Monday, May 28, 2012

Dunia tong sampah

Hello bloggers !
Peace be with you guys :)

orang Malaysia ni memang baik hati bab2 menyelamatkan orang ataupon barang.Bila ada orang accident kat jalan raya,mesti diorang berlumba-lumba nak tolong selamatkan,kononnya dapat masuk metro jadi cover girl lah tu.Bilo nampak yo keto acik biah ekau dongan anak daro si Tipah tersadai topi jalan,ekau dulu kelam kabut sobab ado hati nak ngorat si tipah,pastu,bila ada je lembu pak long busu di jerantut hilang kawalan lalu merempuh kebun2 sayur orang kampung,kau jugaklah orang first yg tolong,manalah tau tiba2 tok penghulu bagi jawatan hulubalang kampung.see baik bukan ?tapi,ada satu hal je yang memang susah orang kite ni nak selamatkan which is Our own World.

contohnya,bila naik kete je,mesti nak bawak kudapan lagi2 kalau jauh.so,penuhlah kete dengan kacang tangan cap ngan yin,coki-coki mahupun kopok super ring.lepas makan,dengan rasa penuh bangga di dada,kau orang pon campak laju2 luar tingkap.kalau nasib tak baik,belakang tu ada org bawak motor,maka,melekatlah pembalut kopok super ring tadi kat muka dia.Pastu,half way of your journey pulak,kau buang pulak plastik kacang cap ngan yin kat luar.again.you destroy our world without realise it.sedih bukan ?



kemain besau lagi kawasan buang sampah dia -.-'


tau tak yang dunia ni actually makin penuh dengan sampah pepejal ? pastu,bila dah penuh nanti,jangan marah kalau jiran sebelah rumah kau bukan lagi Mak semah ,Pak long busu dan anak2 nya,tapi rumah sampah dan lalat serta sekutunya.sebab apa ? sebab there is no more place untuk lupuskan sampah.so,jangan menyesel ya lu orang di kemudian hari.nanti ga bisa bikin apa2 donkk.angpa nak tau dak satu cerita ? setiap hari,seorang manusia ni dia dah produce 0.8 kg sampah,sebabkan malaysia ada 27 juta org,so ada 21.6 juta kg sampah setiap hari.setahun 7.9 billion kg sampah.tu baru satu negara.kalau semua negara banyak tu?haa.banyak sangat nak kira tu,yang tu kita bagi siti sifir kira.wakaka.ok sambung balik.pastu kan,hangpa nak duduk mana nanti?mungkin satu hari nanti,bukan kita yang clearkan sampah,tapi sampah yg clearkan kita.LOL (-.-)


kemain comel recycle bin dia.boleh buat main pondok2 :')

so,please please please kamu jangan nakal,(haha.gila ke apa tiba2 nyanyi lagu alep satar) okay,serious balik.so please,recycle ape yg boleh recyle.kalau rasa macam tade feeling aa bro gwa nak recycle sebab tade tong colourful ala2 traffic light tu kat rumah gwa,no worries.kau boleh beli 3 tong sampah sama colour mcm recycle bin tu,label kan dan letak kat rumah.so each day,beribu tan sampah dpt dikurangkan oleh rakyat malaysia.

kesian jugak bila kemeterian perumahan kerajaan tempatan dah berbuih2 mulut suruh reduce kan sampah,tapi orang tanak dengar.ye dak ? si maya karin dah siap nangis2 dah.kalah dia nangis dalam ombak rindu angpa tau dak ? kalau tak percaya boleh tengok video ni dan pastu start lah recycle dengan lebih kencang.renung2 kan dan selamat recycle ! :)

28 comments:

Al Kisah said...

bila maya karin nangis??

pena rozie said...

Kalau rakyat M'sia ni pyh la nak ckp psl sampah....

laskar pelangi said...

