Monday, April 28, 2014

Kejadian di bulan puasa.

Hello bloggers !
Peace be with you guys :)


Sebenarnya tak ada lah cerita pasal bulan puasa sangat,benda ni baru je jadi sebelum subuh tadi. About 4 hours back. Hahaha. Tapi sebab konon nak acah acah suspen  biar selambak readers datang termasuklah reader's digest,(macam tak masuk je,macam tak lawak je) so buat lah tajuk gempak kononnya. Akekeke. Kotor tak permainan I olls?


Tadi sebelum subuh alhamdulillah berjaya jugak bangun sahur,tapi itu pun dengan bantuan omak den,(Makasih omak).


ni lah mak yang paling setia bangunkan sahur. tu mak siap siap nak pegi bangunkan sahur letteww.

Niat di hati mulia nak puasa sunat isnin lah kate kooo. Bangun lah around 5:15 am with no idea of what should i telan for sahur.dah lah mamai mengantuk tak terkata,ye lah tidur pukul 2 lebih pukul 5 dah bangun. So dengan separuh sedar tu,masak air,dan bancuh lah green tea untuk sahur. (tapi guna honey with habbatus sauda instead of sugar tau.haaa healthy tak air itteww?) so smntara nk tunggu green tea sejuk,terfikir dari mamai mamai kat dapur lagi baik buat solat hajat ke pape lagi pekdah ye dok ? So I left the kitchen with a quite noble intention.

So pegilah ambik wudhu,solat hajat. Buat lah solat dua rakat,hmm khusyu' sangat solat pejam pejam mata gituu.fefeeling je rasa. Bila dah rakaat kedua, something crossed my mind. Eh bukan ke tadi aku niat solat subuh ?????? Dangg. Omjeee omjeee . Tapi sebab kan time tu dah tahyat akhir,so i just let it be and gue settle kan aja solat nya. Disebabkan rasa tak puas hati sebab tadi dah niat solat subuh instead of hajat,so I decided to perform it once again. Kali ni lebih khusyu' . Hati hati sangat time niat tadi,

"sahaja aku solat sunat hajat dua rakaat Kerana Allah Taala" 

pheww lepas Alhamdulillah. So sembahyang lah dengan khusyu'. Kali ni pun solat pejam pejam mata gitu.dalam pejam punya pejam, tiba tiba rakaat kedua lepas rukuu' dengan tanpa fikiran yang sedar,izyan masri dengan bangganya baca doa qunut. Lepas dah selesai semua termasuklah bagi salam,I finally realized yang aku dah baca doa qunut pulak solat kali niii. Dangg. Tapi sebab kan time tu dah 5:35am yg mana memang dah lambat sebab subuh 5:45 so bergegas lah ke dapur.


kalau lah sahur makan mcm ni,hilang ngantuk :')

Tengok mak I olsssssss panas kan sambal Tempe goreng with kentang and pedal ayam last night punya.so tumpang lah ratah sekali. Mula mula makan lemah gemalai sebab Ada lagi 7-10 minit time tu plus mata yg masih berat sbb tidur lambat semalam tak membolehkan mulut bergerak dgn kadar maksima. tapi tiba tiba dengar bunyi dah nak azan.dengan air sebesar telaga tak minum lagi,pedal ayam puluh ketul dalam mulut,kau ingat sempat nak habis kan ? Tapi nasib baik lah gua peminat Fear Factor so dengan kentalnya gua follow cara diorang time makan lelaju tu even though it shouldn't be practiced at home. Tapi apakan daya. Ditelan mati pedal ayam,diluah membazir pulak.so with all efforts,yan pun gigit dua kali telan,gigit dua kali telan and I keep repeat peat peat peat peat peat (baca dgn tone love song Selena Gomez) finally,nothing left in my mouth ! I'm a happy kid! Kid lah sangat.. Cam ni nak masuk fear factor lah mcm boleh menang je.akeke. Lepastu dgn penuh hawa nafsu terus minum green tea with honey yg konon acah acah healthy padahal cara kau makan gelojoh sangat tak ada maknanya healthy lifestyle.

Moral of the story or something that we may conclude from this not-so-interesting story is jangan tidur lambat kalau esoknya nak puasa,jadi lah mcm ni.solat kelaut,makan pun jadi kelaut.stay cool,pretty and handsome . Bye !

1 comment:

ejulz said...

selamat berpuasa.. :)

Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz" . Kalau dah join tQ ek.. ^_^


Like "Ejulz Blogshop" jika sudi.. tQ

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, April 28, 2014

Kejadian di bulan puasa.

