Monday, August 04, 2014

Raya dulu dengan Sekarang

Hello bloggers !
Peace be with you guys :)

Tadi time tengah duduk sorang sorang layan perasaan terus terfikir asal sekarang ni raya rasa mcm tak best je? Korang pun mesti rasa benda yang sama. Ke takkk? Haha.
Actually bukan apa,kalau compare balik raya dulu dengan sekarang banyak sangat beza dia. Kalau boleh rasa nak buat U-turn patah balik ke zaman 90an dengan awal 2000an. (Ade ke istilah cenggini ? ) lol. I have short listed few things yang buat raya dulu dengan sekarang beza benau. Let's check it out.



opening punya photo haruslah gambar yg menunjukkan sifat keibuan ya adik adik. taktik untuk memarket kan diri we ollls. haha



1. Kad Raya
Sekarang semua masing masing moden je. Wish hari raya guna whatsapp ,facebook,twitter,instagwamm. Tapi kan,tak rasa ke wish guna cara moden ni sangat tak ada sentimental value dia ? Beza tauu kalau guna kad raya,semangat dia nak beli kad raya tu Allah je tau, baru seminggu puasa dah buat list siapa yg bertuah dapat kad raya tahun ni. And of course,those yang tak balas balik kad raya tahun lepas,takkan dapat dah lah tahun ni. Usah harap kite nak bagi kat engko (bisik hati kecilku) .budak budak sangat. I olss le tuww. Kihkih. Pastu en,bila dah buat list pulak,mula lah ajak abah pegi kedai buku.oh lupa ! Nak bagi kad raya pun kena ikut darjat tau. Kalau best friend,kad haruslah mahal sikit,kartun yang cantik cantik,size pun kena ambik kira. Kalau yang kawan biasa,beli yang sepeket Ada 5 keping tu je.sonang cito. Nak nak tahun tu tiba tiba mcm banyak pulak kawan nak kena bagi kad raya,terus beli sepeket sepuluh keping tu. Sama je size,corak je lain sikit. Kalau cikgu pulak,kad raya terus beli yg mcm nampak matang sikit,bentuk square tu, kalau korang ingat lah. Please lah ingat tengah seronok cerite ni. Haha



rindu nyaa zaman mengarang ayat untuk kad raya. rasa mcm habis sophisticated dan bombastic ayat yang di buat time tu. - photo dari google


Pastu mulalah mengarang ayat yang sama sampai sepuluh kali.Antara soalan famous

" aslmkm. Jawab dpt pahala tk jawab dosa." (Mukadimah)

1. "Puasa penuh tak tahun ni ? Hehe, kita penuh ". - (nampak sangat kelentong nyaa. Bagi kad raya pun time baru dua Minggu puasa)
2. "Banyak ke Buat kuih raya tahun ni? Berapa jenis ? Kita dua belas." - (well,taknak kalah harus lah exaggerate sikit)
3. "Datang lah raya rumah kita tahun ni." - (padahal dalam hati kalau tak datang lagi bagus jimat duit bapak kite)

So lepas siap tulis semua kad raya dengan jayanya,terus kumpulkan,esok bawak pegi sekolah time kawan pegi toilet masukkan kad raya dalam bag dia atau laci meja.



bagi kat kawan sekelas dan sepermainan je,so takyah stem dik noonn oii - sumber dari google


So bermula dengan saat tu lah,hati jadi nervous lain mcm,adrenaline pulak kencang je sebab konon konon nya harap dapat kad raya banyak.bukan apa,sapa dapat banyak,normally,she/he will be considered as orang yang paling famous di rantau Asia dan di abad ini.cenggitu lah. Haha. Ahh rugi budak budak skrg sebab tak dapat nak feel indah nya tulis kad raya.



2. Decoration Raya
Yang ini satu hal lagi. Dulu dulu selalu time raya rumah orang mesti tengok decoration kat rumah dia.especially rumah kat kawasan kampung. most houses akan decorate rumah dia dengan gantung kad raya atau sampul duit raya. Epic sungguhh ! . Pastu mulalah buat benda yg sama tahun depannya. Ambik kad raya tahun lepas yg kawan bagi,susun cantik cantik,pap ! Tampal kat dinding guna selopentep. Curlass kauu jahh.



ni cukup baiklah tampal punya kemas. kalau i oll lintang pukang,kad pulak koyak koyak sebab dah beribu kali tampal bukak tampak bukak sebab tak puas hati. ekekeke. :p


Well,obviously benda tu merosakkan dinding sebab bekas gam tu susah nak hilang,tapi apakan daya,my mom can't even stop it  sebab anaknya terlalu excited nak tiru decoration rumah orang lain. Hello, Eric Leong Casa Impian pun tak boleh mcm tu tauu. Kekeke. Yang paling tak tahan bila balik kampung,tengok bumbung zink rumah kampung tu ada yang sangkut sarung ketupat. Haaa kau hado ? Betapa punya semangat raya dulu segala mcm jenis nak buat deco rumah. Nasib baik tak sangkut kuali periuk belanga sekali.


