Tuesday, November 19, 2013

The real intention of being a blogger

Hello blogger !
Peace be with you guys :)

"siapa yg dah ada blog since 2 years ago or more ? me ! "

yes,i'm the owner of Izyanmasri.blogspot.com. yan dah tulis blog ni since 2010. tapi waktu tu acah2 famous sangat.. (mata ke atas,tangan dibahu) apa yang blogger famous buat kita pun nak buat.tapi masalahnya,blogger famous buat semuanya kelangit,yang kita ni buat kelaut. ha nampak tak beza dia kat situ?

this thing happened about 1-2 years back.waktu tu yan still ingat,asal tak ada kerja je stalk blogger2 famous mcm Fatin Liyana,Cik Epal,Hanis Zalikha. Waktu tu bila tengok je blog diorang mula lah rasa " eh aku pun nak jadi mcm diorang lah,cantik,famous,tulis blog beribu yang komen.taknak kawan lah dengan blogger lain,nak kawan dengan yang famous je.hiks "  #sombongtahapgoddess .kekeke.pastu kan,mulalah rasa tamak haloba buat yan rakus plan sehabis baik aktiviti2 untuk menjadi blogger famous . antaranya : 

cant believe i made this doodle myself !guna painting punya application je.boleh bah kalau kauuu.  konon nak entertain org time baca blog itteww.mulia tak hati ittewww. wkwkwkwk

1. orang lain post 2 entry sehari,yan nak post 4 entry sehari. niatnya konon biar orang asyik datang blog kita je sampai tak ada masa nak tengok blog orang lain.kekeke.But i was wrong.i pushed everyone away from my blog instead.sebabnya ? bila dah post banyak sangat entry sehari,kau siap dah tak ada idea,sampaikan cerita kau masak siput sedut masak lomak cili api pun nak kena tulis kat blog.(which is so lame) dan paling obvious merapu yg mana bila yan baca balik skrg mesti rasa nak gigit bantal sampai kekabu semua terbang keluar adalah,cerita pasal Kisah kambing dan kebaikkannya.I dont get  why did i do that ?#apekahdosakutuhan?kihkih. so,please be noticed,for me,it's not gonna be a crime for you to rarely update your blog.janji ada isi,ada kualiti,rancang dulu apa nak tulis.

2. "Orang lain dapat invitation tv,kau pun nak tempek muka kat tv jugak" hahaha.this is the worst part after all.Ceritanya mcm ni,pernah dgr program GENERASI Y kat RTM1 ? yan dpt invitation utk jadi panel konon acah2 wakil utk gen Y lah kan.waktu tu baru 19 tahun.so bila tengok Yuyu Zulaikha (my so called favourite blogger) pernah jadi panel utk program tu jugak,so i finally decided to accept the invitation without making any research.

dengan si muaz muzik fm tu. kemain dia gelakkan i olss ke ? hahaha.

Kononnya,bila terima tawaran tu,mesti paling kurang pun duaratusenampuluhsembilanribu orang yang datang baca blog ni setiap hari.Akhirnya,berbekalkan rasa nervous yg gila kentang hebatnya,yan akhirnya memalukan diri sendiri dgn tak tahu apa yg aku cakapkan.orang yg migrain akan dapat brain tumor level 4 bila dengar dan ibu2 yang dalam labour room nak give birth mungkin babynya akan masuk dalam perut balik dgn keadaan songsang.i cant even understand what i was saying during the recording session and i looked twenty times uglier than the ugly betty! kahkah.haa amik kau nak famous sangat.tu lah mak pak kata jangan tamak kau nak jugak.so conclusionnya disini,kalau tak ready nk buat something,jgn main redah je sebab nak famous.

ni lah budak acah2 Miranda kerr tu. 

so after that moment,i finally realized something.find out,what is your real intention of being a blogger ? nak duit ? famous ? or the real satisfaction ? yes. the real satisfaction. tulis sepenuh jiwa. biar tak banyak entry janji berkualiti,padat,tepat,dan mutakhir..berita dunia rtm punya tagline sangatttttt ..ingat jangan buat benda merapu gara2 nk jadi blogger famous konon acah2 nak tarik 99 juta orang followers tapi akhirnya satu pun tak melekat,syok sendiri,malu yang dapat dan akhirnya taknak tulis pape dah.hiks.kbye!