Hello bloggers !
Peace be with you guys :)


Sebenarnya tak ada lah cerita pasal bulan puasa sangat,benda ni baru je jadi sebelum subuh tadi. About 4 hours back. Hahaha. Tapi sebab konon nak acah acah suspen  biar selambak readers datang termasuklah reader's digest,(macam tak masuk je,macam tak lawak je) so buat lah tajuk gempak kononnya. Akekeke. Kotor tak permainan I olls?


Tadi sebelum subuh alhamdulillah berjaya jugak bangun sahur,tapi itu pun dengan bantuan omak den,(Makasih omak).


ni lah mak yang paling setia bangunkan sahur. tu mak siap siap nak pegi bangunkan sahur letteww.

Niat di hati mulia nak puasa sunat isnin lah kate kooo. Bangun lah around 5:15 am with no idea of what should i telan for sahur.dah lah mamai mengantuk tak terkata,ye lah tidur pukul 2 lebih pukul 5 dah bangun. So dengan separuh sedar tu,masak air,dan bancuh lah green tea untuk sahur. (tapi guna honey with habbatus sauda instead of sugar tau.haaa healthy tak air itteww?) so smntara nk tunggu green tea sejuk,terfikir dari mamai mamai kat dapur lagi baik buat solat hajat ke pape lagi pekdah ye dok ? So I left the kitchen with a quite noble intention.

So pegilah ambik wudhu,solat hajat. Buat lah solat dua rakat,hmm khusyu' sangat solat pejam pejam mata gituu.fefeeling je rasa. Bila dah rakaat kedua, something crossed my mind. Eh bukan ke tadi aku niat solat subuh ?????? Dangg. Omjeee omjeee . Tapi sebab kan time tu dah tahyat akhir,so i just let it be and gue settle kan aja solat nya. Disebabkan rasa tak puas hati sebab tadi dah niat solat subuh instead of hajat,so I decided to perform it once again. Kali ni lebih khusyu' . Hati hati sangat time niat tadi,

"sahaja aku solat sunat hajat dua rakaat Kerana Allah Taala" 

pheww lepas Alhamdulillah. So sembahyang lah dengan khusyu'. Kali ni pun solat pejam pejam mata gitu.dalam pejam punya pejam, tiba tiba rakaat kedua lepas rukuu' dengan tanpa fikiran yang sedar,izyan masri dengan bangganya baca doa qunut. Lepas dah selesai semua termasuklah bagi salam,I finally realized yang aku dah baca doa qunut pulak solat kali niii. Dangg. Tapi sebab kan time tu dah 5:35am yg mana memang dah lambat sebab subuh 5:45 so bergegas lah ke dapur.


kalau lah sahur makan mcm ni,hilang ngantuk :')

Tengok mak I olsssssss panas kan sambal Tempe goreng with kentang and pedal ayam last night punya.so tumpang lah ratah sekali. Mula mula makan lemah gemalai sebab Ada lagi 7-10 minit time tu plus mata yg masih berat sbb tidur lambat semalam tak membolehkan mulut bergerak dgn kadar maksima. tapi tiba tiba dengar bunyi dah nak azan.dengan air sebesar telaga tak minum lagi,pedal ayam puluh ketul dalam mulut,kau ingat sempat nak habis kan ? Tapi nasib baik lah gua peminat Fear Factor so dengan kentalnya gua follow cara diorang time makan lelaju tu even though it shouldn't be practiced at home. Tapi apakan daya. Ditelan mati pedal ayam,diluah membazir pulak.so with all efforts,yan pun gigit dua kali telan,gigit dua kali telan and I keep repeat peat peat peat peat peat (baca dgn tone love song Selena Gomez) finally,nothing left in my mouth ! I'm a happy kid! Kid lah sangat.. Cam ni nak masuk fear factor lah mcm boleh menang je.akeke. Lepastu dgn penuh hawa nafsu terus minum green tea with honey yg konon acah acah healthy padahal cara kau makan gelojoh sangat tak ada maknanya healthy lifestyle.

Moral of the story or something that we may conclude from this not-so-interesting story is jangan tidur lambat kalau esoknya nak puasa,jadi lah mcm ni.solat kelaut,makan pun jadi kelaut.stay cool,pretty and handsome . Bye !

1 comment:

ejulz said...

selamat berpuasa.. :)

Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz" . Kalau dah join tQ ek.. ^_^


Like "Ejulz Blogshop" jika sudi.. tQ