Betul tu. Ramai je manusia yang pentingkan diri sendiri. Tengah highway pon sempat je lempar itu ini. Kalau saya kan, memang kereta penuh dengan plastik makanan kalau drive jauh2..Tak suka orang buang merata camtu jer. Huhu~

ain dzaya said...

mentaliti rakyat malaysia mmg di tahap 4 lg klu bab smpah..marah bebenao ye izyan..bhahahaha..
sabar2..gi minum air dulu..

Az Meeda said...

kelemahan manusia. tang sampah ni, buat lah ape pon, tak kan pernah faham punya. still berlambak jugak sampah

qiE said...

kak jijiyan !
letak tong sampah comel tu kat UiTM kita (Y)
mesti makin comel U kita tuuu :D

qiE said...

lepas tu terus kak jijiyan jadi duta kebersihan . awww ! class gitu :P

Atiqah Wadiah said...

betul tu..dulu sy pernah nampak ada org siap buang kotak rokok dr kete dia..hadoi..rasa nk hempuk je laju2~grrrr

keli menari said...

Huh.Yang buang sampah macam sukahati2 sekati sekilo dia tu la yang sampah masyarakat.Huhu

Bobo said...

kekadang rasa geram dgn org yg suka buang sampah kat dalam semak, dorg tu semua kedekut nak byr duit sampah sebenarnya.. huhu

Jay said...

kesian bumi kita...nak dgr lagu Hijau nyanyian Zainal Abidin lah...nak bgi insaf balik pasal persekitaran kita ni..huhuhu

MiSz fiFiEyQa said...

tu la yan...kat tempat sy kan..ade la 1 area ni...kat tepi jalan la..boleh plak orang pi buang sampah bertimbun2...adeh..pening2..dgn bau yg sgt "harum" lagi...
agak2 la..ni kat tempat org lalu lalang pon nak humban sampah gak..tak paham betul.. &$%#@

Syakir Rahman said...

org makin ramai~da makin ramai yg xley pakai...hahaha

Adylia Qarissa said...

bukan senang nak didik orang yang dah tua nie buang sampah di tempat yang betul ;p

Izyan Masri said...

ALKISAH:DALAM IKLAN TU JE DIA MENANGIS XD

Izyan Masri said...

KAK PENA ROZIE : MEMANG SOKONG HABISS AIIHH:D

Izyan Masri said...

LASKAR PELANGI:BETUL2.NI MESTI DIORANG SUKA PONTENG KELAS SIVIK XD

Izyan Masri said...

AIN :HAHA.DAH HABIS BERGELEN AIR DAH DITEGUK NI HAA XD

Izyan Masri said...

AZMEEDA:DAH TU,TAK BUANG KAT TONG SAMPAH.TONG SAMPAH KOSONG.JALAN PENUH SAMPAH XD

Izyan Masri said...

QIE:KIHKIH.QIE LAH JADI DUTA TU.PAKAI BAJU COLOURFUL SAMA TONG SAMPAH XD

Izyan Masri said...

ATIQAH WADIAH:AMBOI KEMAIN ORG TU.BAKOR JE DENGAN PUNTUNG ROKOK XD

Izyan Masri said...

KELI MENARI:HAHAHAHHA.SOKONG2.SAMPAH JUGAK.SAMPAH MASYARAKAT XD

Izyan Masri said...

BOBO:ELOKNYA,CAMPAK DIORANG KAT SEMAK JUGAK XD

Izyan Masri said...

JAY:KIHKIH.BUKAK KUAT2 BIAR JIRAN DENGAR SEKALI XD

Izyan Masri said...

FIFIEYQA:ALOLOLO.KESIAN DIA NAK LALU JE ADA PERFUME FREE TEPI JALAN XD

Izyan Masri said...

SYAKIR RAHMAN:HAHA.SEP SIKIT!MEMANG BETUL TU XD

Izyan Masri said...

ADYLIA:YEYE.BETUL TU.SOKONG TU.HAA :D

Bidadari Besi said...

Tahu takpe. Bukan takboleh simpan sampah tu kejap. Kan nanti bila singgah mana-2 stesen minyak boleh buang. Tapi selalunya, rakyat malaysia lebih suka lempar tisu ke luar tingkap..