18 comments:

msredcheesecake said...

learn form experience...tataulah nak jawab kalau org tanya nape akk buat blog...

BidadariBesi [SYAA] said...

Hi kak. Ingat Syaa lagi tak? Ihiks!
Moga berjaya dalam hidup kak. Amin :)

the malay male said...

saya buat blog sebab saya nak menulis

Izyan Masri said...

msrdcheesecake : haah kak. sekarang baru ada prinsip sendiri dlm berblog ni.:D

Izyan Masri said...

hye si bidadari besiku. mestilah ingat. si blogger paling selalu datang sini :D

Izyan Masri said...

the malay male: saya pun nak menulis skrg.untuk baca balik nnti :D

pena rozie said...

Hehehe... Tu bukan topi graduasi. Die kene menari ari tu nanti. Tak cukup umur lagi nak graduasi. Keh3....

ayuyusoff said...

dulu macam izyan jugak..lpas tu pikir balik xde guna pon nak femes2 ni..lagi menyusahkan kita balik sebenranya.. nak vogedevas 24 hours. nak kene rajin update kalau tak orang lupa kat blog. Senang biar kita buat niat sbb nak coretkan sesuatu mana tahu dah tua boleh tgk balik blog kita.ayu dah pon remove blog yang dlu.skang blog baru. follower lelaki pon xde. wat menyemak jer..haha

NurZahirah said...

Haha , like your entry kak . ya kan ?? kadang kadang sya pon fikir mcm tu jugakk

lyana zahim said...

jom follow blog sy lak, salam perkenalan

LuN@_aiDi said...

akak kenal yan, start dr 2 tahun lepas ler,
even jarang komen dekat sini pun, tp
slalo jd SR jugak.hihihi
bagi akk buat belog, untuk nanti kemudian hari nak baca pengalaman hidup kter kan?hiks
eh, jom ke belog akk tgk "The Shire, Hobbiton,Nz" ^^

m0sHiE~ said...

me too! real satisfaction. ! :)

Zinedine Zaiddin said...

Last time buat blog sebab boring nak mampus waktu Foundation dulu..hari-hari ada aje idea nak menulis.

My Foundation year is around 2009. Nak masuk 5 tahun dah la kiranya my blog Bila Karipap Boleh Bercakap ni.

haha

From: Bila Karipap Boleh Bercakap

ath irah said...

i'm selling POPLOOK maxi dress lookalike for affordable prices! do check them out at : https://www.facebook.com/pages/DIY-pixies/204908353004438?ref=hl

spread the words to your friends! <3

Zuraidah Butang said...

hahha...sy pun mula2 nak tulis blog nak glamer gitu..tapi pemalas nak tulis...dah sudah nye...tulis ikut mood je laa... btw luv ur writing... dah femes yek skng.. :) sy folo

MissNadia said...

nice entry dan kelakar la u ni.. hehe.. gelak sorang-sorang bila baca. anyway, setiap blog ada tujuan nya sendiri. so sebelum nak wujudkan sebuah blog kene tanya diri sendiri ianya untuk apa :D

masuk tv.. woww beshnya.. glamor kejap

mia izzati said...

saya rasa semua yang ada blog melalui perkara camni..hahaha saya x terfikir nak glam tapi masa memula ada blog camtu lah..taksub haha sampai perabih duit upah orang edit blog bagai..citer duit syiling jatuh dalam longkang pon masuk dalam blog gak..citt..salam perkenalan

fiefa mohd ali said...

