Thursday, November 07, 2013

2 Days vacation dan apa yang korang boleh buat

Hello blogger !
Peace be with you guys :)

cerita dia sekarang ni,lately,blog yan memang asyik tulis pasal travel ke pulau itu,ke sana sini,mesti korang soksek dalam hati  "minah ni tk ada kerja lain ke selain berjalan?" well, you know, berjalan sana sini tu perlu untuk melihat keindahan ciptaan Tuhan,mengagumi kebesaran-Nya dan menginsafi betapa kerdilnya kita di muka bumi Allah ni.cewah.rasa mcm program Ustazah Pilihan pulak.tapi kalau dah kau setiap bulan berjalan pun susah jugak dik,sapa nak sponsor kau ? kekekeke.

itu hari,secara tak sengaja,yan dengan family,telah membuat short visit ke Melaka. Actually, the real plan was to buy vegies ( yakni sayur) di pasar malam Kuala Pilah,Nogoie Sombilan tu haaa.Tapi memandangkan kitorang adalah family super spontan,so secara hebatnya kitorang telah terus berhijrah ke Melaka.kebetulan pulak waktu tu hari Sabtu,cuti Deepavali.So,around 12pm we went to Melaka straight away from Nogoie Sombilan eventhough kitorang tak book hotel untuk tidur pun.dahlah cuti Deepavali,weekend pulak tu,ni kiranya acah-acah mcm adventurous gila la ni,berani mati bahasa remajanya.tak gitu ?

so sampai around 3.30 ptg,lepas je smpai tol ayer keroh,dlm pada berani mati tu,kitorang ternampak satu resort,INB resort namanya,saja lah try call kot kot ada kosong lagi kan,tuptup ada pulak ! haa. nampak tak murah rezeki kat situ ? hiks.

ni lah dia INB Resort yg digembar-gemburkan.

so,kitorang pun tanpa berdolak dalih dan melakukan musyawarah,kitorang terus decide tidur situ,book dan lepak terus smpai pukul 5.30.penat katanya.padahal pegi mana pun belum.wakaka.

Petang tu,dlm pukul 6,kitorang pun ke bandar hilir,dan ternampak tempat ala2 venice,Italy iaitu Sungai Melaka dan river cruise nya.

Venice katekoooo (baca dgn qalqalah )


persyaithonkan bau sungai yang kadang2 tak dpt bezakan antara longkang depan rumah kau dgn sungai,maka kitorang pun dibawak naik river cruise,pusing2 sampai kampung Morten (tempat rumah2 tradisional melaka) selama 40 minit.


dgn angin sepoi2 bahasanya sepanjang naik cruise,rabak jugaklah tudung sepuluh kali kena betulkan shawl senget ke kiri dan kanan ibarat lalang tanpa hala tuju hidup yg sebenar T_T harga dia murah je.RM10 dewasa,RM5 kanak2. yan dgn sehabis baiknya cuba buat babyface tapi tak menjadi... #lawakhambar

lepas dah naik cruise,naik beca pulak,RM40 satu beca,kalau engkorang semua pergi dgn kawan,share satu beca,RM20 sorang.kalau kayuh sendiri mungkin dpt murah lagi LOL.

kalau kat selangor lah buat mcm ni,malam lusa pun belum tentu boleh smpai dari subang ke shah alam. :')

 beca ni bawak pusing bandar melaka 1 jam.bosan dia tu tahap melampau sebab balik2 tengok muka amoi,lengchai,lengchui dan rakan-rakannya.biasalah,bandar melaka kan ramai chinese.sek fan aaa..yapyisamsekpuyaiyongtaufu..

feeling feeling Alice in Wonderland pulak.tapi version Dayang Senandung.Alice kulit terbakar T_T

bagi yang nak shopping barang2 antik dgn aksesori,boleh ke Jonker Walk yg terletak dlm 5 minit je berjalan kaki dari river cruise tadi.kat situ kalau nk beli terompah corak batik,corak floral utk korang buat amal jariah sedekah kat masjid pun boleh jgk ganti terompah sebelah kuning sebelah lagi merah yg selalu ada kt masjid tu.nak beli kebaya nyonya,kebarung,mengkarung dan sekutunya pun ada kt situ.tempat tu padat dia tak terkata kalau nk lalu tu kena mengiring,atau kadang2 lagi teruk kena merangkak bawah orang,ramai anak2 kehilangan ibu bapa,suami tercari-cari isteri dan sebagainya....  :")

lepas dh nak dokek tigo jam jugak kat bandaraya melaka tu,we finally decided to find a suitable place to eat.akhirnya otw balik resort,kitorang jumpa food court. walaupun mintak nasi goreng paprik jadi nasi goreng sup,tapi tabahlah makan sebab lapar . what a life...

esoknya pagi2 lagi dalam pukul 10 mcm tu,kitorang ke bandar hilir,pergi kota A famosa.