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, May 28, 2012

Dunia tong sampah

Hello bloggers !
Peace be with you guys :)

orang Malaysia ni memang baik hati bab2 menyelamatkan orang ataupon barang.Bila ada orang accident kat jalan raya,mesti diorang berlumba-lumba nak tolong selamatkan,kononnya dapat masuk metro jadi cover girl lah tu.Bilo nampak yo keto acik biah ekau dongan anak daro si Tipah tersadai topi jalan,ekau dulu kelam kabut sobab ado hati nak ngorat si tipah,pastu,bila ada je lembu pak long busu di jerantut hilang kawalan lalu merempuh kebun2 sayur orang kampung,kau jugaklah orang first yg tolong,manalah tau tiba2 tok penghulu bagi jawatan hulubalang kampung.see baik bukan ?tapi,ada satu hal je yang memang susah orang kite ni nak selamatkan which is Our own World.

contohnya,bila naik kete je,mesti nak bawak kudapan lagi2 kalau jauh.so,penuhlah kete dengan kacang tangan cap ngan yin,coki-coki mahupun kopok super ring.lepas makan,dengan rasa penuh bangga di dada,kau orang pon campak laju2 luar tingkap.kalau nasib tak baik,belakang tu ada org bawak motor,maka,melekatlah pembalut kopok super ring tadi kat muka dia.Pastu,half way of your journey pulak,kau buang pulak plastik kacang cap ngan yin kat luar.again.you destroy our world without realise it.sedih bukan ?



kemain besau lagi kawasan buang sampah dia -.-'


tau tak yang dunia ni actually makin penuh dengan sampah pepejal ? pastu,bila dah penuh nanti,jangan marah kalau jiran sebelah rumah kau bukan lagi Mak semah ,Pak long busu dan anak2 nya,tapi rumah sampah dan lalat serta sekutunya.sebab apa ? sebab there is no more place untuk lupuskan sampah.so,jangan menyesel ya lu orang di kemudian hari.nanti ga bisa bikin apa2 donkk.angpa nak tau dak satu cerita ? setiap hari,seorang manusia ni dia dah produce 0.8 kg sampah,sebabkan malaysia ada 27 juta org,so ada 21.6 juta kg sampah setiap hari.setahun 7.9 billion kg sampah.tu baru satu negara.kalau semua negara banyak tu?haa.banyak sangat nak kira tu,yang tu kita bagi siti sifir kira.wakaka.ok sambung balik.pastu kan,hangpa nak duduk mana nanti?mungkin satu hari nanti,bukan kita yang clearkan sampah,tapi sampah yg clearkan kita.LOL (-.-)


kemain comel recycle bin dia.boleh buat main pondok2 :')

so,please please please kamu jangan nakal,(haha.gila ke apa tiba2 nyanyi lagu alep satar) okay,serious balik.so please,recycle ape yg boleh recyle.kalau rasa macam tade feeling aa bro gwa nak recycle sebab tade tong colourful ala2 traffic light tu kat rumah gwa,no worries.kau boleh beli 3 tong sampah sama colour mcm recycle bin tu,label kan dan letak kat rumah.so each day,beribu tan sampah dpt dikurangkan oleh rakyat malaysia.

kesian jugak bila kemeterian perumahan kerajaan tempatan dah berbuih2 mulut suruh reduce kan sampah,tapi orang tanak dengar.ye dak ? si maya karin dah siap nangis2 dah.kalah dia nangis dalam ombak rindu angpa tau dak ? kalau tak percaya boleh tengok video ni dan pastu start lah recycle dengan lebih kencang.renung2 kan dan selamat recycle ! :)

28 comments:

Al Kisah said...

bila maya karin nangis??

pena rozie said...

Kalau rakyat M'sia ni pyh la nak ckp psl sampah....

laskar pelangi said...

