Monday, November 05, 2012

Macaroni Arrabiata yang pelik

Hello blogger !
Peace be with you guys :)

pernah tak korang pegi makan pasta kat kenny rogers,secret recipe atau pon pizza hut pastu rasa mcm sangat tak logik bila sepinggan pasta harga dlm RM18 padahal diorang just campak tomato,cili,dan ayam je dlm tu.pastu dengan tax lagi nak kena bayar.cis,sudahlah kena bayar cukai pendapatan,cukai tanah,cukai pintu,tingkap dan sebagainya,makan pon kena cukai jugak.dah mcm negara komunis.ewah molot kau.kalau pak najib baca mau buang negara ni :')

memandangkan berlakunya konflik dalaman tentang harga pasta yg sngt tak logik zmn skrg ni,i've decided to make my own pasta with my own recipe.nama dia Arrabiata.nama taknak lagi gempak kan? cubalah bagi nama senang2 mcm kueh kaswi ke,kueh talam dua muka ke,senang sikit makcik senah dan pak long busu nak sebut.despite whatever its name,there is one thing you guys should know about my pasta.korang dpt jimat duit dan cara nak buat pon sonang yo kak sonah,boleh yo kalau nak bagi laki ekau makan.sey masakkan pon boleh.hiks

BAHAN-BAHAN :


4 biji bawang putih
1 biji bawang besar
3 tangkai cili merah
1 biji tomato
2 biji capcicum (nama kampongnya cili benggala)

1 tin cendawan butang baju atau seluar (yang ni bajet lawaklah time taip kononnya)

3 sudu besar tomato paste (nama kampongnya tomato puri)
dada ayam ikut sesedap tekak dan sebesar perut ampa semua
sosej pon ikut citarasa ampa
meatballs ikut nafsu serakah ampa.(hipotesis:makin tinggi nafsu,makin banyak jumlah meatballs yg digunakan)

bahan2 nampak je mcm banyak.padahal punyalah sikit dan cara nak buat pon senang je.within 30 minutes dah boleh siap KOT.tolonglah terkejut.

CARA-CARA :

1.mula2 sekali,blend kan cili merah yg 3 tangkai tadi tu dengan tomato sampailah rumah bergegar.kalau agak2 dinding rumah dh mula merekah,means that,cili dan tomato tu dah cukup halus.


2.pastu,tumiskan bawang putih yg dipotong dadu sampai naik bau,kalau bau ketiak yg naik time kacau bawang,tu bahaya.lepas tumis bawang putih,masukkan bawang besar yg ditumbuk halus dan dihiris sikit dalam kuali.

3.Masukkan cili dan tomato yg dah diblend tadi.tunggu smpai diorang semua mix well,dan berkenal-kenalan dulu dlm tu,agak2 dh masak cili tu,campakkan dada ayam tadi kedalam kuali.tapi AWAS! jgn cmpak secara berleluasa sehingga ramuan lain terkeluar dari kuali.pastu,biarkan ayam masak.tutup kuali.jgn tutup api.jangan confuse ok.

4.apabila ayam sudah masak,bolehlah masukkan rencah lain seperti sosej,dan meatballs ke dalam kuali.ewah ayat hang tk boleh skema lagi ke yan  ?.lepastu masukkan tomato paste.dan boleh tmbah sikit air.ingat sikit je.jgn pegi tuang mcm nk buat sup pulak.


5.bolehlah bubur garam.kalau agak2 nak mati cepat,bubuh satu plastik terus,kalau rasa nak hidup lama sikit ada anak cucu,bolehlah bubuh ikut sesedap rasa.last sekali,masukkan cendawan dan capcicum tadi dlm kuali.kacau2 sambil gelek ikut kemampuan pinggul,tapi kalau ada makcik2 atau nenek2 yg baca entry ni,dinasihatkan dapatkan pemantauan anak2 terlebih dahulu.dan kemudian biarkan sampai menggelegak.pap!siaplah.boleh makan dengan macaroni.