Eh2 yan..samalah kisah kita..haha

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, November 19, 2013

The real intention of being a blogger

Hello blogger !
Peace be with you guys :)

"siapa yg dah ada blog since 2 years ago or more ? me ! "

yes,i'm the owner of Izyanmasri.blogspot.com. yan dah tulis blog ni since 2010. tapi waktu tu acah2 famous sangat.. (mata ke atas,tangan dibahu) apa yang blogger famous buat kita pun nak buat.tapi masalahnya,blogger famous buat semuanya kelangit,yang kita ni buat kelaut. ha nampak tak beza dia kat situ?

this thing happened about 1-2 years back.waktu tu yan still ingat,asal tak ada kerja je stalk blogger2 famous mcm Fatin Liyana,Cik Epal,Hanis Zalikha. Waktu tu bila tengok je blog diorang mula lah rasa " eh aku pun nak jadi mcm diorang lah,cantik,famous,tulis blog beribu yang komen.taknak kawan lah dengan blogger lain,nak kawan dengan yang famous je.hiks "  #sombongtahapgoddess .kekeke.pastu kan,mulalah rasa tamak haloba buat yan rakus plan sehabis baik aktiviti2 untuk menjadi blogger famous . antaranya : 

cant believe i made this doodle myself !guna painting punya application je.boleh bah kalau kauuu.  konon nak entertain org time baca blog itteww.mulia tak hati ittewww. wkwkwkwk

1. orang lain post 2 entry sehari,yan nak post 4 entry sehari. niatnya konon biar orang asyik datang blog kita je sampai tak ada masa nak tengok blog orang lain.kekeke.But i was wrong.i pushed everyone away from my blog instead.sebabnya ? bila dah post banyak sangat entry sehari,kau siap dah tak ada idea,sampaikan cerita kau masak siput sedut masak lomak cili api pun nak kena tulis kat blog.(which is so lame) dan paling obvious merapu yg mana bila yan baca balik skrg mesti rasa nak gigit bantal sampai kekabu semua terbang keluar adalah,cerita pasal Kisah kambing dan kebaikkannya.I dont get  why did i do that ?#apekahdosakutuhan?kihkih. so,please be noticed,for me,it's not gonna be a crime for you to rarely update your blog.janji ada isi,ada kualiti,rancang dulu apa nak tulis.

2. "Orang lain dapat invitation tv,kau pun nak tempek muka kat tv jugak" hahaha.this is the worst part after all.Ceritanya mcm ni,pernah dgr program GENERASI Y kat RTM1 ? yan dpt invitation utk jadi panel konon acah2 wakil utk gen Y lah kan.waktu tu baru 19 tahun.so bila tengok Yuyu Zulaikha (my so called favourite blogger) pernah jadi panel utk program tu jugak,so i finally decided to accept the invitation without making any research.

dengan si muaz muzik fm tu. kemain dia gelakkan i olss ke ? hahaha.

Kononnya,bila terima tawaran tu,mesti paling kurang pun duaratusenampuluhsembilanribu orang yang datang baca blog ni setiap hari.Akhirnya,berbekalkan rasa nervous yg gila kentang hebatnya,yan akhirnya memalukan diri sendiri dgn tak tahu apa yg aku cakapkan.orang yg migrain akan dapat brain tumor level 4 bila dengar dan ibu2 yang dalam labour room nak give birth mungkin babynya akan masuk dalam perut balik dgn keadaan songsang.i cant even understand what i was saying during the recording session and i looked twenty times uglier than the ugly betty! kahkah.haa amik kau nak famous sangat.tu lah mak pak kata jangan tamak kau nak jugak.so conclusionnya disini,kalau tak ready nk buat something,jgn main redah je sebab nak famous.

ni lah budak acah2 Miranda kerr tu. 

so after that moment,i finally realized something.find out,what is your real intention of being a blogger ? nak duit ? famous ? or the real satisfaction ? yes. the real satisfaction. tulis sepenuh jiwa. biar tak banyak entry janji berkualiti,padat,tepat,dan mutakhir..berita dunia rtm punya tagline sangatttttt ..ingat jangan buat benda merapu gara2 nk jadi blogger famous konon acah2 nak tarik 99 juta orang followers tapi akhirnya satu pun tak melekat,syok sendiri,malu yang dapat dan akhirnya taknak tulis pape dah.hiks.kbye!