ayah i olls interframe pulak kat situ. nasib baik apak esei sondiri haaa :")

yg ni bahagian dlm.motif aci kat belakang tu ? motif ambik gmbr sambil bajet2 sembang pegang plastik bag ? motif gmbr ni sebenarnya ? 0_o'

bagi yg nak buat benda rare kononnya,bolehlah bergambar dgn iguana dan white parrot kat luar kota A famosa ni.rasa glamour sgt i olls tau.

lepastu,bagi nak feel balik belajar sejarah time sekolah menengah dulu,kitorang pun masuk muzium samudera.barulah lengkap bercuti bukan je melakukan aktiviti lagho seperti membeli belah tanpa batasan,tapi jugak melakukan aktiviti2 berilmu seperti mengimbau sejarah.those who do not remember the past are condemned to repeat it.aceceh.mcm gimik jee mcm gimik jee lebih.kahkah.

gua heran mcm mana titanic boleh terdampar kat sini ?

cuba teka mana satu parameswara ? hmmm tktau lah sbb semua mcm parameswari dh gelapnya T_T

kalau pergi tmpat bersejarah buat perangai mcm ni tak guna jugak.wakakaka

benda pelik ni bukanlah kapal UFO yang tesangkut kat tiang elektrik.benda ni ialah Menara Taming sari yg turun naik utk bawak pelancong tengok satu kota melaka dari atas.view dari menara taming sari katanya cantik.katanya lah....

lepas dh penat acah-acah tun teja dlm muzium samudera,marilah kita beli belah barang kraf dgn kerepek dan sebagainya.

feeling omputih sangat beli souveniers padahal pegi melaka je pon.hikhik

kesimpulannya kat sini,siapa kata kau orang tak boleh travel dlm masa yg singkat tanpa plan dan buat semua benda dgn kos yang sikit ? have fun everyone ! selamat cuti-cuti malaysia ! tingkatkan ekonomi negara kita !(dgn nada menteri kewangan) sekian,bye !

7 comments:

Nasuha said...

Wah cantik beca...

the malay male said...

cuti cuti malaysia

Phat said...

phat selalu je g terjah melaka tu maklum la dekat je ngan kampung kita hehe

zoulmzmn said...

blogwalking..

hai mmg best ke melaka ni, ye la banda bersejarah.. kalau nak photoshoot kat cni mmg terbaik lah..

bile plak dpt ke melaka ni..hahaha

www.zoulmzmn.blogspot.com

Nadya Bubble said...

Rindu nak pi Jonker Street.

m0sHiE~ said...

a famosa dh renovate ke? tak epic la.

MissNadia said...

last pergi melaka setahun ++ lepas.seronoknya. bila la ada peluang nak ke sana. nak tangkap gambar kat kota a famosa

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, November 07, 2013

2 Days vacation dan apa yang korang boleh buat

Hello blogger !
Peace be with you guys :)

cerita dia sekarang ni,lately,blog yan memang asyik tulis pasal travel ke pulau itu,ke sana sini,mesti korang soksek dalam hati  "minah ni tk ada kerja lain ke selain berjalan?" well, you know, berjalan sana sini tu perlu untuk melihat keindahan ciptaan Tuhan,mengagumi kebesaran-Nya dan menginsafi betapa kerdilnya kita di muka bumi Allah ni.cewah.rasa mcm program Ustazah Pilihan pulak.tapi kalau dah kau setiap bulan berjalan pun susah jugak dik,sapa nak sponsor kau ? kekekeke.

itu hari,secara tak sengaja,yan dengan family,telah membuat short visit ke Melaka. Actually, the real plan was to buy vegies ( yakni sayur) di pasar malam Kuala Pilah,Nogoie Sombilan tu haaa.Tapi memandangkan kitorang adalah family super spontan,so secara hebatnya kitorang telah terus berhijrah ke Melaka.kebetulan pulak waktu tu hari Sabtu,cuti Deepavali.So,around 12pm we went to Melaka straight away from Nogoie Sombilan eventhough kitorang tak book hotel untuk tidur pun.dahlah cuti Deepavali,weekend pulak tu,ni kiranya acah-acah mcm adventurous gila la ni,berani mati bahasa remajanya.tak gitu ?

so sampai around 3.30 ptg,lepas je smpai tol ayer keroh,dlm pada berani mati tu,kitorang ternampak satu resort,INB resort namanya,saja lah try call kot kot ada kosong lagi kan,tuptup ada pulak ! haa. nampak tak murah rezeki kat situ ? hiks.

ni lah dia INB Resort yg digembar-gemburkan.

so,kitorang pun tanpa berdolak dalih dan melakukan musyawarah,kitorang terus decide tidur situ,book dan lepak terus smpai pukul 5.30.penat katanya.padahal pegi mana pun belum.wakaka.

Petang tu,dlm pukul 6,kitorang pun ke bandar hilir,dan ternampak tempat ala2 venice,Italy iaitu Sungai Melaka dan river cruise nya.