Resipi ni sebenarnya sangat senang,mudah,murah,sedap dan cepat.memang rugi siapa tak cuba.haha.ayat promote taknak kalah.tapi kan,ada petua sikit.kalau nak celur macaroni tu,celur dalam air panas yg dicampur minyak sikit atau marjerin sbb taknak bagi diorang melekat sesama diorang.biasalah,macaroni ni ukhwah persaudaraan sesama islam diorang kuat sikit :') oklah.selamat mencuba ! :)

macaroni yg direbus

29 comments:

the malay male said...

Dah boleh join masterchef ni

KAMIHIDUP said...

Buat sendiri lagi best.

Shazwani Ramly said...

ok terus rasa lapar tahap maksimum bila baca entry kak yan yg ni. nampak sedappp. haih.

Rara Nasiha said...

tergugat iman tengok makanan ni :)

qiE said...

thanks Kak Jijiyan . you had really made my day . qie tengah sedih sangat harini tapi bila baca entry Kak Jijiyan , Qie ketawa tak henti lepas tu sedih balik but butt buttt at least Qie ketawa jugak untuk harini . thanks Kak Jijiyan . tak keterlaluan kalu Qie cakap sejak kenal Kak Jijiyan , hidup Qie jadi happy and ceria nak nak lagi bila Qie tengah sedih :') thanks . ILY IMY :'(

Jay said...

mak aih..sedapnye...untunglah sape dpt yan..

Ain Dzaya said...

new recipe ...patut cuba nie....

Izyan Masri said...

THE MALAY MALE: mmg boleh join master chef.lepastu first episode dh kena kick out.hahaha

Izyan Masri said...

kami hidup : kan,jimat duit cik senah oi.makan pun puas dpt makan banyak :D

Izyan Masri said...

SHAZWANI RAMLY: SILALAH CUBA.JANGAN BIARKAN PERUT LAPAR SENTIASA.EWAH.HIHI

Izyan Masri said...

RARA NASIHA:SILALAH CUBA.JANGAN BIARKAN IMAN TERGUGAT.HIHI

Izyan Masri said...

LAHH QIE,KENAPA TAK BBM AKAK?CERITA JE LAH.AKAK TK KISAH PON KALAU QIE NAK ANGGAP MCM KAKAK SENDIRI NK SHARE ANYTHING. :D

Izyan Masri said...

JAY:HEHEHE.JANGANLAH MCM TU.MALU KITE

Izyan Masri said...

AIN DZAYA : YES.MMG KENA CUBA.BAGI SUAMI MAKAN.HIKS

qiE said...

thanks Kak Jijiyan :') nanti kalu Qie rasa nak cerita , Qie BBM Kak Jijiyan . thank youuuuuuuu :)

MiSz fiFiEyQa said...

rajinnye yayan masak...saya kalau masak megi rajin la...ahaksss..bagus2..dah boleh buat jadi menantu pilihan ni..eheh! =P

ikha Miyaichi said...

ok. kna try ni..hehe terliur pulak :)

alia azmi said...

macam best ! akan di cuba ! (padahal tak pernah pegang senduk -____-)

Yuliana Wahit said...

hyee.. yuyu singgah sini dan follow sini.. nice to meet u.. come visit my site http://www.sayeshukepink.com/

nurul said...

nice!
www.dresslover84.blogspot.com

Cinoi said...

Looks yummy laa izyan.

BIla u nk apdet blog lagiii

Cinta hazanis said...

wah kena cuba ni. :)

nurul said...

nice! www.dresslover84.blogspot.com

tokwan muda said...

ehemmmm...sedap sungguh....tolong pos laju boleh...

Hasrina said...

dah try last weekend...yum yum yum

Strawbery [dot] com (OFFICIAL) said...

SEDAPNYEEEE. . nakkkkkk. . .masakkkaaannn bolehh??. . HEHE. . FOLLOE ME BACK SWEETY . . Strawberycinta7pelangi@gmail.com

Strawbery [dot] com (OFFICIAL) said...

Assalamualaikum . .Strawberycinta7pelangi@gmail.com

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

Mahirah Ridzuan said...