3. Baju Kurung
Baru baru ni time first day raya,secara tak sengaja,sambil kepochi kepochi dengan adik beradik dalam kereta sebelum sampai rumah sedara mara,sempat lah scroll Instagram,nampak lah gambar sorang cik akak ni pakai baju punjabi dengan shawl. (Not pretty sure what kind of attire was that actually) Tapi jujur nya memang tak berapa nak ngam dengan raya.maybe for some,being rare adalah azam raya diorang tahun ni. Tapi rasa mcm tak best gila tengok hari raya first orang pakai baju punjabi dan mermaid dress kelip kelip mak ngahhh. Eh hai,kalau Dato Aliff Syukri terlajak Lariss tengok pun confirm dia surrender tauu,simpan semua baju kelip kelip dia. It's not that I wanna make fun of it,Tapi kan,lagi manis klau pakai baju tradisi kita baju kurung.



baju kurung biasa je dikk noon. save bajet lah katekan. LOL

Kalau rasa pakai baju kurung biasa tu akan jadi underdress,pakailah kurung moden contemporary ye dokk? Kalau bukan kita yang teruskan tradisi baju kurung ni siapa lagi? Adakah kita nak harap anak cina bertempiaran lari time Chinese New Year pakai kebaya,Atau tengok ibu ibu berbangsa Tamil ke kuil di pagi Deepavali sambil berbaju kurung kedah ? Renung renung kan dan selamat beramal !

4 comments:

Aina Akmal said...

Hahaha,betul kak, rindu gilaa time tu, kalau bagi dekat crush .. kena bagai ramai-ramai. XD

Enn Chung said...

Setuju sangt,,feel raya dulu tak sama macam feel raya sekarang, bg ucapan maaf pn thru whatsapp je...xde dah kad raya semua....baju raya pun lately dah macam baju nak kawen je..meriah benar...hihihih

vanillasnow said...

Betul tu, lama dah x dapat kad raye. Huhuhu

arfan said...

nice story

Tabung PIBG

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, August 04, 2014

Raya dulu dengan Sekarang

Hello bloggers !
Peace be with you guys :)

Tadi time tengah duduk sorang sorang layan perasaan terus terfikir asal sekarang ni raya rasa mcm tak best je? Korang pun mesti rasa benda yang sama. Ke takkk? Haha.
Actually bukan apa,kalau compare balik raya dulu dengan sekarang banyak sangat beza dia. Kalau boleh rasa nak buat U-turn patah balik ke zaman 90an dengan awal 2000an. (Ade ke istilah cenggini ? ) lol. I have short listed few things yang buat raya dulu dengan sekarang beza benau. Let's check it out.



opening punya photo haruslah gambar yg menunjukkan sifat keibuan ya adik adik. taktik untuk memarket kan diri we ollls. haha



1. Kad Raya
Sekarang semua masing masing moden je. Wish hari raya guna whatsapp ,facebook,twitter,instagwamm. Tapi kan,tak rasa ke wish guna cara moden ni sangat tak ada sentimental value dia ? Beza tauu kalau guna kad raya,semangat dia nak beli kad raya tu Allah je tau, baru seminggu puasa dah buat list siapa yg bertuah dapat kad raya tahun ni. And of course,those yang tak balas balik kad raya tahun lepas,takkan dapat dah lah tahun ni. Usah harap kite nak bagi kat engko (bisik hati kecilku) .budak budak sangat. I olss le tuww. Kihkih. Pastu en,bila dah buat list pulak,mula lah ajak abah pegi kedai buku.oh lupa ! Nak bagi kad raya pun kena ikut darjat tau. Kalau best friend,kad haruslah mahal sikit,kartun yang cantik cantik,size pun kena ambik kira. Kalau yang kawan biasa,beli yang sepeket Ada 5 keping tu je.sonang cito. Nak nak tahun tu tiba tiba mcm banyak pulak kawan nak kena bagi kad raya,terus beli sepeket sepuluh keping tu. Sama je size,corak je lain sikit. Kalau cikgu pulak,kad raya terus beli yg mcm nampak matang sikit,bentuk square tu, kalau korang ingat lah. Please lah ingat tengah seronok cerite ni. Haha



rindu nyaa zaman mengarang ayat untuk kad raya. rasa mcm habis sophisticated dan bombastic ayat yang di buat time tu. - photo dari google


