat kudus zmn kanak2 kamu..^^ tp dulu sy pun ske g chiew tluk intan,borong sgla macam buku kecik yg bunga2 tu,pastu merepek2 tulis dalamnye..hahahha=)

hamzah ian said...

kecik2 dulu saye takde azam pun

Jay said...

tetapkan hala tuju yang diingini dan berusaha ke arah itu sambil diiringi doa dan restu ibu bapa serta kawan2..insyallah akan berjaya mencapai segala yang dimaksudkan:)

Wahida Ghazali said...

happy new year :)

e4ezzati said...

gmbr muka yg mahal tu. heee. happy new year :)

shahrazali said...

dulu kecik2 sy takde terpikir pun nak azam pape.... sbb kecik2 dulu nakal yg amat... pikir asyik nak main jek...hehe...

skrg ni baru la ada simpan azam,,cme x bgtau orang lain..yg pnting smoga jadi lebih baik dari tahun sebelumnya..

Jerr said...

Happy New Year tiang elektrik .

cmmnt here,blogwalk.

KAMIHIDUP said...

good luck!

BeloG MTT said...

Azam budak budak tapi chomel ! Hihikksss !

Selamat tahun baru :')

Miss Nadya said...

comelnyer..:)

Chegu said...

psstt...cuma nak bg pendapat je e, niatkan diri buat ape semua utk Allah, baru cabang ke lain, heheh, jgn mara e, kalau salah sori

Nalisa Syahira said...

dar kecik berazam , dah besar pun berazam jgk , tapi tak pernah nye tercapai , haha ,

capt. keon alhan said...

kak yan!kita tag kak yan utk satu GA!

Nurul ain said...

wahhhh... azam dia comel... azam no.1 paling penting kan dear... hope u dpt laksanakan :)

Fifi fairuzeen said...

HAI ... LAME GILE BABENG TAK KUMEN KUMEN KAT SINI .

YAN DAH MAKIN FAMES EMES ! HAHA MACAM BISKUT TU .

MISS YOU YAN . MESTI TAK KENAL LAGI KAN . :)

Nyamuk Terbang said...

beta xpnh ad azam thun baru..hewhew

Aliff Haikal said...

konichiwa . :D

aizadalias said...

besau nye spek mak ngah..haha =D

Far8 budak baik said...

ni sorang lagi ni..
bertahun dah tak update..
hahahahaaha

Abg Stalker said...

azam abg,nak jadi hensem luar dan dalam.pergh..bergaya sungguh. ;D

Azree said...

Ingatkan nak beritahu azam bila dah besar, sampai habis baca tidak jumpa.

Anyway, have a good plan in ur life.

ilovekampungku said...

azam hampir tercapai