Betul tu. Ramai je manusia yang pentingkan diri sendiri. Tengah highway pon sempat je lempar itu ini. Kalau saya kan, memang kereta penuh dengan plastik makanan kalau drive jauh2..Tak suka orang buang merata camtu jer. Huhu~

ain dzaya said...

mentaliti rakyat malaysia mmg di tahap 4 lg klu bab smpah..marah bebenao ye izyan..bhahahaha..
sabar2..gi minum air dulu..

Az Meeda said...

kelemahan manusia. tang sampah ni, buat lah ape pon, tak kan pernah faham punya. still berlambak jugak sampah

qiE said...

kak jijiyan !
letak tong sampah comel tu kat UiTM kita (Y)
mesti makin comel U kita tuuu :D

qiE said...

lepas tu terus kak jijiyan jadi duta kebersihan . awww ! class gitu :P

Atiqah Wadiah said...

betul tu..dulu sy pernah nampak ada org siap buang kotak rokok dr kete dia..hadoi..rasa nk hempuk je laju2~grrrr

keli menari said...

Huh.Yang buang sampah macam sukahati2 sekati sekilo dia tu la yang sampah masyarakat.Huhu

Bobo said...

kekadang rasa geram dgn org yg suka buang sampah kat dalam semak, dorg tu semua kedekut nak byr duit sampah sebenarnya.. huhu

Jay said...

kesian bumi kita...nak dgr lagu Hijau nyanyian Zainal Abidin lah...nak bgi insaf balik pasal persekitaran kita ni..huhuhu

MiSz fiFiEyQa said...

tu la yan...kat tempat sy kan..ade la 1 area ni...kat tepi jalan la..boleh plak orang pi buang sampah bertimbun2...adeh..pening2..dgn bau yg sgt "harum" lagi...
agak2 la..ni kat tempat org lalu lalang pon nak humban sampah gak..tak paham betul.. &$%#@

Syakir Rahman said...

org makin ramai~da makin ramai yg xley pakai...hahaha

Adylia Qarissa said...

bukan senang nak didik orang yang dah tua nie buang sampah di tempat yang betul ;p

Izyan Masri said...

ALKISAH:DALAM IKLAN TU JE DIA MENANGIS XD

Izyan Masri said...

KAK PENA ROZIE : MEMANG SOKONG HABISS AIIHH:D

Izyan Masri said...

LASKAR PELANGI:BETUL2.NI MESTI DIORANG SUKA PONTENG KELAS SIVIK XD

Izyan Masri said...

AIN :HAHA.DAH HABIS BERGELEN AIR DAH DITEGUK NI HAA XD

Izyan Masri said...

AZMEEDA:DAH TU,TAK BUANG KAT TONG SAMPAH.TONG SAMPAH KOSONG.JALAN PENUH SAMPAH XD

Izyan Masri said...

QIE:KIHKIH.QIE LAH JADI DUTA TU.PAKAI BAJU COLOURFUL SAMA TONG SAMPAH XD

Izyan Masri said...

ATIQAH WADIAH:AMBOI KEMAIN ORG TU.BAKOR JE DENGAN PUNTUNG ROKOK XD

Izyan Masri said...

KELI MENARI:HAHAHAHHA.SOKONG2.SAMPAH JUGAK.SAMPAH MASYARAKAT XD

Izyan Masri said...

BOBO:ELOKNYA,CAMPAK DIORANG KAT SEMAK JUGAK XD

Izyan Masri said...

JAY:KIHKIH.BUKAK KUAT2 BIAR JIRAN DENGAR SEKALI XD

Izyan Masri said...

FIFIEYQA:ALOLOLO.KESIAN DIA NAK LALU JE ADA PERFUME FREE TEPI JALAN XD

Izyan Masri said...

SYAKIR RAHMAN:HAHA.SEP SIKIT!MEMANG BETUL TU XD

Izyan Masri said...

ADYLIA:YEYE.BETUL TU.SOKONG TU.HAA :D

Bidadari Besi said...

Tahu takpe. Bukan takboleh simpan sampah tu kejap. Kan nanti bila singgah mana-2 stesen minyak boleh buang. Tapi selalunya, rakyat malaysia lebih suka lempar tisu ke luar tingkap..