Pastu mulalah mengarang ayat yang sama sampai sepuluh kali.Antara soalan famous

" aslmkm. Jawab dpt pahala tk jawab dosa." (Mukadimah)

1. "Puasa penuh tak tahun ni ? Hehe, kita penuh ". - (nampak sangat kelentong nyaa. Bagi kad raya pun time baru dua Minggu puasa)
2. "Banyak ke Buat kuih raya tahun ni? Berapa jenis ? Kita dua belas." - (well,taknak kalah harus lah exaggerate sikit)
3. "Datang lah raya rumah kita tahun ni." - (padahal dalam hati kalau tak datang lagi bagus jimat duit bapak kite)

So lepas siap tulis semua kad raya dengan jayanya,terus kumpulkan,esok bawak pegi sekolah time kawan pegi toilet masukkan kad raya dalam bag dia atau laci meja.



bagi kat kawan sekelas dan sepermainan je,so takyah stem dik noonn oii - sumber dari google


So bermula dengan saat tu lah,hati jadi nervous lain mcm,adrenaline pulak kencang je sebab konon konon nya harap dapat kad raya banyak.bukan apa,sapa dapat banyak,normally,she/he will be considered as orang yang paling famous di rantau Asia dan di abad ini.cenggitu lah. Haha. Ahh rugi budak budak skrg sebab tak dapat nak feel indah nya tulis kad raya.



2. Decoration Raya
Yang ini satu hal lagi. Dulu dulu selalu time raya rumah orang mesti tengok decoration kat rumah dia.especially rumah kat kawasan kampung. most houses akan decorate rumah dia dengan gantung kad raya atau sampul duit raya. Epic sungguhh ! . Pastu mulalah buat benda yg sama tahun depannya. Ambik kad raya tahun lepas yg kawan bagi,susun cantik cantik,pap ! Tampal kat dinding guna selopentep. Curlass kauu jahh.



ni cukup baiklah tampal punya kemas. kalau i oll lintang pukang,kad pulak koyak koyak sebab dah beribu kali tampal bukak tampak bukak sebab tak puas hati. ekekeke. :p


Well,obviously benda tu merosakkan dinding sebab bekas gam tu susah nak hilang,tapi apakan daya,my mom can't even stop it  sebab anaknya terlalu excited nak tiru decoration rumah orang lain. Hello, Eric Leong Casa Impian pun tak boleh mcm tu tauu. Kekeke. Yang paling tak tahan bila balik kampung,tengok bumbung zink rumah kampung tu ada yang sangkut sarung ketupat. Haaa kau hado ? Betapa punya semangat raya dulu segala mcm jenis nak buat deco rumah. Nasib baik tak sangkut kuali periuk belanga sekali.


3. Baju Kurung
Baru baru ni time first day raya,secara tak sengaja,sambil kepochi kepochi dengan adik beradik dalam kereta sebelum sampai rumah sedara mara,sempat lah scroll Instagram,nampak lah gambar sorang cik akak ni pakai baju punjabi dengan shawl. (Not pretty sure what kind of attire was that actually) Tapi jujur nya memang tak berapa nak ngam dengan raya.maybe for some,being rare adalah azam raya diorang tahun ni. Tapi rasa mcm tak best gila tengok hari raya first orang pakai baju punjabi dan mermaid dress kelip kelip mak ngahhh. Eh hai,kalau Dato Aliff Syukri terlajak Lariss tengok pun confirm dia surrender tauu,simpan semua baju kelip kelip dia. It's not that I wanna make fun of it,Tapi kan,lagi manis klau pakai baju tradisi kita baju kurung.



baju kurung biasa je dikk noon. save bajet lah katekan. LOL

Kalau rasa pakai baju kurung biasa tu akan jadi underdress,pakailah kurung moden contemporary ye dokk? Kalau bukan kita yang teruskan tradisi baju kurung ni siapa lagi? Adakah kita nak harap anak cina bertempiaran lari time Chinese New Year pakai kebaya,Atau tengok ibu ibu berbangsa Tamil ke kuil di pagi Deepavali sambil berbaju kurung kedah ? Renung renung kan dan selamat beramal !

4 comments:

Aina Akmal said...

Hahaha,betul kak, rindu gilaa time tu, kalau bagi dekat crush .. kena bagai ramai-ramai. XD

Enn Chung said...

Setuju sangt,,feel raya dulu tak sama macam feel raya sekarang, bg ucapan maaf pn thru whatsapp je...xde dah kad raya semua....baju raya pun lately dah macam baju nak kawen je..meriah benar...hihihih

vanillasnow said...

Betul tu, lama dah x dapat kad raye. Huhuhu

arfan said...

nice story