Ini yg teman suka follow nih...
Ada resepi2 je komen... ;)
btw mmg tak berbaloi pun klu tgk harga kat luar ngan bahan2 utk buat benda alah ni...
kesimpulannya lebih baik buat sendiri kan? kan? kan? dpt byk, mkn boleh ulang2 kali... pueh hati... ;)

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, November 05, 2012

Macaroni Arrabiata yang pelik

Hello blogger !
Peace be with you guys :)

pernah tak korang pegi makan pasta kat kenny rogers,secret recipe atau pon pizza hut pastu rasa mcm sangat tak logik bila sepinggan pasta harga dlm RM18 padahal diorang just campak tomato,cili,dan ayam je dlm tu.pastu dengan tax lagi nak kena bayar.cis,sudahlah kena bayar cukai pendapatan,cukai tanah,cukai pintu,tingkap dan sebagainya,makan pon kena cukai jugak.dah mcm negara komunis.ewah molot kau.kalau pak najib baca mau buang negara ni :')

memandangkan berlakunya konflik dalaman tentang harga pasta yg sngt tak logik zmn skrg ni,i've decided to make my own pasta with my own recipe.nama dia Arrabiata.nama taknak lagi gempak kan? cubalah bagi nama senang2 mcm kueh kaswi ke,kueh talam dua muka ke,senang sikit makcik senah dan pak long busu nak sebut.despite whatever its name,there is one thing you guys should know about my pasta.korang dpt jimat duit dan cara nak buat pon sonang yo kak sonah,boleh yo kalau nak bagi laki ekau makan.sey masakkan pon boleh.hiks

BAHAN-BAHAN :


4 biji bawang putih
1 biji bawang besar
3 tangkai cili merah
1 biji tomato
2 biji capcicum (nama kampongnya cili benggala)

1 tin cendawan butang baju atau seluar (yang ni bajet lawaklah time taip kononnya)

3 sudu besar tomato paste (nama kampongnya tomato puri)
dada ayam ikut sesedap tekak dan sebesar perut ampa semua
sosej pon ikut citarasa ampa
meatballs ikut nafsu serakah ampa.(hipotesis:makin tinggi nafsu,makin banyak jumlah meatballs yg digunakan)

bahan2 nampak je mcm banyak.padahal punyalah sikit dan cara nak buat pon senang je.within 30 minutes dah boleh siap KOT.tolonglah terkejut.

CARA-CARA :

1.mula2 sekali,blend kan cili merah yg 3 tangkai tadi tu dengan tomato sampailah rumah bergegar.kalau agak2 dinding rumah dh mula merekah,means that,cili dan tomato tu dah cukup halus.


2.pastu,tumiskan bawang putih yg dipotong dadu sampai naik bau,kalau bau ketiak yg naik time kacau bawang,tu bahaya.lepas tumis bawang putih,masukkan bawang besar yg ditumbuk halus dan dihiris sikit dalam kuali.

3.Masukkan cili dan tomato yg dah diblend tadi.tunggu smpai diorang semua mix well,dan berkenal-kenalan dulu dlm tu,agak2 dh masak cili tu,campakkan dada ayam tadi kedalam kuali.tapi AWAS! jgn cmpak secara berleluasa sehingga ramuan lain terkeluar dari kuali.pastu,biarkan ayam masak.tutup kuali.jgn tutup api.jangan confuse ok.

4.apabila ayam sudah masak,bolehlah masukkan rencah lain seperti sosej,dan meatballs ke dalam kuali.ewah ayat hang tk boleh skema lagi ke yan  ?.lepastu masukkan tomato paste.dan boleh tmbah sikit air.ingat sikit je.jgn pegi tuang mcm nk buat sup pulak.


5.bolehlah bubur garam.kalau agak2 nak mati cepat,bubuh satu plastik terus,kalau rasa nak hidup lama sikit ada anak cucu,bolehlah bubuh ikut sesedap rasa.last sekali,masukkan cendawan dan capcicum tadi dlm kuali.kacau2 sambil gelek ikut kemampuan pinggul,tapi kalau ada makcik2 atau nenek2 yg baca entry ni,dinasihatkan dapatkan pemantauan anak2 terlebih dahulu.dan kemudian biarkan sampai menggelegak.pap!siaplah.boleh makan dengan macaroni.