Venice katekoooo (baca dgn qalqalah )


persyaithonkan bau sungai yang kadang2 tak dpt bezakan antara longkang depan rumah kau dgn sungai,maka kitorang pun dibawak naik river cruise,pusing2 sampai kampung Morten (tempat rumah2 tradisional melaka) selama 40 minit.


dgn angin sepoi2 bahasanya sepanjang naik cruise,rabak jugaklah tudung sepuluh kali kena betulkan shawl senget ke kiri dan kanan ibarat lalang tanpa hala tuju hidup yg sebenar T_T harga dia murah je.RM10 dewasa,RM5 kanak2. yan dgn sehabis baiknya cuba buat babyface tapi tak menjadi... #lawakhambar

lepas dah naik cruise,naik beca pulak,RM40 satu beca,kalau engkorang semua pergi dgn kawan,share satu beca,RM20 sorang.kalau kayuh sendiri mungkin dpt murah lagi LOL.

kalau kat selangor lah buat mcm ni,malam lusa pun belum tentu boleh smpai dari subang ke shah alam. :')

 beca ni bawak pusing bandar melaka 1 jam.bosan dia tu tahap melampau sebab balik2 tengok muka amoi,lengchai,lengchui dan rakan-rakannya.biasalah,bandar melaka kan ramai chinese.sek fan aaa..yapyisamsekpuyaiyongtaufu..

feeling feeling Alice in Wonderland pulak.tapi version Dayang Senandung.Alice kulit terbakar T_T

bagi yang nak shopping barang2 antik dgn aksesori,boleh ke Jonker Walk yg terletak dlm 5 minit je berjalan kaki dari river cruise tadi.kat situ kalau nk beli terompah corak batik,corak floral utk korang buat amal jariah sedekah kat masjid pun boleh jgk ganti terompah sebelah kuning sebelah lagi merah yg selalu ada kt masjid tu.nak beli kebaya nyonya,kebarung,mengkarung dan sekutunya pun ada kt situ.tempat tu padat dia tak terkata kalau nk lalu tu kena mengiring,atau kadang2 lagi teruk kena merangkak bawah orang,ramai anak2 kehilangan ibu bapa,suami tercari-cari isteri dan sebagainya....  :")

lepas dh nak dokek tigo jam jugak kat bandaraya melaka tu,we finally decided to find a suitable place to eat.akhirnya otw balik resort,kitorang jumpa food court. walaupun mintak nasi goreng paprik jadi nasi goreng sup,tapi tabahlah makan sebab lapar . what a life...

esoknya pagi2 lagi dalam pukul 10 mcm tu,kitorang ke bandar hilir,pergi kota A famosa.

ayah i olls interframe pulak kat situ. nasib baik apak esei sondiri haaa :")

yg ni bahagian dlm.motif aci kat belakang tu ? motif ambik gmbr sambil bajet2 sembang pegang plastik bag ? motif gmbr ni sebenarnya ? 0_o'

bagi yg nak buat benda rare kononnya,bolehlah bergambar dgn iguana dan white parrot kat luar kota A famosa ni.rasa glamour sgt i olls tau.

lepastu,bagi nak feel balik belajar sejarah time sekolah menengah dulu,kitorang pun masuk muzium samudera.barulah lengkap bercuti bukan je melakukan aktiviti lagho seperti membeli belah tanpa batasan,tapi jugak melakukan aktiviti2 berilmu seperti mengimbau sejarah.those who do not remember the past are condemned to repeat it.aceceh.mcm gimik jee mcm gimik jee lebih.kahkah.

gua heran mcm mana titanic boleh terdampar kat sini ?

cuba teka mana satu parameswara ? hmmm tktau lah sbb semua mcm parameswari dh gelapnya T_T

kalau pergi tmpat bersejarah buat perangai mcm ni tak guna jugak.wakakaka

benda pelik ni bukanlah kapal UFO yang tesangkut kat tiang elektrik.benda ni ialah Menara Taming sari yg turun naik utk bawak pelancong tengok satu kota melaka dari atas.view dari menara taming sari katanya cantik.katanya lah....

lepas dh penat acah-acah tun teja dlm muzium samudera,marilah kita beli belah barang kraf dgn kerepek dan sebagainya.

feeling omputih sangat beli souveniers padahal pegi melaka je pon.hikhik

kesimpulannya kat sini,siapa kata kau orang tak boleh travel dlm masa yg singkat tanpa plan dan buat semua benda dgn kos yang sikit ? have fun everyone ! selamat cuti-cuti malaysia ! tingkatkan ekonomi negara kita !(dgn nada menteri kewangan) sekian,bye !

7 comments:

Nasuha said...

Wah cantik beca...

the malay male said...

cuti cuti malaysia

Phat said...

phat selalu je g terjah melaka tu maklum la dekat je ngan kampung kita hehe

zoulmzmn said...

blogwalking..

hai mmg best ke melaka ni, ye la banda bersejarah.. kalau nak photoshoot kat cni mmg terbaik lah..

bile plak dpt ke melaka ni..hahaha

www.zoulmzmn.blogspot.com

Nadya Bubble said...

Rindu nak pi Jonker Street.

m0sHiE~ said...

a famosa dh renovate ke? tak epic la.

MissNadia said...

last pergi melaka setahun ++ lepas.seronoknya. bila la ada peluang nak ke sana. nak tangkap gambar kat kota a famosa