18 comments:

msredcheesecake said...

learn form experience...tataulah nak jawab kalau org tanya nape akk buat blog...

BidadariBesi [SYAA] said...

Hi kak. Ingat Syaa lagi tak? Ihiks!
Moga berjaya dalam hidup kak. Amin :)

the malay male said...

saya buat blog sebab saya nak menulis

Izyan Masri said...

msrdcheesecake : haah kak. sekarang baru ada prinsip sendiri dlm berblog ni.:D

Izyan Masri said...

hye si bidadari besiku. mestilah ingat. si blogger paling selalu datang sini :D

Izyan Masri said...

the malay male: saya pun nak menulis skrg.untuk baca balik nnti :D

pena rozie said...

Hehehe... Tu bukan topi graduasi. Die kene menari ari tu nanti. Tak cukup umur lagi nak graduasi. Keh3....

ayuyusoff said...

dulu macam izyan jugak..lpas tu pikir balik xde guna pon nak femes2 ni..lagi menyusahkan kita balik sebenranya.. nak vogedevas 24 hours. nak kene rajin update kalau tak orang lupa kat blog. Senang biar kita buat niat sbb nak coretkan sesuatu mana tahu dah tua boleh tgk balik blog kita.ayu dah pon remove blog yang dlu.skang blog baru. follower lelaki pon xde. wat menyemak jer..haha

NurZahirah said...

Haha , like your entry kak . ya kan ?? kadang kadang sya pon fikir mcm tu jugakk

lyana zahim said...

jom follow blog sy lak, salam perkenalan

LuN@_aiDi said...

akak kenal yan, start dr 2 tahun lepas ler,
even jarang komen dekat sini pun, tp
slalo jd SR jugak.hihihi
bagi akk buat belog, untuk nanti kemudian hari nak baca pengalaman hidup kter kan?hiks
eh, jom ke belog akk tgk "The Shire, Hobbiton,Nz" ^^

m0sHiE~ said...

me too! real satisfaction. ! :)

Zinedine Zaiddin said...

Last time buat blog sebab boring nak mampus waktu Foundation dulu..hari-hari ada aje idea nak menulis.

My Foundation year is around 2009. Nak masuk 5 tahun dah la kiranya my blog Bila Karipap Boleh Bercakap ni.

haha

From: Bila Karipap Boleh Bercakap

ath irah said...

i'm selling POPLOOK maxi dress lookalike for affordable prices! do check them out at : https://www.facebook.com/pages/DIY-pixies/204908353004438?ref=hl

spread the words to your friends! <3

Zuraidah Butang said...

hahha...sy pun mula2 nak tulis blog nak glamer gitu..tapi pemalas nak tulis...dah sudah nye...tulis ikut mood je laa... btw luv ur writing... dah femes yek skng.. :) sy folo

MissNadia said...

nice entry dan kelakar la u ni.. hehe.. gelak sorang-sorang bila baca. anyway, setiap blog ada tujuan nya sendiri. so sebelum nak wujudkan sebuah blog kene tanya diri sendiri ianya untuk apa :D

masuk tv.. woww beshnya.. glamor kejap

mia izzati said...

saya rasa semua yang ada blog melalui perkara camni..hahaha saya x terfikir nak glam tapi masa memula ada blog camtu lah..taksub haha sampai perabih duit upah orang edit blog bagai..citer duit syiling jatuh dalam longkang pon masuk dalam blog gak..citt..salam perkenalan

fiefa mohd ali said...

Eh2 yan..samalah kisah kita..haha