Resipi ni sebenarnya sangat senang,mudah,murah,sedap dan cepat.memang rugi siapa tak cuba.haha.ayat promote taknak kalah.tapi kan,ada petua sikit.kalau nak celur macaroni tu,celur dalam air panas yg dicampur minyak sikit atau marjerin sbb taknak bagi diorang melekat sesama diorang.biasalah,macaroni ni ukhwah persaudaraan sesama islam diorang kuat sikit :') oklah.selamat mencuba ! :)

macaroni yg direbus

29 comments:

the malay male said...

Dah boleh join masterchef ni

KAMIHIDUP said...

Buat sendiri lagi best.

Shazwani Ramly said...

ok terus rasa lapar tahap maksimum bila baca entry kak yan yg ni. nampak sedappp. haih.

Rara Nasiha said...

tergugat iman tengok makanan ni :)

qiE said...

thanks Kak Jijiyan . you had really made my day . qie tengah sedih sangat harini tapi bila baca entry Kak Jijiyan , Qie ketawa tak henti lepas tu sedih balik but butt buttt at least Qie ketawa jugak untuk harini . thanks Kak Jijiyan . tak keterlaluan kalu Qie cakap sejak kenal Kak Jijiyan , hidup Qie jadi happy and ceria nak nak lagi bila Qie tengah sedih :') thanks . ILY IMY :'(

Jay said...

mak aih..sedapnye...untunglah sape dpt yan..

Ain Dzaya said...

new recipe ...patut cuba nie....

Izyan Masri said...

THE MALAY MALE: mmg boleh join master chef.lepastu first episode dh kena kick out.hahaha

Izyan Masri said...

kami hidup : kan,jimat duit cik senah oi.makan pun puas dpt makan banyak :D

Izyan Masri said...

SHAZWANI RAMLY: SILALAH CUBA.JANGAN BIARKAN PERUT LAPAR SENTIASA.EWAH.HIHI

Izyan Masri said...

RARA NASIHA:SILALAH CUBA.JANGAN BIARKAN IMAN TERGUGAT.HIHI

Izyan Masri said...

LAHH QIE,KENAPA TAK BBM AKAK?CERITA JE LAH.AKAK TK KISAH PON KALAU QIE NAK ANGGAP MCM KAKAK SENDIRI NK SHARE ANYTHING. :D

Izyan Masri said...

JAY:HEHEHE.JANGANLAH MCM TU.MALU KITE

Izyan Masri said...

AIN DZAYA : YES.MMG KENA CUBA.BAGI SUAMI MAKAN.HIKS

qiE said...

thanks Kak Jijiyan :') nanti kalu Qie rasa nak cerita , Qie BBM Kak Jijiyan . thank youuuuuuuu :)

MiSz fiFiEyQa said...

rajinnye yayan masak...saya kalau masak megi rajin la...ahaksss..bagus2..dah boleh buat jadi menantu pilihan ni..eheh! =P

ikha Miyaichi said...

ok. kna try ni..hehe terliur pulak :)

alia azmi said...

macam best ! akan di cuba ! (padahal tak pernah pegang senduk -____-)

Yuliana Wahit said...

hyee.. yuyu singgah sini dan follow sini.. nice to meet u.. come visit my site http://www.sayeshukepink.com/

nurul said...

nice!
www.dresslover84.blogspot.com

Cinoi said...

Looks yummy laa izyan.

BIla u nk apdet blog lagiii

Cinta hazanis said...

wah kena cuba ni. :)

nurul said...

nice! www.dresslover84.blogspot.com

tokwan muda said...

ehemmmm...sedap sungguh....tolong pos laju boleh...

Hasrina said...

dah try last weekend...yum yum yum

Strawbery [dot] com (OFFICIAL) said...

SEDAPNYEEEE. . nakkkkkk. . .masakkkaaannn bolehh??. . HEHE. . FOLLOE ME BACK SWEETY . . Strawberycinta7pelangi@gmail.com

Strawbery [dot] com (OFFICIAL) said...

Assalamualaikum . .Strawberycinta7pelangi@gmail.com

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

Mahirah Ridzuan said...

Ini yg teman suka follow nih...
Ada resepi2 je komen... ;)
btw mmg tak berbaloi pun klu tgk harga kat luar ngan bahan2 utk buat benda alah ni...
kesimpulannya lebih baik buat sendiri kan? kan? kan? dpt byk, mkn boleh ulang2 kali... pueh hati... ;)